hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kezdjük a végén
Ízfokozó

2003. 08. 04.
Nyár van. A tény kétség nélkül megállapítható. Még napra sem kell menni – hiába a rövid hidegfront, utána zúdul a meleg újból. Az ember néha evésre is gondol, egyben biztos lehet, egy fogás férhet a keretbe, mert egyébként biztos a mély álom. Mi legyen az az egy, ha édességet is szeretnénk enni? 

A desszert a helyes válasz. Hideg és könnyű. Túrótorta, némi szezonális gyümölccsel a tetején. Elkészíteni sem túl sok idő. Szóval kalandra fel. Egy magas falú sütő-forma – kb. 25 cm átmérővel, de nem kell mérőszalag, ha az araszunk bőven belefér, az már jó lesz –, 

némi sütőpapírral kibélelve, kivajazva. 10 dkg háztartási kekszet apróra törünk, ezt a forma alján egyenletesen szétterítjük. Eddig könnyű, törni mindenki tud. Egy keverőtálba a következőket helyezzük: 75 dkg túró, 2 csomag vaníliás cukor, 15-20 dkg cukor, 2 tojás, egy citrom reszelt héja és utána a leve is – csak semmi pazarlás. Ezt jól összekeverve, óvatosan ráöntjük a tört kekszre. 160 °C-ra melegített sütőben körülbelül másfél órát sütjük, és utána ott hagyjuk kihűlni is. Vigyázat, ekkor még némi gyümölcsöt is kell a tetejére helyezni – őszi- vagy sárgabarack, áfonya, ribiszke, alma, eper stb. –, egy csomag tortazselével bevonni, és hűtőbe tenni. Hozzá egy pohár tejeskávé, kakaó és/vagy pár gombóc fagyi. Melegfront esetén a fogyasztás idején mindenképpen érdemes árnyékban tartózkodni – a repeta alatt nehogy napszúrást kapjunk! (mlg)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!