Kereső toggle

Lányok nevelése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

 

Az anyák nélkülözhetetlenek, az apák pótolhatatlanok. Röviden így foglalható össze dr. James Dobson nemrégiben megjelent Lányok nevelése című nagy sikerű könyve. Ez az a könyv, amit minden lányos apukának és anyukának érdemes elolvasnia, hiszen ők azok, akiknek a szárnyai alól kerül ki a nők következő nemzedéke.

A könyv szerzőjét felmérések, mélyinterjúk, és sok éves pszichológusként szerzett tapasztalatai segítették abban, hogy a női lelket mind jobban megismerje. Elsőként a Fiúk nevelése című könyv jelent meg, mely nagy sikert aratott, több mint 2 millió példányban kelt el. Számtalan anyuka kezdte ezután „üldözni” az írót azzal, hogy a lányok neveléséről is írjon. A könyv használható iránymutatást ad az olvasónak arra, hogyan érdemes nevelni lánygyermekeinket a mai zord világban.

Dobson szerint a mai szülők többsége túlhajszolt és  túl fáradt ahhoz, hogy igazán törődjön a gyereke fejlődésével és erkölcsi nevelésével, pedig ezzel visszafordíthatatlan károkat okoznak gyermekeik életében.

A lányok általában születésüktől fogva érzelmesebbek, mint a legtöbb fiú. Mélyebben átérzik a dolgokat, sokszor olyan apró történésekre reagálnak, amik mellett a fiúk elsiklanak. A lányok általában jobb emberismerők, már kis korban is jól felismerik mások jellemét és indítékait.

Anyák feladata

Az anyai szeretet és a kötődés nélkülözhetetlen a lánygyermekek fejlődésében. A kötődés nem egyenlő azzal, ha a gyerek nagyon „anyás”, és túlságosan is ragaszkodik édesanyjához. A kötődés biztonságot, stabilitást ad a gyermeknek. Az édesanyjukhoz kötődő gyermekek általában kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak, mint azon társaik, akiknél elmaradt vagy hiányos ez a fajta szoros, a gyermek igényeihez alakított kapcsolattartás.

Az anyukák feladata általában a kulturális és lelki nevelés, azaz, hogy hölgyet neveljenek a lányaikból. Ennek a már-már őskorinak tűnő, régimódi felfogásnak a hallatán sok anyuka csak legyint. Pedig a mai korban még nagyobb szükség van rá, mint valaha.  Dr. Dobson szerint az illem, a jómodor ad tartást és magabiztosságot a gyermeknek, ami jó alap az élethez. Ugyanis az illem segítségével olyan tisztességes lányokat lehet nevelni, akikkel nem bánhatnak akárhogy, hanem saját értéktudattal rendelkeznek, és elvárják a környezetüktől, hogy tiszteljék őket.

A mai kor egyik divatos felfogása, hogy a nők egy része elsősorban gyereket akar, nem családot és elkötelezettséget. Sok anyuka azonban nem is tudja, milyen károkat okoz lánygyermekének azzal, ha az apa személyét szinte teljesen kiiktatja lánya életéből.

Miért pótolhatatlanok az apukák?

Az apa szerepe az anyákénál jóval szerteágazóbb. A szerző szerint ugyanis a „női lélekben van egy apának fenntartott hely, mely mindig megerősítés után fog vágyakozni”.

A legtöbb lány vágyik arra, hogy kötődjön az apa személyéhez. Mivel az apával való kapcsolat jelenti az első találkozást a férfi nemmel, tulajdonképpen az apa az első férfi, akinek a figyelmét meg akarja szerezni, fel akarja kelteni. Ezért a legtöbb lány hajlamos lesz a későbbiekben minden férfit az apjával való kapcsolat szemüvegén keresztül nézni. Sőt! „Egy lány önbecsülése és magabiztossága közvetlenül összefügg az apához fűződő viszonyával” – írja az író.

Az apával való kapcsolat minősége nagy szerepet játszik a nőiesség kialakulásában, ezért, ha valamilyen gond támad a lányok apjukkal való viszonyában, sokszor a nőiességük kifejlődése is csorbát szenved. A szerző szerint a nőiesség az önbecsüléssel kezdődik, egy lány önbecsülése pedig közvetlen kapcsolatban van azzal, hogy (szerinte) az apja mit gondol róla. Az apukáknak van a legnagyobb szerepe abban is, hogy egy lánynak helyes énképe alakuljon ki, és ne torz módon ítélje meg magát. Tudjuk, hogy ez tinédzser korban milyen nagy hangsúlyt kap.

Hasznos tanácsok apáknak

Építő beszélgetések

A lányok úgy érzik, hogy nem kapnak törődést és elhanyagolják őket, ha nem beszélgetnek velük. Ezért az apukák hallgatása súlyos károkat tud okozni leányaik érzelmi fejlődésében. Ahhoz, hogy egymás világát megismerjék, egymás világából részesüljenek, elsősorban nem méregdrága ajándékokra, hanem beszélgetésre van szükség.

Ölelés

Az érintésnek fontos szerepe van a kötődésben. Amíg kislányról van szó, általában nem is hanyagolják el az apukák. Azonban a nagyobb lányoknak is szükségük van rá, még ha ágállnak is ellene, nem jó, ha a pubertás kor után az apák hirtelen eltávolodnak a lányaiktól.

Kettesben eltöltött idő

Az apával együtt eltöltött minőségi időnek felbecsülhetetlen értéke van. Fontos, hogy az apák találjanak időt arra, hogy lányaikkal kettesben tudjanak lenni, legyen szó akár közös programról, kirándulásról vagy otthoni legózásról.

Anyja lánya

„Sose felejtsük el, hogy a lányokat ugyanabból a fából faragták, mint az anyjukat. Szeretik a virágot, a DNS-ükbe van kódolva.”

Olvasson tovább: