Kereső toggle

Nagy Kerékpáros Túrakönyv

Kuriózum könyvsorozat kerékpártúrásoknak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Alapos, de könnyed; szerteágazó, mégis jól használható; bőségesen informatív, ugyanakkor színesen illusztrált. Mintha egy rutinos bringatúrás kísérné országjáró pedálozásunkat kilométerről kilométerre. A Nagy Kerékpáros Túrakönyv, ez az immár 5 részből álló könyvsorozat hathatósan segíti a túrára indulókat: a kerékpározás és a túrázás gyakorlati fogásai mellett a látnivalók és a szervezés terén is hasznos támpontokat nyújt.

A sorozat első kötete 36 magyarországi egynapos körtúrára invitál. Az első rész a legkedveltebb útvonalakon, hazánk legszebb tájain vezet keresztül. Utunk tervezésekor a részletes túraleírások mellett a túrák fő jellemzőit (a túratávot, az út jellegét, a domborzati viszonyokat mutató szint-emelkedést, a túraidőt, a nehézségi szintet, az utat kísérő természet jellegét) is gyorsan szemügyre vehetjük. Tájékozódásunkat a túránként feltüntetett térképrészletek, s még a szintemelkedéseket is szemléletesen bemutató ábrák segítik.

A változó túratávú és nehézségi szintű kirándulások bőven adnak választási lehetőséget a kezdő túrázóknak, de a gyakorlottabbaknak is. A kezdő, de átlagos kondícióval rendelkezők számára is teljesíthetőek ezek a túrák, ha a napot valóban rászánják a kerekezésre; de az aktívabb kerékpárosok is találnak majd kihívást a napi, átlagban 70-80 kilométeres túrákban, melyek zöme dimbes-dombos terepen vezet keresztül. Hasznos adatként a Budapesttől számított elérési távolság is fel van tüntetve, így még könnyebben tervezhetjük utunkat, ha a célunkat reggel szándékozunk autóval vagy vonattal megközelíteni, majd a túra vidéki kiindulópontjától vágunk neki a valódi kalandnak, a kerékpáros kiruccanásnak.

A második könyv az egynapos körtúrák mellett két-, három- és négynapos túraútvonalakat is tartalmaz mindazok örömére, akik szeretik a hosszabb kerékpáros kikapcsolódást: a kötetben összesen 30 túra, 47 túranap és majd’ 3000 kilométerre adott túrajavaslat szerepel. Akár többnapos, családi kerékpártúráknak is ideális útvonalak ezek: egyrészt kevesebb tekerés jut napi átlagban, másfelől több a könnyebb, akár sík terepen vezető út. Míg az előző kötet sok jó tanáccsal szolgál a kezdő bringások számára, ezúttal a szerző a hosszabb túrázáshoz hasznos tapasztalatait is megosztja.

A sorozat harmadik része a szomszédos országok könnyen és gyorsan megközelíthető, s egyben izgalmakkal kecsegtető tájaira vezet bennünket. Kettő kivételével mind egynapos túra, különösebb előre tervezést nem igényelnek. A Szlovákia, Ausztria és Szlovénia területén található célpontokat a könyv segítségével jól informáltan és felkészülve közelíthetjük meg, csak a Budapesttől számított 200-500 kilométeres autózással kell számolnunk. A túrakörök több esetben egy tájegység felfedezéséhez vezetnek csokorba gyűjtve, így ha hosszabb a rendelkezésre álló időnk, némi szervezéssel tetszésünk és erőnlétünk szerinti többnapos túrára indulhatunk. Az utak hol kiváló országúton, hol az érintetlen természetben vezetnek. Ugyanakkor nyáron gyakorta kellemesebb időjárás közepette kerekezhetünk errefelé, hiszen itthon a kánikula olykor már behatárolja az élvezetes kerékpáros úti célokat.

A negyedik kötet 49 rövid körtúra gyűjteménye, amelyek közül sok az erdőben vezet. A távok ezúttal jórészt 30-40 kilométeresek és fókuszba kerülnek kisebb, kevésbé ismert tájegységek is, így a természetközeli helyeket kedvelő kerékpárosoknak ez a rész ígéretes kalauza és segítője lesz. Ily módon a kifejezetten vadregényes, erdei utakon is kiszámítható módon túrázhatunk (erdei viszonyokhoz megfelelő kerékpárral), ahol a terep jellegéből adódóan még fontosabbak a tájékozódást és haladást segítő információk.

Az ötödik rész igazi csemege még azoknak is, akik az évek során már bejárták hazánk klasszikus kerékpártúra útvonalait. Ez a kötet ugyanis kevésbé ismert, ám látványosságok és túraélmény szempontjából egyedi, rövid körtúráknak ígérkező helyekre vezet. Az újabb 49 túra harmada oly csekély szintkülönbséggel jár, hogy kisebbek és idősek is nekivághatnak, a túratávok mindössze 20-30-40 kilométert jelentenek, könnyed és hangulatos tekerésre csalogatnak a legkülönfélébb tájékokra: Sokorói-dombság, Káldi erdő, Nagy-sárrét, Zselic, Bereg, Ormánság vagy éppen a Duna és holtágai melletti béda-karapancsai erdők.

Már a túrakönyvek forgatása is élményt jelent, azonban az illusztrációk és látnivalók sokasága, a praktikus tippek és az élvezetes útleírások sorozata nem fog senkit sokáig a fotelban marasztalni: készüljünk fel, hogy már a következő hétvégén nyeregbe pattanunk!

A magánkiadásban megjelent könyvsorozat szerzője Gyulafi József. (Honlap: www.turakonyv.hu.)

Olvasson tovább: