Kereső toggle

Kocsis Nóra cikkei

Külföld

Egy afrikai törzsfőnök fia megismerkedik a nyugati civilizációval, felháborodik a népét érő igazságtalanságokon, előbb szabadságharcos, majd fegyenc lesz belőle, hosszú évek múlva pedig az elnöki székben és a történelem ünnepelt nagyjai közé kerül.
Az újságírók már letáboroztak a St. Mary’s Kórház elõtt. A fotósok  etetése tilos.
Miközben a világ egyre növekvő érdeklődéssel várja Vilmos herceg és Katalin hercegné első gyermekének világra jöttét, Nagy-Britanniában már az eseményt követő ünnepségekre és gazdasági fellendülésre készülnek.
Robert Mugabe elnök ki akarja utasítani a külföldi cégeket az országból, miközben Zimbabwe népe nyomorog. Az idős diktátor Nyugat-ellenes kirohanásai és hajmeresztő gazdasági programja könnyen még mélyebb válságba taszíthatják Zimbabwét.
Akkoriban, amikor a televíziózás szinte még gyerekcipőben járt, egy lelkész fia újságírónak állt, megteremtette a rámenős interjúkészítés hagyományát, és néhány éven belül világhírre tett szert. Ő volt az, aki kamerák előtt rá tudta bírni Richard Nixont, hogy valljon színt a Watergate-botrányban betöltött szerepét illetően.
Színtelen és szagtalan a német választási kampány. A média szerint a kormánypárt Merkel kancellár népszerűségében bízik, és nem erőlteti az agresszív agitációt, a taktika pedig egyelőre működik.
Különleges hatáskört kért a parlamenttől Nicolas Maduro venezuelai elnök, szerinte ugyanis enélkül lehetetlen gatyába rázni a gazdaságot és megbirkózni az országot demoralizáló korrupcióval. Kritikusai szánalmas Chavez-imitációt látnak az autokrata babérokra törő politikusban.
Európa-szerte vihart kavart a hír, hogy egy brit magáncég hatalmas vagyonokért készül árusítani a máltai állampolgárságot. A potenciális vevők közt neves sportolók, kínai milliárdosok és muszlim mágnások is szerepelnek, miközben máltai táborokban ezrével nyomorognak a nincstelen afrikai bevándorlók.
Káosz és kétségbeesés uralkodott el az egyre súlyosbodó árvízhelyzet miatt Dél-Angliában. Százak hagyták már el gumicsónakon otthonaikat, a mentési munkálatokba a hadsereg is bekapcsolódott. David Cameron miniszterelnök komoly pénzforrásokat ígér a károk megtérítésére, szakértők szerint viszont hosszú távon is számolni kellene a klímaváltozással.
Anne Frank naplójának közel háromszáz példányát rongálták meg ismeretlen tettesek Tokió közkönyv­táraiban a közelmúltban. Japanológusok és a ható­ságok is értetlenül állnak az eset előtt, hiszen japán antiszemitizmusról mindeddig aligha beszélhettünk.
Egzisztenciájukat, sőt életüket féltik Ugandában a homoszexuálisok, mióta múlt héten életbe lépett az országban a homoszexualitást büntető törvény. A Nyugat nácizmust és apartheidet emleget, a Világbank kilencvenmillió dollárnyi segélyt von meg a világ egyik legszegényebb országától az intézkedés miatt.
Özdil Nami. Támogatá­s­ért cserébe Ciprus föld­gáz­kész­letét ajánlja.
Habár a Ciprus görög és török területeinek újraegyesítését célzó tárgyalások már évek óta zajlanak, mindeddig nem volt reális esély a megegyezésre. A napokban a különszakadt török fél Németországhoz fordult segítségért, mert megelégelte az Európai Unióból való kirekesztettséget.
Kitűzték az egyiptomi elnökválasztás időpontját. Úgy tűnik, a fejetlenségbe és vérengzésekbe belefáradt egyiptomi nép visszasírja az elmúlt hatvan év katonai diktatúráit, a szavazás kimenetele ugyanis aligha kétséges: a várakozások szerint a tavaly nyáron katonai puccsal hatalomra került Abdul Fattah asz-Szíszi vezérkari főnök elsöprő győzelemre számíthat.
Végleg elveszítheti egyik legfontosabb európai szövetségesének bizalmát az Egyesült Államok, ha bizonyítást nyer, hogy a napokban letartóztatott német kettősügynök valóban évek óta dolgozott az amerikai hírszerzésnek.
Hugo Chávez venezuelai elnök vadonatúj lakással jutalmazta hárommilliomodik Twitter-követőjét. A kampányfogás alátámasztja Chávez nyilatkozatait, miszerint továbbra is eltökélt szándéka versenybe szállni a harmadik elnöki ciklusért a közelgő választásokon. A nagybeteg vezető azonban a hírek szerint egyáltalán nem biztos, hogy megéri az októberi eredményhirdetést.
Amióta a Szíriában és Irakban zajló vérengzések elől tragikus sorsú menekültek milliói próbálnak Európába jutni, az illegális bevándorlás problémája soha nem látott méreteket öltött a térségben.
Közeledik a nap, amikor Kína a Holdon is megveti a lábát. Az ázsiai ország űrprogramja rohamléptekkel halad: a napokban várható a Sencsou 9 elnevezésű űrhajó kilövése. A jármű háromfős személyzetének egyik tagja valószínűleg nő lesz.
Vasárnap lépett életbe az Európai Unió Irán elleni olajembargója, melynek hatása egyelőre kiszámíthatatlan: a perzsa ország gazdaságát és a hétköznapi életet egyre érzékenyebben érinti, ugyanakkor félő, hogy akár fegyveres konfliktushoz is vezethet.
Egy hetek óta bebörtönzött kislány (képünkön) ügye újra ráirányította a nemzetközi figyelmet a pakisztáni keresztények sanyarú sorsára. A brutális támadásoknak kitett, életéért küzd kisebbség jogi úton próbál saját tartományt kiharcolni magának.
Hat hónappal a tizenhét áldozatot követelő párizsi iszlamista vérfürdő után Franciaországnak újabb rettenetes és példátlan merényletet kell feldolgoznia. A magányosan, saját szakállára pusztító, harcászatilag képzetlen dzsihádista megjelenése újfajta kihívást jelent a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.
Néhány hete az Air France egyik Libanonba tartó járata nem szállhatott le Bejrútban a repültér közelében zajló intenzív demonstrációk miatt. A kapitány jordániai landolást tervezett, de mivel az üzemanyag rohamosan fogyott, végül a polgárháborús Szíriában tette le a gépet. Az utasok két napot töltöttek a fedélzeten lehúzott rolók mögött.
Capriles talán elõnnyel indul Cha­vezzel szemben.
Vasárnap kerül sor Venezuela történetének egyik legnagyobb izgalmakat ígérő elnökválasztására. A versenybe Hugo Chavez, a globális szocializmust hirdető kényúr mellett új üstökösként a lendü­letes centrista Henrique Capriles is beszállt. A kampány szó szerint vérre megy.
Nyugati várakozásokkal szemben most sem sikerült leváltani Hugo Chávezt, akit újabb hat évre választott meg a főként szegényebb rétegekből származó rajongótábora. Az Irán-barát politikus a demokráciát ünnepli, miközben külföldi újságírókat hallgattat el.
Alig egy héttel az után, hogy Mo Jen, az első kínai Nobel-díjas író átvette a rangos elismerést, a helyi hatóságok százmillió dolláros beruházással tervezik kultúrkegyhellyé alakítani álmos kis szülőfaluját. A helységet, ahová máris özönlenek a turisták, ezentúl „Mo Jen Kulturális Élményközpontnak” neveznék.
A hétvégén hivatalba lépett Enrique Peña Nieto mexikói elnök, akinek diktatórikus múlttal rendelkező pártját az alvilág megféke­zésének reményében hívták vissza a hat éve tartó drogháborúba belefáradt polgárok.
Visszatért Pakisztánba önkéntes száműzetésé­ből Pervez Musarraf egykori elnök és katonai vezető, aki a hatalom visszaszerzésének reményében indul a közelgő választásokon. Előtte azonban a bíróságon kell megállnia a helyét, miközben az al-Kaida halálra keresi.
Átokkal fenyegetőzik, őrült elméleteket gyárt, és madarakkal társalog Nicolas Maduro ideiglenes venezuelai elnök a kampány során. Ám úgy tűnik, hogy mindebből nem sok hátránya származhat, hiszen Hugo Chávez odaadó „fiaként” indul az április 14-i választásokon.
Navaz Sarif egykori kormányfő nyerte a véres merényletekkel beárnyékolt pakisztáni választásokat. Az ország történetében egyedülálló esemény jelentős változásokat hozhat a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem terén. Az új vezetőtől a Nyugat azt várja, hogy aktívan segédkezzen a 2014-es afganisztáni csapatkivonásokban, Sarif ugyanakkor függetlenedni akar Amerikától.
Szaíd Dzsalili, az ajatollah kedvenc jelöltje. Hűsége megkérdőjelezhetetlen.
Összeállt a június 14-ei iráni elnökválasztá­son indulók listája. Bár a jelöltek között ellenzéki politikusok is akadnak, úgy tűnik, őket csak demokratikus díszletnek szánja az ajatollah és a vallási vezetés forgatókönyve.
Mintegy hetvenhárom új pszichoaktív anyagot azonosítottak az Európai Unióban az elmúlt év során. A „legal highs” (legális hangulatjavítók) néven emlegetett, online beszerezhető, félrevezetően felcímkézett szerek hosszú távú hatása egyelőre kiszámíthatatlan.
Halálos áldozatai és súlyos sebesültjei vannak a bostoni maraton alatt történt dupla robbantásnak, ami után nem sokkal halálos mérget tartalmazó levelet kapott egy kongresszusi képviselő, majd Obama elnök. Lapzártánkkor ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy valakit letartóztattak a merénylettel kapcsolatban.
Feszült várakozás előzte meg, és látványos ünnepségsorozat követte a brit trónörökös megszületését. Vilmos és Katalin egynaposan mutatta be a nagyközönségnek a kisfiút, akinek szerdára már nevet is sikerült adniuk: az ifjú György Sándor Lajosnak máris rengeteg rajongója van, sőt haragosa is.
Óriási tiltakozáshullámot váltott ki az amerikai elnökjelöltségért kapmányoló Donald Trump hétfői kijelentése, miszerint teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba. A szókimondó republikánus politikus megjegyzését felháborodottan ítélték el az ENSZ-től kezdve Kairón át Londonig, de odahaza, még saját pártján belül is kemény szavakkal bírálták.
Hatszázhatvan embert tartóztattak le az Egyesült Királyságban az elmúlt hetekben egy átfogó méretű rendőrségi hadművelet keretében, melynek célja a pedofil anyagokat tartalmazó, szupertitkos online felületek felhasználóinak felelősségre vonása. Amerikában eközben arról moralizálnak, hogy gyógyítható-e a pedofília gyerekszerű robotok segítségével.
Szerdán éjfélkor járt le a vasárnap életbe lépett hetvenkét órás tűzszünet Gázában. A kiszivárgott információk szerint a napokban zajló kairói tárgyalásokkal egyik fél sem maradéktalanul elégedett, esély van rá, hogy megegyezés hiányában újult erővel törnek ki a harcok. Izraeli szakértők szerint nem lehet tudni, mi várható a Hamasz részéről a lapzártánkkor véget érő hetvenkét órás tűzszünet lejártával. „Izrael a tűzszünet meghosszabbításában reménykedik, ám a Hamasz részéről teljesen kétesélyes a dolog” – írja egy izraeli diplomatát idézve a Jerusalem Post.
Immár hetedik hónapja tombol az ebola Nyugat-Afrikában, az áldozatok száma az ezret közelíti. A legsúlyosabban fertőzött afrikai országokban a helyiek orvosokat vernek a járványtól való féltükben, miközben a világ többi része is kezd bepánikolni.
A Szíriában és Irakban zajló események reakciójaként létrejött Iszlám Állam (IS) elleni globális katonai összefogás esedékes és ésszerű döntés volt, de önmagában, hosszú távon nem lesz elég — írja a témában készült értekezésében Tony Blair egykori brit munkáspárti kormányfő.

Arcok

Love story, mesébe illő karrier, 5 sikeres gyerek, 14 unoka. Júniusban ünnepli születésnapját az „idősebb Bush” (86) és felesége, Barbara (85), akiknek 65 éve tartó boldog házassága példátlan az Egyesült Államok elnökeinek történetében.
Négy neve, négy országa volt, földönfutónak tartották, vécépucolóként is dolgozott, majd világhírű író lett – vajon ki ez a személy? Vagy: Ki Izrael legkedveltebb humoristája külföldön? A találós kérdéseket sorra gyárthatnánk, hiszen Efraim Kishon életének fordulatos és termékeny 80 esztendeje bővölködik elgondolkodtató eseményekben.
Minden idők egyik legnépszerűbb elnökfelesége az emberi jogok harcosaként, küzdő szellemű, bátor nőként írta be magát a történelembe egy olyan korban, amikor az asszony helye leginkább csak a konyhában volt. Azt azonban kevesebben tudják róla, hogy a politikában eredetileg boldogtalan magánélete elől keresett menedéket.
Egy félresikerült magzatelhajtást követően született, a világ legnagyobb abortuszklinikáján. Az orvosok azt jósolták, hogy a „szerencsés" kislány egész életében magatehetetlen béna lesz. A harmincöt éves Gianna ma maratonokat fut, zenét szerez, és életpárti aktivistaként járja a világot. Tavaszra várható az élettörténetét bemutató film.
A közelmúltban egy négyéves gyermek nemét variálták meg saját szülei a tengerentúlon. Az eredetileg lánynak született Sophie mostantól Jake néven, fiú ruhában és rövid hajjal éli óvodás életét. Habár az elmúlt években több hasonló eset is sokkolta a közvéleményt, ennyire fiatal kisgyermek átalakítására még nem volt példa.