hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gitár a bőr alatt

2011. 02. 17.
Február elején szívinfarktus következtében egy spanyolországi szállodában hunyt el a népszerű gitárvirtuóz, Gary Moore. Az 58 éves rocklegenda barátnőjétől született lánya, Lily még csak most lépett a tinédzserkorba. Az ír származású blues-metal zenész négy évtizedes pályafutása során több slágerlistás szerzeményt is magáénak tudhatott, s ott szerepel a neve a világ legjobb gitárszólóinak 100-as listáján. Moore-t egyaránt példaképei kö­-zött tartják számon a Metallica, az Iron Maiden vagy Ozzy Osbourne gitárosai.

Robert William Gary Moore 1952. április 4-én látott napvilágot egy kelet-belfasti ötgyermekes családban. Apja vállalkozóként tevékenykedett, édesanyja pedig háztartásbeliként nevelgette gyermekeit. A kis Gary élete első akusztikus gitárját nyolcévesen kapta, melyen szorgalmasan el is kezdett gyakorolni. Annak ellenére, hogy alapvetően balkezes volt, gitározni mégis jobbkezesként tanult meg. Zenei irányultságára a legnagyobb hatást George Harrison, Jimi Hendrix és John Mayall játéka jelentette.

Tinédzseréveibe lépve azonban örökre véget ért számára a felhőtlen gyerekkor, hisz szüleinek viszálykodása egészen a válásukig feszült. Tizenhat évesen ezért hát úgy döntött, otthagyja családját, és Dublin rockzenei világába menekül. Itt ismerkedett meg az ekkortájt szárnyait bontogató basszusgitáros/énekessel, Phil Lynott-tal és zenekarával, a Skid Row-val (nem tévesztendő össze a kilencvenes évek multi-platinalemezes glam metal bandájával, akik miután befutottak, 35 000 dollárt perkálhattak le Moore-éknak a névbirtoklásért). Pszichedelikus blues csapatuk a hallucinogén drogok keltette látomások zenei leképezését tűzte ki zászlajára. A kelta misztikumért rajongásig érdeklődő Lynott-tal már a hetvenes évek elején olyan dalokat szereztek, mint a Night Of The Warm Witch (A forró boszorkány éjszakája), melyben az alábbi sorokat énekelték a mikrofonba: „Rőzse és csontok az ő trónszéke / Egész éjjel az ő táncát figyeljük... megigézve ettől a trágár bestiától, ki a szemeivel meghipnotizál."

Moore a kérészéletű formációt követően megpróbálkozott az önállósodással egy album erejéig, majd beállt Lynott kelta-folk metal csapatába, a Thin Lizzybe. A bluesos arculat után itt aztán bemutatták „rocker" énjüket is, melyet az azonos című szerzeményük vázolt fel talán legszemléletesebben: „Ha arcba rúglak, akkor leszel csak igazán bajban...Én egy rocker vagyok... Szeretem az édes rock and rollt... Csatlakozz hozzánk ott, ahol a srácok mocskos vicceket mesélnek..."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!