Kereső toggle

6 krimi, amit kár lenne kihagynod

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Könyvajánló sorozatunk harmadik részében, hat olyan krimit szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani, melyek izgalmakkal teli órákat adnak a család apraja-nagyjának.

 

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, akinek a polcain szép rendben sorakoznak az Agatha Christie regények, sőt sokan kész gyűjteménnyel rendelkeznek a világhírű krimiírónő műveiből. Ezek közül a történetek közül a legismertebb, amit jó szívvel ajánlunk azoknak, akik még csak ismerkednek a krimi világával a Tíz kicsi néger, amiből eddig több mint 100 millió példányt adtak el. A történet szerint Mr. V. A. Lacky – lásd: Valaki – meghív a szigetére egy fényűző villába tíz vendéget, akikről kiderül, hogy mind követtek el gyilkosságot, ám egyikük sem bűnhődött meg érte. Az ismeretlen vendéglátó ezért önkényesen munkához lát, hogy a bűnt bűnhődés kövesse…

 

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

„Kevéssel négy óra előtt nyílt az ajtó, és egy részeges külsejű, rosszul fésült, pofaszakállas lovászlegény dugta be rajta szesztől vörhenyes pofáját, majd rögtön beljebb is került. Habár jól ismertem barátom káprázatos átváltozóképességét, jó időbe telt, amíg ebben a koszlott ruhájú, züllött fickóban ráismertem. Könnyed fejbólintással üdvözölt, majd eltűnt a hálószobájában, ahonnan öt perc múlva ugyanolyan választékosan és kifogástalanul öltözve jelent meg, mint ahogy szokott. Zsebre vágta a kezét, egy székbe dobta magát a kandalló mellett, és jóízű nevetésre fakadt.” Arthur C. Doyle közismert alakja a mai napig meghatározza a detektívekről kialakított képet.

Mr. Holmes rendkívüli intelligenciával és megfigyelőképességével elkápráztatja a közönségét, és olyan ember, aki „megvet minden társadalmi szokást és kötöttséget”. Összesen négy regény és ötvenhat novella főszereplője.

 

Anthony Horowitz: A kettes számú közellenség

Nick Simple, ahogy a neve is mutatja egy átlagos londoni srác, aki nem túl talpraesett bátyjával, Timmel él, aki magánnyomozóként ügyködik. Még szerencse, hogy 13 éves kisöccse igazi vagány fiú, akinek tehetségére a Scotland Yardnál is felfigyeltek, és egy hozzá illő akcióra kérik fel. Sikerült elítélni és a kiskorúak börtönbe küldeni Johnny Powers-t, akit mindenki csak egyes számú közellenségként emleget. Nicknek a bizalmába kéne férkőznie, hogy így a brit rendőrség elkaphassa a nagy halat, aki Powers mögött áll. Ám Nicknek esze ágában sincs otthagyni a sulit és börtönbe menni, így a rendőrségnek kell elintéznie, hogy a fiú mégis Powers mellett kössön ki egy cellába. Így Nicknek nincs más választása, minthogy Anglia kettes számú közellenségévé kell válnia…

 

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtő Jenő bebizonyítja, hogy még egy olyan komoly műfaj is, mint a krimi, parodizálható. A történet egy üdülőparadicsomban játszódik, ahol gyilkosság történik. Mindenki és minden gyanús és a nyomozáshoz éppen kapóra jön a bubópestis miatt elrendelt karantén. Főhősünk, Van der Gullen Félix egy nem kívánt esküvő elől menekülve a hotel fogságába esik, ahol – alibi nélkül – maga kezd nyomozásba. Több ízben ruhát cserél, amely igen érdekes helyzeteket eredményez. A Vesztegzár a Grand Hotelben az egyik legismertebb P. Howard regény, ami az igazi kriminek és az író utánozhatatlan humorának keresztezéséből született.

 

Umberto Eco: A rózsa neve

Umberto Eco közel ötvenévesen írta meg első könyvét, de úgy tűnik, megérte kivárni, ugyanis a könyv megjelenése után azonnal felkerült a legnevesebb bestseller listák élére. A Rózsa neve beérett kutatások eredménye, ugyanis Eco pályafutását középkortörténészként kezdte. A történet 1327-ben játszódik, egy olaszországi bencés kolostorban, ahova Baskerville-i Vilmos ferences szerzetes és tanítványa, Melki Adso érkezik, hogy helyszínt találjanak egy fontos találkozónak. A történet azonban váratlan fordulatot vesz, ugyanis egy szerzetest holtan találnak… majd még egyet. A szerzetes és ifjú tanítványa nyomozásba kezd, és a nyomok a könyvtárba vezetnek. A lebilincselő történet mellett korhű képet kapunk a középkori szerzetesek gondolkozásmódjáról és mindennapjairól is.

 

Alistair McLean: Navarone ágyúi

Alistair McLean skót származású író, aki a második világháború eseményeit dolgozta fel. Maga is harcolt a háborúban a haditengerészetnél. Leszerelése után kezdetben tanított, de rövid időn belül kizárólag írással kezdett foglalkozni. Közel három tucat könyvet írt, amelyek közül az egyik leghíresebb a Navarone ágyúi. A történet a második világháborúban játszódik az Égei-tenger egyik szigetén. Keith Mallory kapitány, Miller robbantásszakértő és Sztavrosz a jó helyismerettel rendelkező görög hazafi megkísérli a lehetetlent: megmenteni kétezer angol katonát és megsemmisíteni a németek új fegyverét. A németek mellett az akciót egy áruló is szabotázzsal fenyegeti.

Olvasson tovább: