Kereső toggle

A mobil mellékhatásairól

Nem gyerekjáték

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Ha egy mód van rá, a nyolc év alatti gyermekek ne használjanak mobiltelefont" – tanácsolja nem kis nyomatékkal a szülőknek William Stewart, a Nemzetközi Sugárvédelmi Tanács (NRPB) elnök-professzora. A tudós szerint a mobiltelefon használatakor jelentkező sugárzás káros hatásait az utóbbi öt év során egyre meggyőzőbb tapasztalatok sora igazolta. A Mobilhasználat és egészség cím? beszámolójában a professzor négy olyan kutatást említ, amelyek eredményei joggal adnak okot az aggodalomra a gyermekek telefonhasználatával kapcsolatosan. 

Egy csaknem tízéves tapasztalatokat összegző svéd kutatás úgy tartja, hogy a rendszeres mobilozók sokkal hajlamosabbak a hallójáratokban és az agyban kialakuló daganatokra. Egy hasonló, Hollandiában napvilágot látott vizsgálat szerint a túlzásba vitt mobilozás elváltozást okozhat a tanulási folyamatokban. Egy német kutatás a rákos megbetegedések egyre növekvő számát írja a túlzott mobilozás számlájára, míg egy, az EU által szponzorált tanulmány több bizonyítékkal szolgál a gyakran telefonálók idegsejtjeinek gyorsabb ütem? károsodására. Noha a "kutatások különböző minőségűek, és nem kizárt, hogy még egyszer meg kell őket ismételni, nem engedhetjük ki a kezünk közül a bizonyítékokat, hiszen ha a vizsgálati eredmények igazak, akkor a mobiltelefonok sokkalta nagyobb hatást gyakorolnak mind a fiatalokra, mind az idősebbekre, mintsem hinnénk" – állítja Stewart.

Stewart professzor nem hiába kongatja a vészharangokat: csak Angliában 2000 óta 50 millióra emelkedett az állandóan mobilozók száma, mindeközben az öt és kilenc év közötti korosztály körében ötször annyian mobiloznak, mint bő négy évvel ezelőtt. 

A mobilipar számos képviselőjéből pánikot váltottak ki a hallottak, volt olyan brit mobilgyártó, aki azonnali hatállyal beszüntette a négy-nyolcéves korosztályt célzó készülékek gyártását. A telefontársaságok érthető módon mérgesen reagáltak a hallottakra, hiszen a fiatal generáció mindig is a mobilipar leginkább hasznot hajtó fogyasztói rétegéhez tartozott. Ennek ellenére néhány angol iskolában megtiltották a diákok napközbeni mobilhasználatát. 

Az Egészségügyi Világszervezet most készül publikálni egy olyan, az utóbbi tíz év több száz kutatásán alapuló tanulmányt, amely egyértelműen segít eldönteni az érdeklődőknek, hogy mekkora egészségügyi kockázattal jár a mobiltelefonálás. William Stewart mindenesetre úgy véli: a mobilhasználat előnyeit és hátrányait a 8–14 éves korú gyermekek szüleinek kell megvitatni, hiszen az érintett korosztály aligha hozhat felelős döntést ebben az ügyben. (Takács Gabriella)

A mobiltelefon kockázatai

- A hallójáratok és -idegek (jóindulatú) daganata,

- ami egy svéd kutatás szerint kétszer olyan gyakori a mobiltelefon-használóknál,

- és négyszer olyan gyakori az előfordulása a fejnek azon az oldalán, ahol a mobilozás zajlik.

- A mobilozás évente mintegy 100 ezer embernél okoz süketséget, ami gyógyítható.

- Angliában évente 4700 új agytumoros beteget diagnosztizálnak, és a betegség előfordulása egyre gyakoribb: 30 év alatt 45 százalékkal nőtt az esetek száma.

Olvasson tovább: