Kereső toggle

Lila „fürdő” a Balatonon

Levendulaszüret Kőröshegyen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Akármekkora közhely is, a Balatonnál tényleg nem csak fürdeni lehet. Nem kell ma már a békés hangulatú Provence-ig utazni ahhoz, hogy végtelen levendulamezők látványában gyönyörködjünk! Utánajártunk, miért is olyan népszerűek a levendulaszüretek.

Nem tudni, hogy a növény színe, illata vagy nyugtató hatása miatt van-e, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb júniusi program a levendulaszüret. Ráadásul évről évre bővül a levendulázó helyek sora hazánkban. Biztos nem véletlenül lett idén az év gyógynövénye is a levendula!

Végre a déli parton is van levendulás, nem is akármilyen, és mindössze két kilométerre a tótól! Az M7-es autópályáról a völgyhídnál kanyarodunk le Balatonföldvár felé, majd Kőröshegynek vesszük az irányt. A faluban már ki van táblázva, hogy merre haladjunk: a Dózsa György úton a Flekken csárda után fordulunk el jobbra, végül a poros földút (Persevölgyi dűlő) végén találjuk a birtokot.

Tavasztól őszig van itt „virágos” program – mesélik a bejáratnál –, idén a nárcisz- majd tulipánszürettel indult a szezon. Óriási volt tavasszal is az érdeklődés, egyre nő a visszatérő vendégek száma, persze a fő attrakció most a levendulaszüret, egész június végéig minden nap 9 és 18 óra között. A „Szedd magad akció” során úgynevezett arató táskákba vagy ízléses fonott kosarakba gyűjthetjük a levendulát, amelyek mérettől függően 1000–4500 forintba kerülnek, és ha ilyet vásárolunk, akkor nem kell belépőjegyet váltani. Aki nem szeretne szüretelni, csak nézelődni, az látogatói jegy megváltása után jöhet be. A belépés 8 éves korig ingyenes, 8-12 éves kor között 500 Ft/fő, 13 éves kortól pedig 1000 Ft/fő. Metszőollót és eligazítást is kérhetünk, hogyan kell óvatosan és szakszerűen gyűjteni a növényt. Tépni és szakítani ugyanis tilos – ez a bokrok sérüléséhez vezethet.

A birtok egyébként egészen 2017-ig nem volt szabadon látogatható, csak tavaly nyitotta meg kapuit, noha a gazdaságot még 2012-ben alapították. A mintegy tizenkét hektáros terület felén, körülbelül hathektárnyi ültetvényen sötétlila – Tihanyban őshonos – keskenylevelű orvosi levendulafajták vannak telepítve, de látunk világosabb színű francia fajtákat is.

Felmászva a dombtetőre, a déli part egyik legszebb panorámájában gyönyörködve olyan érzésünk támad, mintha egy festmény kellős közepén lennénk. Lehet, hogy a kékeslila levendulatakaró látványa és a francia vidékek romantikus hangulata teszi, de mindenki boldog, békésen szedeget, elvégre a levendula nyugalmat áraszt. Még kutyával is beengedik a látogatókat, igaz a kedvenceket a levendulasorok közé már nem lehet bevinni. Helyette egy árnyékos pihenőben friss vizet lefetyelve várhatják meg a gazdikat.

Levendulát egyébként csak a kijelölt területeken szabad gyűjteni és fényképezni, viszont a birtok többi részén is szabadon lehet sétálni, nézelődni. A kosárba annyi virágot szedhetünk, amennyi csak belefér, utána már nem kell külön fizetni a levenduláért. Közben a domboldalon leheveredünk kicsit felfrissülni, piknikezni, és egyszerűen élvezni az egyedülálló összhatást. Talán az egyetlen kellemetlenséget az okozza, hogy a sorok között kevés az árnyék – még jó, hogy készültünk pléddel, fejfedővel, naptejjel és sok folyadékkal. És persze a levendulavízzel dúsított párakapu is szuper ötlet.

A leszedett levendulából aztán csinos csokrokat kötünk. Kötözőt ajándékba kapunk a kézműves sátornál, de aki különlegesebbre vágyik, az többféle csipkéből, szalagból válogathat kedvére. Persze mindenféle levendulás készítményt is lehet vásárolni: levendulaszappant, levendulaolajat, különleges levendulaszörpöt, de árulnak levendulazsákokat és levendulával tömött halakat is.

Kifelé menet egy szórólapon olvassuk: június 15-17 között rendezik meg a Kőröshegyi Levendulafesztivált, ahol mindent megtudhatunk a levenduláról – lesz ingyenes kézműves foglalkozás minden korosztálynak, gasztroshow, előadások stb.

A színvonalas programokon többek között beavatnak a kézműves szappankészítés, vagy a levendulalepárlás folyamatának rejtelmeibe. De hasznos tanácsokat kaphatunk a levendulatermesztéssel kapcsolatban is. És persze lesz rengeteg ötlet és kóstolás! De már itt, a szüreten is bebizonyosodott: profi a helyi szervezés, hisz egy igazán élménydús, kikapcsolódós napot töltöttünk el Kőröshegyen. Érdemes volt megvárni még a naplementét: felejthetetlen élmény szemlélni a balatoni alkonyat páratlan csodáit, Fantasztikus látvány ilyenkor az ezer színben pompázó víztükör.

A levendula jótékony hatásai, sokrétű felhasználása

Lakásunkban természetes illatosító a frissen vágott vagy szárított levendulavirág. Mivel aromás, fűszeres illata van, előszeretettel használható molyok, szúnyogok és egyéb rovarok elűzésére – igaz, nem mindenki szereti.
Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő, immunerősítő hatása van. De lazító, görcsoldó, nyugtató és fertőtlenítő hatásáról is közismert. Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, sőt alvászavar ellen is bevethető.
Jó inhaláló szer: tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket, bár asztmásoknak nem ajánlják. A pattanásos, gyulladásos bőrt nyugtatja, hatásos pikkelysömör és ekcéma gyógyításában. Enyhíti a napozás okozta leégést. Masszázsnál csökkenti a gyulladásos eredetű izomfájdalmakat, a reumás panaszokat. Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre. Illóolaját fürdővízbe cseppentve, kevés tejjel a bőrt bársonyossá teszi. Csillapítja a rovarcsípéseket, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását. Gyógyhatásait a tudományos gyógyászat is elismeri.
Egyre több ételben-italban kap szerepet. Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére használják: például levendulaszörphöz, levendulafagyihoz vagy levendulás desszertekhez. De süteményekbe, teákba, lekvárokba, joghurtokba egyaránt felhasználhatjuk ezt az intenzív, mégis kellemes ízt. Azért vigyázat! A szárított levendulának erősebb az aromája, mint a frissnek. Emiatt csak egészen kis mennyiséget kell felhasználni! Ha túl sokat teszünk például a tésztába, akkor kesernyés lesz tőle a sütemény. Mivel a virágok bőséges nektárt adnak, jó minőségű méz állítható elő belőlük, leveleit pedig hús- és gombaételek elkészítéséhez használják.

Olvasson tovább: