Kereső toggle

Gitár a bőr alatt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Február elején szívinfarktus következtében egy spanyolországi szállodában hunyt el a népszerű gitárvirtuóz, Gary Moore. Az 58 éves rocklegenda barátnőjétől született lánya, Lily még csak most lépett a tinédzserkorba. Az ír származású blues-metal zenész négy évtizedes pályafutása során több slágerlistás szerzeményt is magáénak tudhatott, s ott szerepel a neve a világ legjobb gitárszólóinak 100-as listáján. Moore-t egyaránt példaképei kö-zött tartják számon a Metallica, az Iron Maiden vagy Ozzy Osbourne gitárosai.

Robert William Gary Moore 1952. április 4-én látott napvilágot egy kelet-belfasti ötgyermekes családban. Apja vállalkozóként tevékenykedett, édesanyja pedig háztartásbeliként nevelgette gyermekeit. A kis Gary élete első akusztikus gitárját nyolcévesen kapta, melyen szorgalmasan el is kezdett gyakorolni. Annak ellenére, hogy alapvetően balkezes volt, gitározni mégis jobbkezesként tanult meg. Zenei irányultságára a legnagyobb hatást George Harrison, Jimi Hendrix és John Mayall játéka jelentette.

Tinédzseréveibe lépve azonban örökre véget ért számára a felhőtlen gyerekkor, hisz szüleinek viszálykodása egészen a válásukig feszült. Tizenhat évesen ezért hát úgy döntött, otthagyja családját, és Dublin rockzenei világába menekül. Itt ismerkedett meg az ekkortájt szárnyait bontogató basszusgitáros/énekessel, Phil Lynott-tal és zenekarával, a Skid Row-val (nem tévesztendő össze a kilencvenes évek multi-platinalemezes glam metal bandájával, akik miután befutottak, 35 000 dollárt perkálhattak le Moore-éknak a névbirtoklásért). Pszichedelikus blues csapatuk a hallucinogén drogok keltette látomások zenei leképezését tűzte ki zászlajára. A kelta misztikumért rajongásig érdeklődő Lynott-tal már a hetvenes évek elején olyan dalokat szereztek, mint a Night Of The Warm Witch (A forró boszorkány éjszakája), melyben az alábbi sorokat énekelték a mikrofonba: „Rőzse és csontok az ő trónszéke / Egész éjjel az ő táncát figyeljük... megigézve ettől a trágár bestiától, ki a szemeivel meghipnotizál."

Moore a kérészéletű formációt követően megpróbálkozott az önállósodással egy album erejéig, majd beállt Lynott kelta-folk metal csapatába, a Thin Lizzybe. A bluesos arculat után itt aztán bemutatták „rocker" énjüket is, melyet az azonos című szerzeményük vázolt fel talán legszemléletesebben: „Ha arcba rúglak, akkor leszel csak igazán bajban...Én egy rocker vagyok... Szeretem az édes rock and rollt... Csatlakozz hozzánk ott, ahol a srácok mocskos vicceket mesélnek..."

Legnagyobb sikerüket a brit slágerlisták ezüstérmes albumával, a Black Rose: A Rock Legend (Fekete rózsa: Egy rocklegenda) nagylemezzel érték el 1979-ben. Szerzeményeik ezt követően metálgenerációkat inspiráltak világszerte. Axl Rose, a Guns N' Roses frontembere például

a Black Rose borítóját a jobb karjára tetováltatta, majd egy alkalommal ezt nyilatkozta: „mindenképpen meg akartam ezt egyszer mutatni Phil Lynottnak, de mielőtt megtehettem volna, meghalt". Lynott ugyanis 1985 karácsonyának estéjén túladagolta magát, majd az intenzív osztályra szállítást követően, az újév első napjaiban, 36 évesen életét vesztette.

Gary Moore a hetvenes évek végén ismét szólókarrierbe kezdett, romantikus dalainak köszönhetően ezúttal azonban lényegesen nagyobb sikerrel. A lírikus hangvételű darabok mellett tiltakozott dalaival a kommunizmus ellen (End Of The World - Világvége, Murder In The Skies - Gyilkosság az egekben) és megzenésítette memoárját a rádióban rockzenét meghalló, tanulmányait otthagyó tinédzserről is (Teenage Idol - Tinédzser bálvány). Az igazi áttörésre mégis a nyolcvanas évek közepén került sor, az Out In The Fields (Kinn a mezőn) című szerzeményével, mely a szülőhazájában, Írországban zajló véres eseményekre irányította a rockvilág figyelmét. A nyolcvanas évek második felében, Lynot halálát követően először ő is a kelta misztika irányába fordult metállemezeivel (Wild Frontier - Vad határ, After The War - A háború után), ám a kilencvenes évekkel véglegesen visszatért a Skid Row blues gyökereihez. Metálciklusa és váltása gyakorlatilag egybeesett első házasságának és válásának idejével, mellyel két fiáról is lemondott.

Magyarországon 2009 őszén adott koncertet először és egyben utoljára. Az interneten olvasható egyik beszámoló szerint „ahogy Gary Moore játszott, a zene szinte az ember bőre alá kúszott, körülölelte, és rabságba ejtette, ahogy látszólag őt magát is fogva tartja, ami egyáltalán nincs ellenére".

Olvasson tovább: