hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pelenkás iskolások
Kevésbé az okok, inkább a hatások pszichések

2003. 11. 24.
Felmérések szerint az éjszakai ágybavizelésben szenvedő gyermekek közül csak minden hatodik fordul orvoshoz a problémával. Ez a krónikus gyermekbetegség a rejtőzködők életét akár hosszú éveken át keserítheti meg feleslegesen. S ha előbb-utóbb el is tűnik a probléma, pszichés szinten gyakran okoz maradandó sérüléseket. A helyzet sajnos a szomszédos országokban sem jobb – többek között ez derült ki egy nemrégiben Monoron rendezett nemzetközi orvoskonferencián.



A kisiskolások 15-20 százalékánál problémás az éjszaka, de a túlnyomó többség mégsem kerül orvoshoz 

A közép-kelet-európai országok vezető gyermeksebészei, gyermekurológusai, illetve nefrológusai által folytatott tapasztalatcsere közös problémákat tárt fel: a betegség gyógyítását leggyakrabban a szülők,
rosszabb esetben a háziorvosok tájékozatlansága akadályozza, akik az éjszakai ágybavizelést egyértelműen pszichés eredetűnek tekintik, holott valójában az esetek egyötöde vezethető vissza pszichés okokra. A kiváltó tényezők közül a leggyakoribbak: a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara, a húgyhólyag beidegzésének rendellenességei és a húgyúti gyulladások. A kivizsgálás fájdalmatlan, pusztán a vizelet rutinvizsgálatával, illetve a vesefunkciókra vonatkozó vérvétellel már önmagában jól szűrhető a betegség.

Szintén a gyógyulást hátráltatja, ha a betegek "túl korán" (mert például az óvodában nem tolerálják e jelenséget) vagy "túl későn" (sokszor kamaszkorban) fordulnak orvoshoz. Holott a betegség komolyan kihat a gyermek pszichés és szociális fejlődésére: a nem vagy nem megfelelően kezelt gyerek könnyen visszahúzódóvá válik, kerüli a többi gyermek társaságát, önértékelése romlik, beilleszkedési, magatartási zavarai lesznek. Minél korábban – 5-6 éves korban – kezdik meg a kezelést, annál hatékonyabban lehet tünetmentessé tenni a gyereket. A legfontosabb tehát a kevéssé elérhető, passzív kis betegeket a gyógyszeres vagy egyéb terápiában részt vevő aktív partnerekké tenni. Ennek feltétele a betegségről szóló felvilágosító tevékenység kiszélesítése. Tudatosítani kell az érintettekben, hogy az éjszakai ágybavizelés olyan gyakori betegség, amely gyógyítható. Szakorvosi tapasztalatok szerint pusztán ennek felismerése sok gyermek esetében már javulást eredményez. 

A konferencián elhangzott: a rejtőzködő pácienseket elérni csak széles kör? szakemberi – pedagógus, védőnő, iskolaorvos – együttműködés révén lehet. Hiszen ha még ők sem tudnak az Enuresis Centrumok (vagyis az ágybavizelés kezelésére szakosodott intézmények) működéséről, illetve az új terápiás eljárásokról, akkor kevés esély van rá, hogy a betegek megfelelő kezelésben részesüljenek. 

Magyarországon a felvilágosító tevékenységet a Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány koordinálja. A szervezet összehangolja az ország területén működő 32 Enuresis Centrum működését, és mobil infóvonalat is működtet (06-20/478-5330), melyen gyermekorvosi tanácsadásban részesülhetnek az érintettek. 

Vízágy?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!