Kereső toggle

Örök tanulságul

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tevan Adolf nyomdász több mint egy egy évszázaddal ezelőtt, 1903-ban Békéscsabán alapította meg a róla elnevezett nyomdát, amelyet fia, Andor emelt nemzetközi rangra. Az 1910-es évektől kezdve a Tevan-könyvek az ország első számú bibliofil kiadványai között szerepeltek, s mára a magyar kulturális örökség részét képezik. Életművüket a holokauszt, majd az 1949-es kommunista államosítás szinte teljesen eltörölte. Idén február végéig tekinthető meg a család történetét, képző- és iparművészeti tevékenységét bemutató interaktív tárlat Szolnokon.

A kezdeményezés az egyik leszármazott, Tevan Ildikó érdeme, aki e célra alapítványt is létrehozott. A tárlat helyi szervezője pedig az a szolnoki tanárnő, Thuróczy Katalin, aki évek óta szervezi az országban is egyedülálló Emlékfutást – az egykori gettótól visszafelé a zsinagógáig.

A vándorkiállítás teljes tartalma multimédiás oktatóanyag formájában tekinthető meg: érintőképernyős információs pultok, hangpontok, illetve digitalizált formában lapozható korabeli könyvek várják az előzetes bejelentkezés alapján érkező iskolai csoportokat. A tárlat tablóit eredetiben megtekinthető családi fényképek, kordokumentumok, a Tevan-könyvek közel évszázados példányai, valamint a Tevan művészek alkotásai, ötvöstárgyak, grafikák egészítik ki.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkoztató sarok is tartozik.

Az olykor megrázó eredeti dokumentumok közül kiemelkedik Tevan Margitnak Horthy Miklóshoz – kézzel – írt levele, melyben arra kéri a kormányzót, hogy mentesítse családtagjait a zsidótörvények hatálya alól. Annak ellenére, hogy a család elévülhetetlen érdemeket szerzett a gazdaság, a művészet felvirágoztatásában, sőt a család tagjai még katonai szolgálatot is teljesítettek a haza érdekében, a kormányzó válaszra sem méltatta az asszonyt. A vészkorszak után a család számos tagja nem tért vissza a munkatáborokból. A túlélők többnyire Budapesten vagy külföldön kerestek menedéket.

A szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója, Dr. Horváth László történész szerint, ha valaki végighalad a tárlatnak otthont adó Hit Rendezvényház kiállítótermében, azzal lesz kénytelen szembesülni, hogy nyilvánvaló értékteremtő munkája ellenére, miként taszította ki a korabeli magyarság a Tevan családot. Ez a felismerés pedig néhány, ma politikainak álcázott kérdést is helyére tesz a diákok fejében.

Olvasson tovább: