Kereső toggle

Béres Dalma cikkei

Arcok

Jackie Robinson sporttörténelmet írt, amikor 1947-ben első színes bőrű játékosként bekerült a nagy­betűs MLB-be (Major League Baseball), Amerika első számú baseballbajnokságába. Verbális támadások, fizikai atrocitások, fenyegetések sem tántorították el attól a meggyőződésétől, hogy mindenki egyenlőnek és szabadnak született.
„Több háborút megéltem, több alkalommal veszítettem el mindent – férjemet, édesanyámat és szeretett fiamat is beleértve –, az életet mégis gyönyörűnek látom. Annyi mindent kell még tanulnom és élveznem. Nincs időm pesszimizmusra és gyűlöletre… Akármi történjen, az élet csodálatos, rendkívül szép. És ahogy idősödünk, egyre jobban értékeljük.
„Ön nem ismeri a női nemet! – Valóban, én csak a női igent ismerem.” – hangzik az ismert Karinthy-idézet. A viccen túl is megállja azonban a helyét az az állítás, hogy a gyengébbik nem képviselői nemcsak a gyereknevelés és a háztartásvezetés terén nem tűrik az ellentmondást, hanem kitartó munkásságuk révén a történelem ipari forradalomról szóló fejezeteit sem hagyták érintetlenül.
Donna Summer május 17-én reggel, 63 évesen hunyt el Floridában. A legendás énekesnő tüdőrákban szenvedett. A sajtó nem­-igen cikkezett a betegségéről, a híresség igyekezett állapotának súlyosságát titokban tartani. Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő a Broadwayn kezdte, neve eleinte az NSZK-ban vált ismertté, majd Amerikában egy egész korszakot határozott meg lemezeivel. Az 1970-es évek legnagyobb diszkókirálynőjét azonban csak egy természetfeletti fordulat mentette meg az összeomlástól.
Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású emberjogi aktivista, nőjogi harcos, író és politikus. Az iszlám vallás egyik legjelentsebb kortárs kritikusa. F célkitűzése, hogy az iszlámot érvanyagban dús írásaival és előadásaival leleplezze. Szerinte nem tolerancia, sokkal inkább ignorancia szemet hunyni a muszlim nők tűrhetetlen helyzete fölött.
Idén hetvenöt éve készült el a Vízesés-ház, a világ egyik legkülönlegesebb organikus építménye. A vízesésről Fallingwater névre keresztelt épület az egyik első olyan klasszikus volt, mely már újkorában bejárta a világsajtót.
Nem is gondolnánk, hogy az olívaolajat ugyanúgy le­het kóstolni, mint a bort, a pezsgőt, a sajtot, a kávét vagy éppen a csokoládét. Tóth Gusztáv (képünkön), az igazioliva.hu elkötelezett „olívásza” Ibéria romlat­lan ízeivel küzd a kalóztermékek ellen, ezért minden fó­ru­mon a minőség és a szakértelem mellett teszi le voksát.
2004. december 26-án a történelem végérvényesen az emberiség fejébe véste a cunami kifejezést. Az Indonézia partjait megrázó, 9-es erősségű földrengést követően szökőár csapott le az Indiai-óceán térségére, amely egyes források szerint közel 230 ezer áldozatot követelt.
Az idén nyáron zajló kerékpárverseny lesz a Tour de France századik kiírása. A rendszerint 23 napig tartó kerekezés közel 3500 kilométerén napi szakaszok összesített időeredménye alapján születik meg az abszolút győztes. A Tour egyike azon sportoknak, melyek a legnagyobb kitartást és fizikai erőnlétet igénylik, és egyben komoly pszichikai próbának teszik ki a versenyzőket.
Az utóbbi években Elon Musk kockázatos üzleti modelljeiről, korát megelőző ötleteiről és megdöbbentő sikereiről vált híressé. Egyike azoknak a technofilantrópnak nevezett milliomosoknak, akik korábbi üzleti sikereik révén szerzett vagyonukat a technológia kutatásán keresztül az emberiség legégetőbb problémáinak leküzdésére használják fel.
Az 1933-ban hatalomra kerülő Nemzetiszocialista Német Munkáspárt két nőideált népszerűsített: a német dirndl népviseletbe öltözött dolgos, sokgyermekes családanyát és a hazáját szolgáló egyenruhás nőt.
Május közepén ünnepelte 105. születésnapját Nicholas Winton, az egykori brit bróker, aki a második világháború kitörését megelőzően 669 zsidó gyermek életét mentette meg. Az akkori Csehszlovákiából a hitleri Németországon át Nagy-Britanniába juttatta el a gyermekeket, akik a mai napig Winton-gyermekként emlegetik magukat.

Életmód

A Chefparade főzőiskola a világ konyhaművészetének egyik legaktívabb magyar gasztronómiai nagykövete. Az elmúlt hét évben Magyarországon közel 2500 egyéni kurzuson és 3500 csapatépítő rendezvényen keresztül több mint hatvanezer emberhez hozta közelebb a sütés-főzés élményét. A szűnni nem akaró lendületet mi sem bizonyítja jobban, mint az újabb és újabb főzőstúdiók megnyitása.
A szegénység és a gyermekmunka ma is általános jelenség a világ számos fejletlen országában. Nem is gondolnánk, hogy a bangladesi ifjúság számára a bevételük megmentése nagyobb kérdés, mint az, hogy munkába kell-e állniuk vagy sem. Ezek a gyermekek nem csupán a mindennapi megélhetésért, hanem a jövőjükért is komoly küzdelmet folytatnak.
Etretat lenyûgözõ sziklái
Franciaország a történelmi, természeti látványosságok és a gasztronómia eldorádója. Ahogy az ország gasztronómiája nem alkot egységes egészet, úgy az északi területeké sem; régiónként más és más az, amit mi „francia konyhaként” emlegetünk.
Öt nappal 91. születésnapja előtt hunyt el Sir Richard Samuel Attenborough Oscar-díjas brit színész és rendező, a híres természettudós, Sir David Atten­borough bátyja. Testvérével együtt a brit televízió és mozi legnevesebb személyiségei közé tartozott.
Minden nyelvnek megvan a maga dallama, sőt ritmusa, ami komoly nehézséget jelent a szorgalmas nyelvtanulók számára, akik legszívesebben az anyanyelvük ritmusára hangolnák az idegen szavakat. Nem véletlen, hogy néha olyan idegenül tud csengeni a leghelyesebben megfogalmazott mondat is. Ezt ismerte fel egy merészen találékony New York-i hölgy zongorázás közben. „Hogy vagy, drágám? – Jól vagyok. És te?” Négy­negyedes ritmus! Akárcsak a dzsessz!
A világ legbefolyásosabb vezetői nem vetik meg a finom falatokat. Mesterszakácsaiknak köszönhetően egy-egy találkozó alkalmával bőséges és fenséges ellátásban van részük, mégis mindegyikük számára akad olyan étel, melyet legszívesebben sosem fogyasztanának.
Amikor vásárolni indulunk, még sok esetben nem igazán tudjuk, mit szeretnénk, de ha tudjuk is, nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi a valós értéke. A közgazdaságtan fennkölt nézeteivel szemben a visel­kedéstudomány jóval kedvezőtlenebb képet fest rólunk: kiszámíthatók és megtéveszthetők vagyunk.
A legtöbb ember számára Svédország modern, kulturált és kiemelkedően civilizált ország; a jóléti társadalom mintaképe, ahol „kolbászból van a kerítés”. Az alapvetően „szocialista” berendezkedésű svéd állam a „keveseknek jusson túl sok és még kevesebbeknek túl kevés” elve alapján működik.

Külföld

Betiltotta a francia kormány annak az antiszemita, rasszista meg­jegyzéseiről és fordított náci karlendítéséről elhíresült humoristának a fellépéseit, aki január 9-én kezdte volna meg országos turnéját.  Dieudonné M’bala M’bala műsorát bírósági döntés ellenére tiltotta le a francia Államtanács. Az ügyben az izraeli külügyminiszter is megszólalt.
Amennyiben kérvényezi, visszatérhet Koszovóból Franciaországba, és folytathatja tanulmányait az a 15 éves roma lány, akinek kitoloncolása az elmúlt hetekben belpolitikai vihart kavart Franciaországban.
A várakozással ellentétben nem született megállapodás az áthidaló költség­vetési törvényről, így az amerikai szövetségi kormány az október 1-jé­vel induló új költségvetési év hajnalán részlegesen fizetésképtelenné vált.
A korábbi hírekkel ellentétben továbbra sem engedik szabadon a Szudánban aposztázia vádjával halálra ítélt keresztény asszonyt. Bár a hétvégén bejárta a médiát a szudáni külügyminisztérium másodtitkárának nyilatkozata, miszerint a 27 éves Mariam Ibrahimot felmentik a vádak alól, és hamarosan szabadon engedik, a szudáni kormány hétfőn hivatalos közleményben cáfolta a hírt.

Interjú

Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok, Európa- és világbajnok úszónő. Jobb kezén három, bal kezén – amely a másiknál hét centiméterrel rövidebb, és nincs benne könyökízület – két ujja van. Papírja van róla, hogy „hátrányos helyzetű”, bár ő sosem érezte, hogy a végtaghiány miatt a helyzete hátrányos lenne.

Hit és értékek

A spermaadományozás néhány éve még egyszerű donorságot jelentett, ahol a gyermek felnevelésének célzata vagy az anyagi gondoskodás kérdése fel sem merült az adományozóban. Napjainkban egyre inkább terjed a szülőség szándékával egybekötött ivarsejt-adományozás, melyet a középkorú heteroszexuális és homoszexuális társadalom széles körben üdvözöl.