Kereső toggle

Merőben új nyaralási trendek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legújabb utazási szokásokról és bennfentes titkokról Kádár Tímea utazási szakértőt, az utazzmaskepp.cafeblog.hu szerzőjét faggattuk, mivel ismeri a legeldugottabb elbűvölő helyeket és szállásokat is, és hisz benne, hogy mindenhol meg lehet találni a különlegeset.

Hogyan szervezzük és tervezzük a várva várt nyaralást? Mikor érdemes nekiállni, hol keresgéljünk?

– Egész évben érdemes gyűjteni az inspirációt, például blogokról, turisztikai hivatalok honlapjáról. Ha valahol látunk, hallunk érdekeset, gyűjtsük egy mappába. Minél előbb érdemes, soha nem lehet elég korán. Különösen, ha július-augusztusban szeretnénk menni.

Melyek a fő konfliktusforrások a nyaralás során, és hogyan kerülhetők el ezek?

– Ha nincs mindenkinek elég tere a visszavonuláshoz egy szálláson, vagy több család számára csak egy fürdőszoba van egy apartmanban, vagy ha nem tud pihenni az, aki a nappaliban alszik stb. Az is probléma szokott lenni, hogy nem tud mindenki az érdeklődési körének megfelelően kikapcsolódni, például csak napozási lehetőség van a környéken.

Melyek a legújabb trendek?

– A közösségi szállásfoglalás. Például az Airbnb, ahol magánemberek lakásait vehetjük ki, az otthoncsere (homeexchange.hu), ahol cserélhetünk lakást másokkal bárhol a világon, és mire lakást cserélünk, már nem idegenek. De ma már külföldön is ehetünk helyieknél, az eatwith.com oldalon tudjuk lefoglalni, és azt is látjuk, ki lesz a többi vacsoravendég.

Mit kell tudni az úgynevezett önkéntes nyaralásról?

– A világ számos táján (akár Toszkánában, Provence-ban, akár Magyarországon is) biofarmokon, vendégházaknál segíthetünk napi néhány órát (például kertészkedésben, reggeliztetésben), amiért cserében ingyen szállhatunk meg, és az ellátás is sokszor ingyenes a házigazdáknál, így megismerhetjük a helyi szokásokat, embereket is.

Milyen különleges nyári táborokat tudna ajánlani?

– Tatán lesz a Tengerecki családi tábor, ahol a gyerekek természettudományos foglalkozásokon vesznek részt, miközben a felnőtteknek is szerveznek programot. A Kendlimajorban művészeti workshopokon vehetünk részt, Tiszadorogmán pedig a hagyományos vidéki nyaralást élhetik át a gyerekek.

Idén milyen igényes és különleges és/vagy költséghatékony szállásokat ajánlana belföldön?

– Az önfenntartó biofalu Komlóskán egy igazi gyöngyszem a Zemplénben, a teljesen családbarát Sólyomvár panzióval; aztán ott van az Angéla vendégház Mátraderecskén, hazánk egyetlen mofettája mellett. Kutyabarátoknak a Jókai vendégházat ajánlom Pákozdon, csodás kilátással a Velencei-tóra, és a Nagy vendégházat Bozsokon, ahol ne hagyjuk ki a háziasszony parasztreggelijét. Innen egyébként Ausztriába is tehetünk kirándulásokat.

Hogyan tudunk minél többet megspórolni a nyaralásunk során?

– Az előre tervezéssel már sokat lehet spórolni. Ha megnézzük, hogy melyik nap ingyenesek a múzeumok, akkorra tudjuk időzíteni a látogatást. A városkártyákkal is lehet spórolni, ha sok látványosságot végig szeretnénk nézni, de érdemes utánaérdeklődni, hogy mennyi látnivalótól éri meg. Sok helyen a turisztikai hivatalokban is vannak kuponfüzetek, prospektusok, amikkel kedvezményeket kaphatunk, vagy éppen a szálláson juthatunk ilyenhez.

Olvasson tovább: