hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre több a brit stafétagyerek

2000. 10. 14.
Jelenleg már minden negyedik brit alkalmazott dolgozik éjszaka, vagy annak egy részében, és ezért a szülők kénytelenek szinte stafétabotként átadni a gyermekeiket egymásnak. A jelenség csak erősödni fog, ugyanis egyre több brit alkalmazottól követelik meg, hogy kismérték? pótlékért vagy minden külön fizetség nélkül az éjszakai órákban is dolgozzon. Nagy-Britannia az Egyesült Államok példáját próbálja követni, ahol az egész társadalom dolgozik, és szinte minden nyitva van a hét minden napján 24 órán át. A gyermekek gondozásával foglalkozó brit országos jótékonysági szervezet jelentésben mutatott rá arra, hogy a brit dolgozó családoknak már 61 százalékában az egyik felnőtt korán reggel, késő este, éjszaka vagy hétvégén dolgozik. Harmincnégy százalékuknál az egyik szülő dolgozik a hétvégeken, az összes alkalmazott 15 százaléka pedig éjszaka. Ezek a számarányok várhatóan meg fognak kétszereződni 2007-ig. A brit munkaadók elvárják alkalmazottaiktól, hogy bármely napszakban dolgozzanak, és ezt nem is tekintik kivételes körülménynek. A premizálási rendszer is sokat romlott, és gyakran nem fizetnek semmilyen pótlékot sem azoknak, akik a régen normálisnak tekintett, kilenctől ötig tartó munkaidőtől eltérő rendben dolgoznak. A nem túl emberséges munkarendben dolgozók száma azért növekszik, mert az ország munkaerő-állománya változóban van, ugyanis a munkavállalók kikerülnek a hagyományos termelő iparágak területéről a szolgáltatási szektorba. Ez a probléma immár olyan nagy fontosságú Nagy-Britanniában, hogy a szakszervezetek országos kongresszusán is kiemelten foglalkoznak vele. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!