hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Galaktika feltámadása
30 éve indult a tudományos-fantasztikus magazin

2009. 02. 28.
Idén harmincadik évfolyamába lépett Magyarország nagymúltú science fiction magazinja, a Galaktika. Egykor a világ egyik legolvasottabb ilyen jellegű kiadványa volt, ám a rendszerváltás kimúlásra ítélte. Újjáéledése óta folytatja irodalomszervező munkáját, ismét fiatal novellisták szárnybontogatásainak elsődleges terepe.

A kezdetek óvatosak és szerények voltak. Hiába gazdag alkotókban és művekben egyaránt a hazai tudományos fantasztikus irodalom (elég csak Jókai A jövő század regénye vagy Babits A gólyakalifa című műveire gondolni), a második világháború után csupán a Kádár-rendszerben történtek lépések a műfaj felélesztésére.

Ebben kulcsszerepet vállalt a fáradhatatlan szerkesztő, az egykori sztálinista verseket író, majd ezzel élesen szakító, később meghurcolt költő, Kuczka Péter. Az ő lavírozásának, tekintélyének és politikai képességének hála, 1972-ben megjelent az első Galaktika. Az először antológia formájában megjelenő kiadvány hírt adott az angolszász és a szovjet sci-fi irodalomról, majd folyamatosan megismertette az olvasókkal, elsőre egzotikusnak tűnő fantasztikus irodalmat. Már kezdetektől a tudományos alapú írásokra tette a hangsúlyt, ezért nagyon ritkán foglalkozott fantasyvel vagy horrorral. Az olvasók hálásan köszönték a lehetőséget: azon túl, hogy az 1974-es Galaktikát Európa legjobb ilyen jellegű magazinjának választották meg, előfordult, hogy példányszáma a világon megjelenő sci-fi magazinok közül a legnagyobb volt!

Kuczka közben folyamatosan dolgozott a sci-fi mint irodalom rehabilitálásán, a sznobizmus húzta falak lerombolásán: a kor neves magyar íróit, például Lengyel Pétert vagy Apáti Miklóst nyerte meg, hogy tudományos-fantasztikumot írjanak. A Magyar Írószövetségen belül pedig science fiction munkacsoport alakult, amely külön elméleti kiadványban foglalkozott a műfaj teoretikus kérdéseivel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!