Kereső toggle

Laci bácsi konyhája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok… na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre. Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 

Kemencés korona

Hozzávalók:

1 db sertésoldalas

angol zeller

30 dkg zöldségágy 

10 dkg vöröshagyma

5 dkg fokhagyma

só, fehér bors, kakukkf?

paprika, gyömbér

25 dkg pulykamáj

1,5 dl barnamártás

10 dkg erdei gomba

10 dkg bébi sárgarépa

10 dkg baconszalonna

15 dkg gyöngyburgonya

párolt zöldségek, olívaolaj

Zöldségágy: sütőedénybe tesszük a feldarabolt hagymát, angol zellert, paprikát, sárgarépát. Az oldalast hosszában félbe vágjuk, kicsontozzuk, majd hústűvel koronaként összetűzzük. Zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A húst a zöldségágyra helyezzük, sózzuk, ételízesítőzzük. Kevés vizet öntünk alá. Alufóliával lefedjük. 40-50 percig sütjük 170-180ºC-on. 

Ragu: olívaolajra gyömbért teszünk, amikor megpirult, hozzátesszük a leforrázott, felvágott pulykamájat, s áthevítjük. Erre kerül a darabolt erdei gomba, majd fehér bors, kakukkfű, ételízesítő. Ha áthevült, összeforraljuk a barnamártással. 

A héjában főtt krumplit megpucoljuk, zsírban megsütjük. A kelvirágot, a brokkolit és a sárgarépát megpároljuk. Tálaláskor a korona közepébe a ragut, köréje a burgonyát és a párolt zöldségeket tesszük.

Rózsafánk

Hozzávalók:

30 dkg liszt

3 db tojássárgája, só

2 dkg porcukor

1/2 dl rum

1/2 dl tejföl

15 dkg sárgabaracklekvár

olaj a sütéshez

30 dkg rózsaszirom

30 dkg cukor

1 dl citromlé

Cukorszirupot készítünk. Amikor felforrt, ép rózsaszirmokat teszünk bele, s 4-5 percig főzzük. Kihűlve üvegekbe rakjuk. Szárazon dunsztoljuk. A liszthez sót, kevés porcukrot keverünk. Közepébe beletesszük a tojást, tejfölt, kevés rumot is. Összegyúrjuk a tésztát, és pihentetjük. Kis cipókat formálunk belőle. Kinyújtjuk, pihentetjük, majd linzerszaggatóval kiszaggatjuk. Három formát tojássárgájával összeragasztunk, középen összenyomjuk. Bő, forró zsiradékban aranysárgára sütjük. Rózsaszirommal ízesített baracklekvárral kínáljuk.

Olvasson tovább: