Kereső toggle

Reformáció Sopronban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a reformáció napi emléksétát a Hívószó Alapítvány, a Hit Gyülekezete, a Superbook Alapítvány és a Soproni Evangéliumi Gyülekezet. A program keretében ezúttal is korhű ruhába öltözött férfiak és nők vonultak fáklyákkal és zeneszóval idézve meg a korszak hangulatát a történelmi belvárosban. A performan- szot a „Reformáció Sopronban” elnevezésű kávéházi beszélgetés követte a négycsillagos Pannonia Hotelben.

A történelmi séta egyes állomásain Kulcsár Árpád történész, főiskolai docens tartott rövid előadásokat a reformáció jelentőségéről és üzenetéről, a zord késő őszi időjárás ellenére összeverődött népes hallgatóságnak. „Azért különösen jó eszköz az emlékséta, mert a korhű megjelenéssel, a zenével könnyebben tudjuk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a történelemben folyamatosan működtek és ma is működnek keresztény megújulási mozgalmak” – nyilatkozta lapunknak Kulcsár Árpád, hozzátéve: „Napjainkban is nagy szüksége van az embereknek arra az élő hitre és közvetlen istenélményre, amit a reformáció középpontba állított. Ahogy pedig évszázadokkal korábban tömegesen felismerték, hogy az életüket, az életminőségüket mennyire pozitív módon tudja megváltoztatni a bibliai hit, úgy erre ma is meg van a lehetősége mindenkinek.”

Sopron városa kiemelkedő szerepet játszott a hazai reformáció terjedésében, a szervezők ezért is döntöttek úgy két évvel ezelőtt, hogy életre hívják a rendezvényt. Mivel a reformáció idejében a többségében német ajkú lakosság pillanatok alatt hozta a híreket Nyugatról, és nyomtatott formában is hamar elterjedtek Luther Márton szavai, a város lakossága már 1522-ben nyilvános helyeken olvasta a reformátor hittérítő könyveit. Néhány évtizeden belül a város nagy része evangélikus vallásúvá vált. A reformáció innen megállíthatatlanul nyomult kelet felé, 1622-ben, amikor Sopronban országgyűlést tartottak, Pázmány Péter esztergomi érsek egy, a pápának címzett levelében arról panaszkodott: Magyarországon a lakosságnak már több mint kilenctized része evangélikus és református.

Az emlékséta ezúttal is a bástyagödörtől indult, ahol az érdeklődők egy hatalmas kivetítőn láthattak Luther-idézeteket és különböző képsorokat a reformáció eseményeiről. A történelmi visszatekintést Dr. Kulcsár Árpád egy egyetemes történeti bevezetővel kezdte, majd a séta további állomásain a helyi történések részletezése következett. A felvonulás utolsó állomása, az Eggenberg-ház például azért került be a programba, mert az ellenreformáció ideje alatt I. Lipót császár külön engedélyére kizárólag itt tarthattak protestáns istentiszteletet hazánkban 1671 és 1681 között.

A történész azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a reformáció időszaka jelentős gazdasági fellendülést hozott az országnak, 1540-ben az importnak kétszerese, 1570-ben (a török pusztítások kellős közepén) mintegy négyszerese volt az export mértéke hazánkban. Az 1600-as évek második felében, az ellenreformáció térnyerése ismét mínuszba taszította a külkereskedelmi mérleget.

„A bibliai hit rendkívül pozitívan hatott az emberek kreativitására, és ez fellendítette a gazdasági életet is. Ez is egy példa arra, hogy a hitújítás korának számos aktuális üzenete van napjaink számára” – fogalmazott Dr. Kulcsár Árpád, aki szerint a reformáció képviselőinek életét azért is tanulságos jobban megvizsgálni, mert tisztán látható, hogy akik hitelt adtak a Biblia üzenetének, azoknak a mindennapjaikban is üdítően pozitív változások kezdődtek.

A 2010-ben először megrendezett eseményt már akkor is hagyományőrző céllal hívták életre a szervezők, akik minden évben valami különleges programmal kívánják kiegészíteni a történelmi sétát. Ennek köszönhetően idén először a Hívószó Alapítvány megrendezte a „Reformáció Sopronban” elnevezésű kötetlen kávéházi beszélgetést a négycsillagos Pannonia Hotelben, melyen Kulcsár Árpád történész mellett Krisch András főlevéltáros és Berta Árpád helytörténész is részt vett. A diskurzuson többek között szó esett a reformáció vallástörténeti előzményeiről, társadalmi és gazdasági hátteréről, és persze arról, hogy a reformáció miként jutott el Sopron városába. A jelentős helyi borkereskedelem egyenes ágon hozta a híreket, de a szabad királyi státusz miatt egyre növekvő német ajkú lakosság rokonaitól is értesült az események alakulásáról. Így valósulhatott meg néhány évtized alatt a békés „átállás” a lutheránus hitre. A 16. század derekára már egyetlen kivétellel a város összes templomában a reformált hitet hirdették.

A programnak minden évben része, hogy a soproni Elit moziban ingyen levetítik a Luther című nagysikerű filmadaptációt, amelyre a középiskolásokat külön is meghívják. A rendezvény szervezőinek ezzel a gesztussal is annak érzékeltetése volt a kifejezetten célja, hogy a reformáció nem egy lezárt, múltbeli, történelmi esemény, hanem a jelenünk és egyben a jövőnk szerves része is.

Olvasson tovább: