Kereső toggle

Kiruccanás Lendvára

Mi fán terem a gibanica?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha egy kicsit szeretnénk elhagyni a magyar „valóságot”, de nagyot nem szeretnénk utazni, ideális célpont Lendva. A közvetlenül a határ mellett található nyugodt kisváros számos lehetőséget rejt.

 

Lendvára letérhetünk az autópályáról, de pénztárca-biztosabb, ha Tornyiszentmiklós felől közelítjük meg, a régi határátlépő felől. A határnak már csak a nyoma maradt fenn, alig közlekednek rajta, de az út annál szebb, a dombokról lefutó szőlők mellett halad el. Nemsokára feltűnik a Lendva-hegyen magasodó, régi magyar eredetű vár, ha minden igaz, még Mátyás király is vendégeskedett itt.

Utunk elsődleges célja a Lendvai Vinarium-kilátótorony, amelyet 2015 januárjában kezdtek el építeni uniós támogatásból. 2015 júliusára már el is készült az 53,5 méteres acélszerkezetű körtorony Oskar Virag építészmérnök tervei szerint.

Úgy képzeltük, hogy a vár mintájára a városra néz a kilátótorony, de sehol nem látható az útról. Ez okoz némi zavart, hogy hol is keressük. A vár alatt tábla jelzi, hogy felfelé a szőlősbe kell elindulni egy keskeny úton. Gyalogosan csak az induljon, aki gyakorlott túrázó. Inkább autóval célszerű megközelíteni, mert a Lendva-hegyen felfelé is kell kapaszkodni, igaz, csak 300 méter magas, de az út meredeken halad felfelé.

Felérve már megcsillan a völgyből kissé kiemelkedő torony üvegszerkezete. Ez a magyarázata, hogy miért nem látjuk az útról. A torony alatt kiépített parkolóban kényelmesen leállíthatjuk az autót. A képek alapján azt hihetjük, hogy maga a torony zárt, ez igaz is, ha lifttel megyünk fel kilenc emeletet. Ha viszont az élettanilag hasznosabb lépcsőzést választjuk, akkor bizony egyre hűvösebb van, ahogy emelkedünk felfelé. Különösen igaz ez a téli időszakra, érdemes tehát felöltözni. A legfelső szint alatt található üvegezett kilátó valóban zárt, itt lehet elidőzni.

A kilátás Lendva elhelyezkedéséből adódik, négy országra terjed ki: Ausztria, Horvátország, Magyarország és Szlovénia. A nyitvatartás időszakos, mintha a naplementéhez időzítették volna. Fontos is, mert a Lendva-hegy alatt elterülő hatalmas síkságon lebukó nap a tengeri naplementékkel méltán veszi fel a versenyt. Ha tehetjük, mi is zárás előtt érkezzünk, mert páratlan élmény vár ránk. Ha nincs napsütés, a köd is segít a látványban – ne tartson vissza bennünket, mert a torony magasságából minden szebb. A kilátó körül, amíg a szem ellát, szőlők sorjáznak különleges rendezettséget adva a tájnak. A vinarium elnevezés is erre utal. A magasban mindenki szőlősgazdává változhat, ahogy letekint a gondosan megművelt dombokra.

A Vinarium-torony földszintjén kávézó várja az odalátogatókat, helyi jellegzetességekkel. Ez egyébként egész Lendvára jellemző, lépten-nyomon találhatunk valami helyi finomságot. A muravidéki gibanicát mindenképpen érdemes megkóstolni, amely tulajdonképpen többrétegű rétes (mák, túró, dió, alma követik egymást meghatározott sorrendben).

A torony belépőjegyes, 7 euróba kerül, a gyerekeknek 6 éves korig ingyenes. Ha fent már kellőképpen átfagytunk, akkor egyenesen mehetünk a lendvai termálfürdőbe. A víz jellegzetessége, hogy természetesen paraffinos, így bőrproblémákra különösen javasolt. A fürdőben gyerek- és élményrészleg is van, így a kisebbek sem unatkoznak.

Ha a nap végén a sok élménytől nem jönne álom a szemünkre, nyugodtan számolgassuk a gibanica rétegeit alulról felfelé, majd vissza.

Olvasson tovább: