Kereső toggle

Itália

A mediterrán ékszer

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Olaszországot legtöbben tésztacsodáiról, divatjáról és festői tájairól ismerik, azonban E nagy múltú ország  ennél is többet rejt magában. A régiót felfedezve mi is átélhetjük az igazi „La Dolce Vita” érzést.

Mivel Olaszországot számos tenger határolja; keletről Adriai-tenger, nyugatról a Tirrén-tenger, délről a Jón-tenger és északnyugatról a Ligur-tenger, ezért számos partszakaszt csodálhatunk meg az országban, amelynek mindegyike igazi gyöngyszem. A történelmi múltja mellett művészete és gasztronómiája is kiemelkedő, emellett itt található az UNESCO legtöbb világörökségi helyszíne, így minden ideutazó kedvére válogathat az elfoglaltságok színes palettája közül.

Az originál pizza

A festői szépségű Nápoly városáról a történelmi háttere és gasztronómiai érdekeltsége miatt is hallhattunk már. Dél-Olaszország legnagyobb városának közel egymillió lakosa van, emellett az egész éves turizmusa is kiemelkedő. Nápolyban – ha valóban meg akarjuk csodálni a várost – semmiképpen se hagyjuk ki a Castel dell’Ovót, a kilátót, amelyről pazar látvány tárul elénk Capri szigetével, a Vezúvval és Nápoly belvárosával.

Cinque Terre színes, sziklára épült házaival vonja magára a figyelmet.

Nápoly ideális célpont a gasztronómiai kitekintésre vágyóknak, mind a pizzakedvelőknek, mind a kávé szerelmeseinek igazi élvezet: nemcsak a gyökerekhez térünk itt vissza, hanem olyan ízvilágot kóstolhatunk meg, amelyre sehol máshol nem lesz lehetőségünk. Érdemes itt ellátogatnunk a pizzázók ősatyjához az első pizza készítőhelyére, amelynél a mai napig megkóstolhatjuk az eredeti olasz specialitást az Antica Pizzeria Port’Alba éttermében. A pizzákon és halételeken túl számos olyan itáliai különlegességet érdemes megkóstolnunk az éttermek kínálatában, mint az originál bruschetta, pármai sonka, különféle húsételek és a válogatott itáliai borok, valamint a deszszertek végtelen kavalkádja.

Amennyiben a környék felfedezésére is van időnk, érdemes komppal átmenni Capri szigetére, amelyet a világ egyik legszebb szigetének tartanak növényzete, színvilága és domborulatai miatt. A várostól pár perces utazással megnézhetjük a híres Vezúv vulkánt és Pompeji város maradványait is. Ha esetleg nem autóval érkeztünk, akkor a város számos pontjáról indítanak a vulkánt felfedező egynapos kirándulásokat.

Időutazás Pisában

Puglia tartomány rengeteg meglepetést tartogat számunka hibátlan parjai miatt.
Amennyiben pár napos városlátogatást tervezünk Olaszországban, akkor a Toszkána szívében fekvő Pisa városa kiváló választás, igazi gyöngyszem a mai rohanó világban, szűk utcáiban lépten- nyomon több száz éves épületekbe botlunk. A várost kettészelő Arno folyón számos ikonikus itáliai hídon kelhetünk át, amelyek mindegyikéről csodálatos kilátás nyílik a Pisához közel eső hegyekre.

A város fő nevezetessége a pisai ferde torony, amelyek építése közel 200 évig tartott – alakját fehér márványból készítették el –, mivel az építkezést 1173-ban kezdték el, így az idelátogatók egy közel ezeréves toronyremekművet csodálhatnak meg. A város további különlegessége a bevásárlóközpont- és hipermarketmentes atmoszféra; apró butikokból és megannyi piacon vásárolhatnak a lakosok és a turisták. Látogatásunk tervezésénél érdemes figyelembe venni, hogy bár Pisa nem közvetlen tengerparti város, pár perces utazásra található a pisai tengerpart, amelyet az utóbbi években teljes körűen felújítottak. 

Szintén közel esik Livorno kikötője és tengerpartja, ami már egy sokkal inkább riviéraira emlékeztető város, megannyi pálmafáival és egzotikus növényzetével, homokos tengerpartjával remek kiegészítője Pisa városának. Ha időnk engedi, vonattal egy óra alatt átutazhatunk Firenze városába, amely egykoron az Olasz Királyság fővárosa is volt. Manapság sokak Itália egyik legszebb városának vélik hídjai és épületei révén, valamint kulturális színessége miatt. Hasonló távolságra található a Cinque Terre, amely színes sziklákra épült épületeivel kápráztatja el a turisták sokaságát. 

A vízkedvelőknek

Ha az itáliai miliőt szeretnénk magunkba szívni, nem szabad kihagynunk Bari város szűk utcáit sem, ahol a legtöbb udvarban bepillanthatunk az olasz mindennapokba, lehetőségünk van akár házi készítésű pastát is készíteni. Olyan hölgyektől tanulhatjuk a praktikákat, akik évtizedek óta mindennap tésztát készítenek. Bari gasztronómiai különlegessége, a helyi kávézókban kapható „pistacchio créme”, amit croissant-ra és egyéb süteményekbe kennek, élénkzöld, vibráló színe és intenzív ízvilága miatt az egyik legkülönlegesebb desszertnek minősül.

A Bari városába érkezők legtöbbje átutazóban van Puglia egyéb tengerparti városaiba, ez egyrészt a város eliparosodásának tudható be – Bari városának jelentős részét már gyárak és egyéb üzemek árnyékolják be – így kifejezetten turisztikai látogatásra a város főutcája és az emlékműnek nyilvánított vár alkalmas. A városban viszont főként az a vonzó, hogy a környéken találhatók a legszebb strandok Olaszországban, így ha a vízi élményeket részesítjük előnyben, akkor Puglia tartománya rengeteg meglepetést fog számunkra tartogatni hibátlan partjai miatt. Ez esetben azonban Bariban leszállva feltétlen béreljünk járművet, mivel a tengerparti városok vonattal történő megközelítése sokkal nagyobb kihívás lesz.

Olaszországban a legtöbb elfoglaltságot kereső turista megtalálja a hozzá leginkább illő programot, a legnagyobb kihívást inkább pont az jelenti, hogy a kint töltött idő alatt eldöntsük, a temérdek lehetőség közül éppen mit szeretnénk kihasználni.

Olvasson tovább: