hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A legöregebb ember

1998. 09. 26.
Egy "nagy valószínűséggel" 125 esztendős afrikai aszszony lehet a Föld legöregebb embere. A Wote kenyai faluban élő Kakuvi Muamba az 1873-es év "egy közelebbről nem ismert napján" született – jelentették szerdán a Daily Nation cím? lapra hivatkozva a hírügynökségek. A matuzsálem születési évét még jóval Kenya függetlenné válása előtt jegyezte fel az akkori brit gyarmati hatóság. A dátum valódisága mellett szól, hogy Muamba még élő legidősebb fia, az 1897-ben született Mutiszja ma 101 éves. Az öregasszony hét gyermeke közül az első 1894-ben jött a világra, és 1993-ban hunyt el 99 éves korában. Kakuvi Muambának összesen csaknem háromszáz gyermeke, unokája, dédunokája és ükunokája van, akiket azonban "már nem mind ismer név szerint". Nincsenek ugyan már fogai, de még mindig jó a látása, és sok mindenre emlékszik a távoli múltból. Rokonokra vagy barátokra támaszkodva még ma is gyakran tesz sétákat családjának farmján. 1997-ben 122 éves korában bekövetkezett haláláig a francia Jeanne Calment-t tartották a világ legidősebb emberének. A Guinness Rekordok Könyvében jelenleg a 116 éves amerikai Christian Mortensen szerepel matuzsálemként. Egy állítólag 127 éves brazíliai asszony és egy állítása szerint 136 esztendős libanoni férfi nem tudja okmányokkal bizonyítani magas életkorát. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!