Kereső toggle

Hol nyaraljunk?

Bíbicösvény, őzcsapás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A napokban Tápiógyörgyére kaptam meghívást, ahol a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a helyi önkormányzat közösen alakított ki egy 5,5 kilométer
hosszú, úgynevezett tanösvényt a község melletti három tó mentén, illetve innen tovább a Tápió patakig. Az akcióhoz szükséges pénzt pályázaton nyerték. A pályázatban mint szándékot, a környezetvédelmet, valamint a falusi turizmus fellendítését jelölték meg, s ezen belül kispénzű, hátrányos családi háttérrel rendelkező gyerekek olcsó nyaraltatását.Szürkemarhák Tápiógyörgyén 

Hol is van ez a Tápiógyörgye? Pest és Szolnok megye határán, Pesttől nyolcvan kilométerre. Krónikása, Nagy Zoltán iskolaigazgató emígyen jellemzi:

"Különös helyén jársz az országnak, hiszen itt simulnak a tájba a Gödöllői-dombság utolsó halmai, itt nyílik ki az Alföld, s vált át pusztaságba a cserjés-ligetes táj. Ősgyepek fölött a tág horizont a szabadság képzetével ajándékoz meg. Az őszi éjszakák pásztortüzei is e tájon lobogtak, s a pusztai ember életének legendákban őrzött romantikáját, s az azt híven kísérő, megőrzött gazdag természeti díszletét szeretnénk elébed tárni – neked, ki erre jársz, vándor."

Nos, aki egyszer végigmegy a Bíbic Tanösvényen (a bíbic e táj jellegzetes madara), majd folytatja útját a patakhoz vezető őzcsapáson, az meggyőződhet róla, hogy jó helyre jött. Tíznél több olyan madarat figyelhet meg, amelyeket a kihalás fenyeget, itt viszont ornitológusok vigyáznak rájuk. A szarvas kivételével valamennyi őshonos, apró- és nagyvad megtalálható itt, életterük a Tápió menti nádas, a sűr? pagonyok és a foltokban megmaradt erdőségek, a hajdani lápvilág utolsó hírmondói. Ugyanez elmondható a flóráról is, kora tavasztól késő őszig rengeteg védett növény és virág színezi a szikes pusztát.

"Ezeket szeretnénk megmutatni a világnak, mindenekelőtt a gyerekeknek, közülük is azoknak, akik még tehenet sem láttak élőben, nemhogy vidrát vagy fácánt – mondja Varró István polgármester. – Ehhez építettünk hat faházat, melyek egyenként 12 ágyasok és hideg-meleg folyóvízzel ellátottak. Közvetlen mellettük van egy 25x12 méteres úszómedence, 28oC fokos vízzel, amit a táborlakók ingyen vehetnek igénybe. Az ellátás is biztosított a községi konyháról, ami most volt felújítva az uniós elvárásoknak megfelelően. Lehet horgászni a tavakban, van foci-, kosár- és röplabdapálya."

(Bővebb információ: Sinka Gáborné. Tel.: 06(53)383-077)

Olvasson tovább: