hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A klasszikus zene jót tesz a gyerekeknek

1999. 10. 22.
Amerikai kutatók szerint a klasszikus zene jótékony hatással van a gyerekek agyműködésére. A zene hatására képességeik javulnak, így a tanulás is könnyebbé válik számukra. Mozart és Beethoven zenéje jó hatással van az agyműködésre. Ez tudományosan elismert tény, legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban. Szakértők szerint a jó zene ösztönző hatással lehet a gyermekek szellemi fejlődésére. Floridában törvény írja elő, hogy minden állami óvodában kötelező a gyermekekkel klasszikus zenét hallgattatni, a kórházak pedig klasszikus zenét tartalmazó CD-ket ajándékoznak a kismamáknak. Bár néhányan kételkednek a módszer sikerességében, mereven elutasítják és tudománytalan ostobaságnak tartják, a legtöbb tudós hisz abban, hogy a ritmus és a klasszikus zene szépsége segíthet a gyermekek agyának fejlődésében. A vizsgálat során – zenehallgatás közben – a gyerekeknek feladatokat kellett megoldaniuk, miközben a tudósok agyhullámaikat tanulmányozták. Az eredmények azt mutatták, hogy a zene hatására az agyműködés intenzívebbé vált. Az elmélet egész Amerikában elterjedt. Dallasban például a szülészeteken az újszülöttek már az előtt klasszikus zenét hallgatnak, mielőtt megízlelnék az anyatejet. Sok kismama tervezi, hogy otthon is alkalmazza majd a módszert, hiszen a zene állítólag megnyugtatja a kisbabát. A szkeptikusok felhívják a figyelmet arra a veszélyre, hogy a fiatal gyermekek agya túlzott stimulációnak lehet kitéve. (Origo)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!