Kereső toggle

2005 legjobb szakácsa

Édeskömény-krémleves Giorgiótól

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 2005-ös év legjobb éttermének járó díjat a budapesti Fausto’s étterem nyerte el a hazai Dining Guid újságíróitól. A magazin külföldieknek állít össze toplistát színvonalas célhelyekről. Hozzáértők szerint a Fausto’s világszínvonalú étterem, amely Párizsban vagy Rómában ugyanúgy megállná helyét a legjobbak között, mint Magyarországon. Hogy a kitüntetett figyelem olasz vendéglőnek – és nem egy magyarnak jutott –, abban persze közrejátszik az egészséges és ízletes mediterrán konyha világszerte megnövekedett ázsiója is. Fotó: Juhász Tamás

Giorgio Cavicchiolo, a séf 1992 óta, húszéves korától dolgozik olasz munkatársaival együtt hazánkban, a nyarakat Szardínián főzte végig, s nyolc éve működtetik nálunk a Fausto’s-t. Naponta reggel 8-tól este 11-ig tart a munkája – délutáni rövid pihenője alatt váltunk néhány szót. Giorgiónak megyőződése, hogy a hétvégeket is magában foglaló rengeteg munkát hosszú távon csak úgy lehet bírni, ha az ember szívből szereti a munkáját, és csak így lehet minőséget is előállítani: „Ha csak a pénzért csinálod, belefáradsz nagyon” – állítja. Vendéglőjük magas színvonala összehangolt csapatmunka eredménye, az üdvözléstől a terítéken át a konyháig minden a vendégekről szól, akikkel személyesen a tulajdonos, Fausto törődik. Kulcskérdés az alapanyagok minősége is, ezek gondos beszerzése ma már nem vesz igénybe akkora energiát, mint 6-7 éve, mert mára kezdenek kialakulni a megfelelő beszerzői láncok. „Nálunk a visszajáró törzsvendégek ajánlása jelenti a legnagyobb reklámot és a biztos, egyre bővülő vendégkört” – mondja Giorgio, jelezve, hogy nem az ő módszerük a hotelportásoknak járó jutalék az odaküldött csoportokért. A hely jól tartja magát, a különféle diplomaták és egyéb hírességek visszajáró vendégek, és nemsokára nyílik a második éttermük. Az igényesség sehol nem térül meg rögtön, de ha kitartunk, akkor nagyon sokáig fog kamatozni – mosolyog a séf. Olaszország persze nagyobb ország, nagyobb az idegenforgalma is, s ami fő, a vendéglátásnak több évszázados kultúrája alakult ki, egyebek között több generáció óta működő, nagy nevű éttermekkel. A főszakács elismeri, Magyarországon még érzékelhető a több évtizedes „lenyúló” szisztéma, a kommunizmus időszaka. A minőségre építő vendéglátás kialakulását azonban reményteljesnek ítéli, mert határozott igény tapasztalható iránta.

Giorgio Cavicchiolo némi alkudozás után a viszonylag egyszerű édeskömény-krémleves receptjét diktálja ízelítőül. Hozzávalók: 1 közepes gumó édeskömény rövid szárral, 1 fej közepes vöröshagyma, 2 krumpli, olaj, só, vegeta, 2dl tejszín. Az olajon lassan megpuhítjuk az előzőleg egyforma kis kockákra vágott zöldségeket. Miután összeestek, kb. 3 dl vizet öntünk hozzá, sózzuk és vegetával fűszerezzük. Ha puhára főtt, turmixoljuk, esetleg átszűrjük. Végül felöntjük a tejszínnel, és egy utolsót forralunk a levesen. Pirított kenyérkockákkal tálalhatjuk.

Olvasson tovább: