Kereső toggle

Budapest, a sport fővárosa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Budapest a sportolni vágyók fellegvára az országban, s 2019-ben az Európa Sportfővárosa címet is megkapta. Nem véletlen ez, hiszen alig van sportág, amit ne lehetne kipróbálni itt, sőt szerelmesévé is válni Budapesten.

Talán a legnépszerűbb sport Magyarországon a futás, melyhez a főváros remek és rengeteg lehetőséget kínál. A Margitsziget körüli futópályával például 1989 óta minden hónap első szombatján a Szigetfutás nevű program keretein belül lehet ismerkedni. Persze a rutinosabb „szigetfutók” nem csak ezeken a napokon koptatják a rekortánt; alig van olyan időszak, hogy ne látnánk rajta sportolókat. Ezenkívül családi, városvédő, kutyás, rövidebb-hosszabb távú, jó célért és/vagy szórakozásból rendezett futáshoz lehet még csatlakozni a fővárosban. Természetesen nem csak ilyen alkalmakkor lehet ennek a sportnak hódolni. Budapesten szinte bárhol találkozhatunk futókkal, de ha valaki mégsem a flasztert választaná, a Hármashatár-hegy gyönyörű környezete várja az odalátogatókat. Kiépített túraútvonalon lehet különböző tempóban teljesíteni a 10,4 km-es távot, mely teljes egészében Budapesten fekszik, mégis egy hamisítatlan erdei környezetben lehetünk. A Normafa is hasonló lehetőségeket kínál: a túrázás mellett a sírollerezés, futás, kerékpározás, télen pedig a síelés örömeinek is hódolhatunk. A Róka-hegyi kőfejtő a szentendrei HÉV-vel is megközelíthető, ahol szintén túrázhatunk a „magyar Grand Canyonnak” nevezett, Budapest egyik legjelentősebb geológiai értékkel bíró területén.

Több tucat uszoda is várja azokat, akik a vízi sportnak kívánnak hódolni. Az úszásoktatástól egészen a komoly versenyekig ezek a létesítmények nagyon sok lehetőséget kínálnak. Budapest 1934 óta birtokolja a fürdőváros címet – megérdemelten, hiszen a világ fővárosai közül ez a város rendelkezik a legtöbb termál- és gyógyvízkúttal. Ezek a helyek nem csak a gyógyulni vágyókat várják, remek úszómedencékben trenírozhatjuk magunkat.

A városban szinte mindenhol találkozhatunk kondi-, illetve fitneszparkokkal, amelyek a szabadban edzők nagy örömére bármikor elérhetők. A kisebb költségvetéssel rendelkezőknek sem kell lemondaniuk a sportról, de természetesen mindig fontos, hogy az eszközöket megfelelően használjuk, a sérülések elkerülése érdekében.

Olvasson tovább: