hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leiskolázott családok
Iskolakezdés

2003. 08. 25.
Bár a nyári hónapok alatt nem nagyon költünk gyermekeink iskoláztatására, óvodai ellátására, a helyzet csalóka: augusztus végén, a beiskoláztatás idején jócskán behozzuk a lemaradást. 



Tanévnyitó tankönyvekkel. Több a támogatás, de kevesebben tudnak róla Fotó: MTI

Különböző, egybecsengő számítások szerint idén legalább tíz-tizenkétezer forintba kerül egy gyermek iskolakezdése. Csak a tankönyvek az alsó tagozatosok esetében 3-7 ezer, a többieknél 10-15 ezer forintba kerülnek. Általános tapasztalat, hogy nem is annyira a tankönyvek, sokkal inkább a tanszerek és egyéb kiegészítők ára magas: az atlaszoké, szótáraké, írószereké, táskáké stb. Ehhez járulnak még a különféle tagozatos iskolák elvárásai: hangszerek, sportszerek, különféle műszaki felszerelések. Minőségtől függően rendkívül széles az árskála, gyakran beigazolódik, hogy több év viszonylatában a gyakran lecserélt olcsó termékek jelentik a legnagyobb kiadásokat.

A másfél millió diák közül 110 ezer idén kezdi el iskolai pályafutását. Nekik az iskolakezdés körülbelül 20-25 ezer forintba kerül. Egy tankönyvcsomagot mindig az adott pedagógus állít össze, az ára 7-9 ezer forint is lehet. Egy kezdő írószercsomag iskolatáskával együtt 10-18 ezer forint között mozog. 

A tankönyvek árát ugyanakkor senkinek sem kell teljes áron kifizetnie. Az oktatási tárca közleménye szerint a költségvetés idén tankönyvvásárlási támogatásra összesen 7,5 milliárd forintot fordít, amelyből minden diáknak eleve jár 2400 forint hozzájárulás. 

Újdonság, hogy idén szeptembertől több mint félmillió általános vagy középfokú oktatásban részesülő gyereknek ingyen jár tankönyv. Az ezekre a gyerekre jutó támogatás átlagosan 8000 forint, ami alanyi jogon jár. Tehát a család anyagi helyzetétől függetlenül vonatkozik ez minden három- vagy többgyermekes családra, minden egyedülálló szülőre, minden fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekre és minden olyan általános iskolásra, aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapnak szülei. Az úgynevezett fizetős – nem állami, nem önkormányzati – iskolákban a kedvezmény azonban korlátozható, de nem lehet kevesebb 2400 forintnál. A költségvetés az iskolafenntartóknak, vagyis főként az önkormányzatoknak utalja a pénzt, és a testületek döntenek a támogatás odaítéléséről. A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének felmérései szerint az érintett szülők 80 százaléka nem tud a 100 százalékos tankönyvtámogatásról. Az egyesület a területi jegyzőket kérte fel az utólagos tájékoztatásra.

Az iskolakezdés költségeinek további enyhítése érdekében idén második alkalommal és emelt összeggel 2,2 millió gyermek után kapták meg a családok augusztusban a kétszeres összeg? családi pótlékot. Ugyancsak duplán járt ebben a hónapban a rendszeres gyermekvédelmi támogatás. További segítséget jelent, hogy a munkáltató is támogathatja a szülőn keresztül a gyermek iskolakezdését. Ez adómentesen gyerekenként évente maximum tízezer forint érték? természetbeni juttatás révén adható. Az utalvány vagy számla szólhat mindenfajta iskolai szükségletről: tornaruha, melegítő, tankönyv, tanszerek, rajzeszközök és társaik. Újdonság, hogy a támogatásban a gyermek mindkét szülője révén 10-10 ezer forintban részesülhet akkor is, ha munkáltatójuk azonos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!