Kereső toggle

Top célpontok Európában

Hívogató helyek Izlandtól a titkos kertekig

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ahogy azt megszokhattuk, a hőmérséklet emelkedésével, ámde minden indulati hév nélkül egyre többen akarják megmondani, milyen éghajlatra távozzunk - legalább egy kis időre. A National Geographic 'Traveler' például évről évre feltálalja az ínyencségekkel tarkított úticél-javaslatait. S bár várhatóan idén is tekintélyes tömeg védi majd saját testével a tengerparti homokot a káros napsugaraktól, a bolygónkon bolyongó turistahad közt a felfedezőhajlamokkal bírók sem maradnak ötlet nélkül, és „a 2012-es év 20 legvonzóbb úti célja" között találhatnak kedvükre valót - hetet mindjárt itt nálunk, Európában.

Változatos kínálatuk és élményforrásaik révén a világ 20 legvonzóbb tájéka 2012-ben a magazin szerint: Belfast, a Snaefellsnes félsziget Izlandon, Koh Lipe - Thaiföld, Drezda, Isztria, Tayrona Nemzeti Park - Kolumbia, Virunga vulkánok Afrikában, Costa Brava - Spanyolország, Görögország, Sonoma - Kalifornia, Muskoka - Ontario, Omaka, London, Guatemala, Új-Zéland, Panama, Peru, Oman, Pittsburgh és Mongólia.

Jégföld a hűs nyár kedvelőinek

Aki már júniusban megelégeli a harminc fokokat, nyaralását érdemes hidegebb éghajlatra terveznie. Izland igazán kellemes (nyáron), napközben 11-24 °C van, olykor 25 fokos hőség is kialakulhat. Nem javasolt viszont éjjeli baglyok pihenőhelyéül, mivel éjjel is egész világos van, mintha épp pirkadna. Az egyik fő nevezetesség a Snæfellsnes félsziget nemzeti parkja, melynek ősi táját a világ utolsó jégkorszakának utolsó ereklyéjeként emlegetik. A szigetország főbb jellegzetességei a völgyek szabdalta táj, akár egy hatalmas kés nyomai, óriási fjordok, monumentális sziklák, dübörgő vízesések, csendes-fehéren haladó gleccserek. A tengerpart fekete homokkal borított - a táj kíméletes a fényérzékeny szeműekhez is.

Az ország 140 vulkánja közül 26 még most is működő tűzhányó - az izgalomra vágyó turisták kedvelt célpontjai. Bár a vulkánok között olyan is akad, amely nem mindig hajlandó a globális turizmust támogatni, sőt esetenként szabotálja a légiközlekedők útiterveit (mint az Eyjafjöll 2010-ben), ezáltal nyitva meg az exkluzív repülőtéri vakáció lehetőségét a világutazók számára.

A zöld szín nyugtató gyógyír

Belfast, az északír főváros az éppen százéves Titanic-tragédia hullámait lovagolja meg: a végzetes „úszó palota" ugyanis egy belfasti hajógyár büszkesége volt. Az utasszállító hajó történetére 150 millió dolláros keretből különféle látványosságokba szőve emlékezhetnek meg az érdeklődők áprilistól: audiovizuális kiállítások, víz alatti felvételek tekinthetők meg a roncsról, a történelmi séta során bejárhatók lesznek a kor hajógyárai. Ami a turisztikai fejlesztés ügyes (bár némileg bizarr) fogását illeti: a Titanic „99 év után kiolvasztott főszakácsa" még a város konyhaművészeti örökségével is megismerteti a gasztroturizmusra éhező látogatókat.

Aki kevéssé vevő a katasztrófaturizmusra, s akinek gondolataiban nem csak a londoni olimpia miatt merül fel a Brit-szigetek, számukra Írország úgy egészében sem éppen megvetendő úti cél.

Csak kultúrszemélyeknek!

Míg az Elba folyó mente a magával ragadó romantikus vadont ígéri, a folyó által kettészelt Drezda az arisztokratikus kultúrturizmus sokszínű terepe. A város a szász királyok idején, a 18. században élte fénykorát, 1945-ben jórészt lebombázták, de a közel hetven év nem is telt el hiába, mára Drezda az évtizedes felújítási munkák eredményeképpen Németország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. Gondosan rekonstruált történelmi központ, katedrális, királyi palota s vagy egy fél tucat világszínvonalú múzeum várja a kultúrlelkeket. (Ha erre járunk, a furcsa nevű, de bizton pedáns Német Higiéniai Múzeumot se felejtsük ki!) Ha a városnézéstől megpihennénk, lekerekezhetünk az Elba partjára, vagy ellátogathatunk a drezdai Zwingerbe: a palotaegyüttes és díszudvara felejthetetlen élmény annak, aki szereti a barokk pompát. A palota képtára hajdanán a világ egyik leggazdagabb gyűjteményének számított: kínálatban szerepelnek többek között Raffaello, Tiziano, Correggio, Veronese, van Eyck, Rubens, Rembrandt, Holbein és Dürer képei, rajzai. Ha igazi kerti bóklászásra vágyunk, a pillnitzi kastélyt és impozáns parkját is ejtsük útba!

A megunhatatlan mediterrán

Spanyolország ad olyan mediterrán célpontokat, ahová még egy olasz is hajlandó kimozdulni természeti és kultúrtörténeti értékekkel telezsúfolt hazájából. Costa Brava, Katalónia „vad partja", a legkedveltebb spanyolországi üdülőhely: csodálatosan szép, sziklás partjai, bájos települései mellett a hely vonzerejét növeli Barcelonához való közelsége, homokos tengerpartjai, kristálytiszta, kék tengervize, öblei és középkori várai is.

Ráadásul, mivel szinte minden utazási iroda szervez a Costa Bravára utakat, ez az út akár még viszonylag jó áron is kihozható. S ha mediterrán vidék, Görögországról se feledkezzünk meg. A tengerparti üdülőhelyektől merőben eltérő képet mutat az ország belseje. Míg néhány sziget az évek során a szabályozás nélküli fejlődés áldozatául esett (nem beszélve a pénzügyi válság hatásáról), Görögország szárazföldi területei megőrizték hamisítatlan vonzerejüket, vannak még vidékek, ahol mintha csak megállt volna az idő - csupán jó helyen kell keresni.

Csak ide, a szomszédba?

A hozzánk közeli célpontok közé beverekedte magát a horvát Isztria. Olykor már talán el is túlozzák a legnagyobb horvát félsziget romantikáját, de a zöldellő dombtetőkön álló romvároskák, a szarvasgomba, a malvázia bor és az olívaolaj kétségtelenül emelik a táj ismertségét az utazók körében. Nem mellékesen a 3500 kilométer hosszú bicikliút-hálózat is rendelkezésére áll azoknak, akik nem csak fürdőzés miatt teszik meg a nagy utat a kis adriai öblök vonzásának engedve.

Az Óperencián túl

Távoli, óceánon túli célpontokat nyilván azok keresnek maguknak, akik különlegesen jó pénzügyi évet zártak. Az észak-kolumbiai táj a maga fenséges Tayrona Nemzeti Parkjával igazi élményorgiát jelenthet. A fenséges tengerparti tájakkal nincs vége a látványosságoknak. A megtisztított hegytetőn kialakított „elveszett város" zöld füves teraszai szinte jelzőfényként ragyognak. Az országot a karibi és dél-amerikai térség közötti legfőbb úti célként tartják számon.

Olvasson tovább:

  • Új magyar filmhullám

    Két évadon belül két Oscar és egy Arany Medve. Sok nagy ország is elégedett lenne e kulturális teljesítménnyel, bár a filmet – ahogy a könyvet vagy a verset sem – nem szokás kilowattban mérni. Az érmek meg a kupák is inkább a sportvilágban hasznos mérőeszközök. Mégis a nagy nemzetközi művészeti...
  • Oscar-díjas a Mindenki

    Kettőből kettő. Tavaly ilyenkor még csak álmodozhattunk arról, hogy a Saul fia után jön majd egy újabb magyar alkotás, amelynek köszönhetően 2017 kora tavaszán ismét virraszthat az ország. És tessék! Deák Kristóf szűk félórás filmjének elképesztő sikere nemcsak azért fantasztikus, mert ilyen rövid...
  • A Feltámadott nyomában

    A Clavius (Risen) egy oknyomozás története. A film az ókori Júdea méltán leghíresebb rejtélyébe vonja be nézőjét. Egy római tiszt szemszögéből lehetünk részesei a napoknak, melyek Jézus megfeszítése és mennybemenetele között teltek el.