Kereső toggle

Könyvajánló

George Orwell: Állati eszmék

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Néphadseregben nekünk (1987) ez volt a Nagy Könyv, a betiltott Állatfarm, amiről hírlett, hogy a kommunizmus vitriolos szatírája állatmesébe oltva. Látni magát a művet csak kevesen látták. 

George Orwell könyvében Jones gazda tanyájának népe felkel elnyomója ellen. Csak láncaikat veszthetik, hisz kizsákmányolják (és megeszik) mindőjüket.

A disznók, az állatok értelmisége vezeti e forradalmat, s az eszme, az állatizmus jegyében alkotnak új világot az állatfarmon. "Gazdag lesz majd minden állat. A lóhere, árpa, zab, széna, búza mind a miénk lesz, ha eljön majd az a nap." Kezdetben az ellenséggel szembeni harc tisztán őrzi az egyenlőség ígéretét. Majd a disznók fokozatosan a többi állat fölé kerülnek, végül a korábbinál is szörny?bb kor jön az állatfarmra, egy félelmetes kan, Napóleon vezetésével, "aki" csellel és megfélemlítéssel lesz az állatok új, az embernél félelmetesebb zsarnoka. "És folytatódtak a vallomások és kivégzések, míg csak egész hullahegy nem feküdt Napóleon lába előtt, és a levegő nehéz nem lett a vérszagtól, amelyet az állatok Jones elűzése óta nem éreztek." 

Orwell, a kiábrándult exkommunista belülről ismerte, amit precízen feltárt. Adott egy eszme, ami joggal sérelmezi a gazdasági, politikai elnyomást, és szebb, jobb kort ígér helyette. Ám a hatalom megragadása után az ígéret halványul, eltűnik egészen, és létrejön a még sötétebb rabság állapota.

"Ott már semmi más nem állt, csak egyetlen Parancsolat, amely így hangzott: MINDEN ÁLLAT EGYENLŐ, DE EGYES ÁLLATOK EGYENLŐBBEK A TÖBBINÉL. Ezek után már az sem látszott furcsának, hogy másnap a gazdaság munkájára felügyelő disznók mind ostort tartottak a mellső csülkükben." 

A példázat nem csak a sztálinizmus pontos metszete. Minden, ember tervezte paradicsomépítés ágrajza múltra-jövőre szólóan.

Olvasson tovább: