Kereső toggle

Laci bácsi konyhája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Zöldborsótorta

A tésztához:

8 dkg liszt, 4 db tojás

8 dkg cukor, 2 dkg kakaó

2 dkg vaj

A krémhez:

30 dkg tejszínhab

3 dkg hideg pudingpor

15 dkg zöldborsópüré

5 dkg cukor, 1/2 dl triple sec

10 dkg zöld marcipán

10 dkg pirított mandula

(1-2 dkg zselatin)

Kakaós piskótalapot készítünk. (1 tojáshoz 2 dkg liszt és 0,5 dkg kakaópor kell.) A kakaóport liszttel elkeverjük. 

A tojás sárgáját a cukor 1/3-ával habosra elkeverjük. A fehérjét a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük. A kikevert tojássárgáját kevés habbal fellazítjuk, majd habkártya segítségével hozzátesszük a habot a tojássárgájás tömeghez. Óvatosan, fakanál segítségével bekeverjük a fehérjét, s folyamatosan hozzáadjuk a kakaóporos lisztet. Kevés olvasztott vajat is keverhetünk hozzá. Vaníliás cukorral és citromhéjjal ízesíthetjük. Az egyneműsített masszát tortakarikába, vagy sütőpapírral kibélelt teflon sütőbe tesszük, s 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Ha megsült, kicsit meglisztezzük a tetejét, kiborítjuk, s megvárjuk, míg egy kicsit meghűl. Kevés likőrrel meglocsoljuk a tortakarikát, hogy ne legyen száraz. A hidegen kötő pudingport tejjel elkeverjük, majd a mirelit zöldborsót kiengedés után szitán áttörjük, s a sárgakrémhez keverjük. Kevés likőrt adunk hozzá, majd tejszínhabbal fellazítjuk. Így laza, könny? krémet kapunk. Ha hosszabb ideig akarjuk tartani tortánkat (1-2 nap, a tejszínhab meg ne keseredjen), akkor a krémhez 1-2 dkg oldott zselatint keverünk. A likőrrel meglocsolt tortakarikára rátesszük a tejszínnel lazított zöldborsókrémet. Eligazítjuk, s pirított mandulával a szélét körbepanírozzuk. A tetejét megdíszítjük tejszínhabrózsával, s marcipánból kis zöldborsószemeket készítünk, amivel a rózsákat megszórjuk. Mentalevelet teszünk a közepére.

Olvasson tovább: