Kereső toggle

Fucsovics, a magyar klasszis

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Történelmi sikert ért el Fucsovics Márton az Ausztrál Openen. A magyar fiút csak Roger Federer tudta megállítani a nyolcaddöntőben. Egy tüneményes sportpályafutás.

Nemcsak teniszrajongók tapadtak nagy várakozással a televízió képernyőjére, amikor a „mi fiunk”, egy bizonyos Roger Federerrel állt szemben az Australian Open 14 850 férőhelyes Rod Laver Arenájában. De hogyan jutott idáig a Nyíregyházán született tehetség?

Egy kislány kedves hívásának köszönhető, hogy az alig négyéves Marci egy teniszpályánál kötött ki. Gyuricsku Enikő, az első „edzője” először hazaküldte, hogy nőjön még egy kicsit, de azt is felismerte, hogy egy aranyrögre lelt. Látta azt is, hogy a fiúcska fáradhatatlan, és rendkívüliek a reflexei. Hamar kiderült, hogy két-három évvel idősebb edzőpartnerekkel kell összeraknia. Mindig minden labdamenetet meg akart nyerni, és nem ismert elveszett labdát. Az edző látta, hogy egy majdani top 100-as teniszező van a kezei között. Némi egyeztetés után Marci a nyíregyházi VSC-ben folytatta, Erőss Béla irányításával.

Az NYVSC szőnyegborítású pályáján ismerkedett meg Fucsovics Marci Joó Györggyel, aki amatőr játékosként örült, ha ütögethetett a gyerekkel. Joó György – a család barátjaként is – felelősséget érzett iránta, és tudta, hogy dolga van ez ügyben. A továbblépéshez szintet kell lépnie a Marci gyereknek, és kell egy külföldi teniszakadémiát találni. A Stuttgart melletti First-Line akadémiára esett a választás.

A First-Line akadémián kemény munka folyt. Marcit tehetsége folytán beterelték a felnőtt versenyekre, ahol nulla sikerélményt és sok keserűséget gyűjtött be. Egyfajta mentőövet jelentett az akkori Davis Kupa szövetségi kapitány, Hornok Miklós ajánlata, aki korosztályos versenyekre vitte 2009-ben. Egy EB egyéni ezüst és egy wimbledoni páros arany, majd 2010-ben Wimbledonban junior bajnoki cím jelezte Marci fejlődését.

Ám a sikereket nem volt könnyű feldolgozni: a média körberajongta a „jövő teniszezőjét”, a 18-19 éves fiatalember belekóstolt a bulikultúrába, előfordult, hogy a délelőtti edzésre délután érkezett. Hornok Miklósnak ki kellett hagynia őt a Davis Kupa-csapatból. Fucsovics Mártonnak döntenie kellett az éjszaka és a nappal, a bulizás és a versenytenisz között. Szerencséjére (szerencsénkre) jól döntött.

Sávolt Attila a híres Orange Bowl teniszakadémia versenyén látta Fucsovicsot először élőben teniszezni. Nem titkolta, ha váratlan akadályok, történések nem zavarnak be, egy top 20-as játékost lehet belőle megformálni. Közben Joó György, aki második apaként és első menedzserként igazgatta Marci menetelését, kitalálta, hogy ugyan a nizzai Mouratoglou teniszakadémián kiváló tanműhely van, de ennek a fiúnak Sávolt Attila kell. Ezért nekilátott, hogy ez a párosítás megvalósuljon.

Sávolt Amerikában dolgozott. Joó Györgynek meg kellett győznie, hogy jöjjön haza és vállalja el Fucsovicsot. Majd Marcit kellett győzködnie, hogy szükséges váltania és neki egy olyan munkamániásra van szüksége, mint Sávolt Attila.

Sávolt és Fucsovics

Sávolt Attila 2016 januárjában kezdte meg az együttműködést Marcival. Ő a munkában hitt, míg Fucsovics Márton a tehetségében. Mikor Attila nekilátott profi sportolót faragni a kedvtelésből ütögető „amatőr” Fucsovicsból, akkor Marci a 230. volt az ATP világranglistáján. Rávette a munkára és a kemény felkészülésre. Célul tűzték ki, hogy 2017 végére Fucsinak a top 100-ban kell lennie.

A legutolsó top 100-as magyar teniszező maga Marci edzője volt. Sávolt súlyos hiányosságokkal szembesülhetett az addigi szervezetlen programját vizsgálva. Ezek a súlyos hiányosságok egyben a jövőben felhasználható tartalékokat is jelentették. Lett edzés- és versenyprogramja, és Marci kezdett hozzászokni az erősebb edzésekhez.

Ez meg is mutatkozott az első jelentősebb eredményeiben. Bergamoban megverte a belga Behemest (115), az orosz Rublevet (154) – aki egy évvel később már a top 40-be került – és a lett Gulbist (80) is. Először életében GS-főtáblára jutott a US OPEN-en, amihez a kvalifikációs előversenyen három mérkőzést kellett megnyernie. Majd a budapesti Challenger versenyen győzött a boszniai Basic  (156) és az olasz Fabbiano ellen (120).

Kezdték megismerni az akaratos magyar fiú nevét. Abban a rendkívüli szakmai megtiszteltetésben részesült, hogy Roger Federer meghívta Svájcba edzőpartnernek. 

2017 februárjában Szlovákiával, idegenben, Davis Kupa-meccset vívtunk. A győztes kihívó lehetett a világ- csoport rájátszásáért vívandó találkozóra. Fucsi szenzációs formában szenzációs győzelmeket aratott. Megverte Kovalikot (115 a világranglistán) és Klizsánt (36!) és mivel Balázs Attilával hozták – óriási küzdelemben a párost is, így mi jutottunk tovább.

Fucsovics 2017-ben nyert két Challenger-versenyt is Vicenzá-ban és Ilkeyben, és ezek eredményeként három Grand Slam-bajnokságon is főtábláról kezdhette a versenyzést. Közben olyan „neveket” is megcsípdel, mint Juzsnij (89), Mathieu (108), Pella (99) és Pavlásek (94) – Fucsovics tovább haladt a teniszelitbe vezető útján.

A sikeres és eredményes első félévnek köszönhetően Fucsovics neve szépen kúszott felfelé az ATP-világranglistán. Az év eleji 163. helyről június 26-ra a 107. pozícióba érkezett meg. Ez egyben azt is jelezte, hogy a kitűzött top 100-as cél is látható volt. Azért illik megemlíteni, augusztusban a winston-salemi tornán a kvalifikációból feljutva megverte Sousát (50) és Gulbist, aki szintén előtte volt a ranglistán, majd szeptemberben Genovában is begyűjtött három győzelmet, nála jobban rangsoroltak ellen.

Szeptemberben következett a mindenki által nagyon várt Davis Kupa-találkozó az oroszok ellen. Az oroszok közül Karen Khachanov a 32., Andrey Rublev a 37., míg Fucsovics a 113. és Balázs Attila a 164. helyet foglalták el a világranglistán.

Fucsovics Márton mind a két orosz játékost megverte és Balázs Attila rendkívüli játékával a páros találkozót is megnyerve legyőzték az orosz csapatot, ezzel bejutottak 12 év után a világcsoportba. Marci folytatta, a bázeli ATP 500 tornán a világranglista negyedik Marin Cilic ellen pedig kétszer is két labdára volt a világszenzációt érő győzelemtől. Ezzel a tornával Fucsovics Márton a 85. helyre toppant be a ranglistán, és felkerült az Australian Open 128-as főtáblájára.

Marci igyekezett a 2018-as évet lendületből ott folytatni, ahol abbahagyta. Elutazott Indiába, és egy ATP 250-es tornán elverte az argentin Nicolas Kickert (95) 6:0; 6:2-re, majd az Australian Open felkészülésére még egy Challenger-tornát is beiktatott az ausztráliai Canberrában. Az a négy mérkőzés, amit ott megnyert, biztos, hogy jót tett az amúgy is növekvő önbizalmának, nem beszélve arról, hogy így már a 80. helyen jegyezték az aktuális ranglistán.

Út Federerig

Fucsovics fizikailag és mentálisan is jól felkészülve érkezett az AO-re, ahol meggyőző játékkal hozta az első két játszmát, és a továbbjutáshoz szükséges harmadikban is 3:0-ra vezetett. Aztán jött egy hullámvölgy, és azzal elment a harmadik játszma. A negyedikben pedig szükség volt a harcos küzdőképességére, hogy 7:5-tel győzzön, és így először legyen a második forduló résztvevője.

Sam Querrey a világranglista 13.-ja és 2017-ben Wimbledonban elődöntős volt, míg Fucsovics, mint láttuk, a 80. Marci mégis igen bátran, a sikeres teniszhez szükséges kellő agresszivitással játszott. Mire az amerikai klasszis észbe kapott, Fucsi az első két szettet már magáénak tudhatta. Jól, eredményesen játszott, és ő futtatta az amerikait. Querrey legyőzésével Fucsovics pályafutásának megint új csúcsára ért, az AO legjobb 32 játékosa közé jutott, és egy lépésre volt attól az álomtól, hogy Roger Federerrel a Rod Laver Arénában teniszezhessen.

Ehhez azt a Kickert kellett legyőznie, akit Indiában 6:0; 6:2-re vert. A mérkőzésen Marci akarata érvényesült. Simának mondhatóan három játszmában győzött, és az álom beteljesüléseként készülhetett arra, hogy a tizenötezres Rod Laver Arena közönségével megkedveltesse magát; Fucsovics Márton nyolcaddöntős lett.

Federer ellen a feladat az volt, hogy minél tovább tudja tartani Fucsovics az adogató játékát. Ez az első játszmában 4:4-ig sikerült, ekkor a „maestro” néhány zseniális ütéssel breakelt, és hozta az első szettet. A másodikban nagyon büszkék lehettünk a nyíregyházi teniszezőnkre. Nemcsak megszorította, hanem breakre (rövidített játékra) késztette a világklasszist. A harmadik játszmára érthetően mentálisan és fizikailag is elfáradt Marci. A 4:6; 5:7; 2:6 tisztes és nagyszerű eredmény, nála előrébb rangsoroltak is sokszor kiegyeztek volna ilyennel. A nézők és az ellenfél elismerését is kivívta.

A mérkőzés kezdetére az adogatóudvar mögötti két, közel 50 négyzetméteres területre a technika segítségével kivetítik a játékosok nemzetének zászlaját, így az egyik oldalon piros alapon a fehér kereszt, míg a másik oldalon a piros-fehér-zöld magyar lobogó volt látható.

Több mint 170 országban egymilliárd néző ismerhette meg a magyar zászlót és a mi Nyíregyházáról származó klasszisunkat. Igen, a nagyvilág számára ismertté vált Fucsovics Márton teljesítménye, aki nemcsak magának és a magyar tenisznek, hanem hazánknak is dicsőséget szerzett.

Olvasson tovább: