Kereső toggle

Laci bácsi konyhája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok… na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre! Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 

Szekszárdi bélszíncsíkok

Hozzávalók:

50 dkg bélszín

fél dl olaj

5 dkg vöröshagyma

2 dkg fokhagyma

10 dkg gomba

20 dkg pulykamáj

10 dkg szőlő

3 dl barnamártás

25 dkg barnarizs

narancshéjcsíkok

só, őrölt bors,

kakukkfű, kadarka

Kevés olajon a felvágott hagymát üvegesre pirítjuk. A gombát cikkekre, a leforrázott pulykamájat kockákra felvágjuk. A bélszínt rostjaira merőlegesen felcsíkozzuk.

A hagymára rátesszük a bélszíncsíkokat. Fűszerezzük borssal, ételízesítővel, kakukkfűvel. Tovább pirítjuk. Amikor a hús félig kész, rátesszük a gombát, a pulykamájat és egy kevés kadarkát adunk hozzá. Barnamártást öntünk rá, és összeforraljuk. A legvégén kerül bele a gyümölcs, a szőlő.

Körete: vadrizses narancsos rizs. A tálra kiborítjuk a formából a rizst. A tetejére rátesszük a narancshéjcsíkokat. Mellé felrakjuk a ragus bélszíncsíkokat. Megdíszítjük kakukkfűvel, petrezselyem zölddel, pritaminpaprikával.

Rókagombás lazac krumplifánkkal

Hozzávalók:

50 dkg lazac

10 dkg rókagomba

fél dl olaj

3 dkg burgonyakeményítő 

5 dkg vöröshagyma

1 dl tejszín

só, őrölt bors

Burgonyafánk:

50 dkg burgonya

50 dkg liszt

3 dkg élesztő

2 db tojás

só, őrölt bors

olaj a sütéshez

Burgonyafánk: a burgonyát megfőzzük, áttörjük és kihűtjük. Összekeverjük a liszttel, az élesztővel, kevés olajjal és a tojással jól összedolgozzuk, s hagyjuk, hogy megkeljen. Olajba mártott kanállal kiszaggatjuk, s forró, bő olajban pirosra sütjük.

Rókagombás mártás: kevés finomra vágott hagymát üvegesre hevítünk, rátesszük a rókagombát, összepirítjuk, s megszórjuk petrezselyemzölddel. Kevés borsot, ételízesítőt teszünk rá. Tejszínnel felengedjük. Jól összeforraljuk. Kevés fehérbort adunk hozzá, és burgonyakeményítővel besűrítjük.

A lazacot fehér borssal, sóval megszórjuk, morzsába mártjuk, s kevés zsíron megsütjük. Először a mártásból teszünk a tálra, rátesszük a halat, s a fánkokkal körberakjuk.

Olvasson tovább: