Kereső toggle

A Nagytétényi Kastélymúzeum

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagytétény Budapest XI. kerületének része. Ez a terület már az ókortól lakott volt, egy római katonai erőd – Campona néven – állt itt. Nevét később az itt letelepedő földbirtokos Tétény családról kapta, akik a 13. században egy római villa romjain építettek fel egy, a mai kastély magvát alkotó gótikus várkastélyt.

Ez a középkori kastély az évszázadok során többször átépült és tulajdonost cserélt. A kastély a 18. század folyamán nyerte el jelenlegi formáját, akkor vált a magyar késő barokk építészet egyik kiváló alkotásává.

1904-ben a kastély kiégett, eredeti berendezése teljesen megsemmisült. A háború után a kastély az Iparművészeti Múzeum tulajdonába került. Egy évtizedes szünet után külsejében és belsőleg megújulva, 2000 nyarán nyílt meg benne a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig cím? bútortörténeti állandó kiállítás, mely azért olyan egyedülálló, mert időrendben, szobánként kíséri végig az európai bútorművesség kézműves korszakát a 14. és a 19. század között. A huszonnyolc teremben kiállított több mint háromszáz bútor és bútoregyüttes mellett kályhák, csillárok, falikárpitok érzékeltetik az országra adott korban jellemző lakókörnyezetet. A gyűjtemény nemzetközileg is jelentős, magyar mesterek munkái mellett brit, francia, osztrák, olasz, spanyol darabokat láthatunk.

A gótika korában még nem különült el a bútorkészítés és az ácsszakma, jól látható a hétszáz éves darabokon, hogy még ácsoltak és nem szögecseltek. A reneszánsz periódust többek között két Mátyás-kori, diófából faragott karosszék képviseli. A barokk, a rokokó, a kora klasszicista és az empire stílusú francia bútorok főúri körökben Magyarországon is tért hódítottak, s a gyűjteményben őrzött darabok jelentős része egykor magyar főúri kastélyok berendezési tárgyait alkotta.

Angliában a 18. sz. második felében kialakult – polgári jellegű, klaszszicista – művészeti irány fokozatosan megtörte a francia "királyi stílusok" mind európai, mind tengerentúli hegemóniáját, és elérte hazánkat is. A kiállítás végül a biedermeier korszakkal ér véget.

A különleges iparművészeti remekeket felvonultató kiállítás és a barokk park érdekes színfoltja Budapest látnivalóinak.

Szombatonként 11 órától kosztümös tárlatvezetésre kerül sor, ahol a tárlatvezető a bútortörténet mellett kitér az adott korszak viseletére is (ára 800 Ft). A résztvevők fényképet is készíttethetnek magukról a kiválasztott öltözékben.

A csoportok tárlatvezetési igényét legalább egy héttel a kért időpont előtt egyeztetni kell a 06(1)207-0005-ös telefonszámon. Jegyárak: felnőtt 300 Ft, diák/nyugdíjas 150 Ft.

Olvasson tovább: