Kereső toggle

Kiosztották az Arany Glóbusz-díjakat

Nincs abszolút nyertes

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kerek évfordulóhoz érkezett a neves Arany Glóbusz-díjátadás: immár hatvanadik alkalommal adták át a külföldi újságírók szövetségének elismeréseit a világ filmeseinek. A legjobb külföldi film díját Pedro Almodovar nyerte, a legjobb rendező Martin Scorsese, a legjobb drámai színész Jack Nicholson lett. Legjobb rendező: Martin Scorsese – Gangs of New York Fotó: Reuters

Január 19-én a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben szép csendben átadták az Arany Glóbusz-díjakat. Hogy hazánkban idén nem volt akkora az esemény iránti érdeklődés, annak három oka van: senki nem közvetítette a díjátadást, A gyűrűk ura – a két torony és a Beszélj hozzá! kivételével a jelöltek között nem volt hazánkban is bemutatott alkotás, valamint a várakozással ellentétben nem jelölték Pálfi György Hukkle cím? játékfilmjét a legjobb külföldi film kategóriában.

Idén a Szövetség nem figyelt fel egyetlen kiemelkedő mozira sem, így fordulhatott elő, hogy az abszolút favoritnak tartott Az órák cím? film csupán a legjobb dráma és a legjobb női főszereplő kategóriában diadalmaskodott, utóbbiban Nicole Kidman révén, aki a neves írónőt, Virginia Woolfot alakítja. A másik nagy esélyes, a Chicago sikere elsősorban annak köszönhető, hogy Hollywood sosem hagyja ki, ha musicalt díjazhat. A remek kritikákat begyűjtő alkotás három díjjal gazdagodott: a legjobb vígjáték kategória mellett a két főszereplő, Richard Gere és Renee Zellweger is diadalmaskodott.

Az Európa-filmdíj megnyerése után Pedro Almodovar begyűjtötte az Arany Glóbuszt is a legjobb külföldi film kategóriában, s ezzel borítékolható a győzelme az Oscar-átadáson.

A legjobb rendező Martin Scorsese lett a Gangs of New Yorkkal. A Taxisofőr és a Dühöngő bika legendás rendezője eddig egyetlen Arany Glóbuszt és Oscart sem nyert, s díjazásával így részben életművének is szólt az elismerés. A 19. századi amerikai bandaháborúkról beszámoló sztárparádé (Leonardo di Caprióval) a legjobb dal kategóriában is nyert a U2 révén.

Érdemes még megemlíteni két másik legendát: mindenki Jackjét és Gene Hackmant. Jack Nicholson szinte önmagát alakítja az About Schmidt címszerepében – egy hatvanéves nyugdíjast. A szakértők szerint élete egyik legjobb alakítását nyújtotta, s így az Arany Glóbusz megnyerése után az Oscar-díj egyik legnagyobb esélyesének is tekintik. A Cecile B. DeMille életm?díjjal idén a Nincs bocsánatért és Francia kapcsolatért Oscar-díjat nyert 73 éves Gene Hackmant, s majd 90 filmes életművét jutalmazták.

És végül essék szó azokról, akik nem nyertek. Díj nélkül távozott A gyűrűk ura folytatása, és sejthető, hogy Oscar-díjra már nem is jelölik. Az est nagy vesztese mégis a Cannes-i nagydíjas A zongorista, amely minden idők egyik legmegrázóbb holokauszt-filmje Roman Polanski rendezésében. A tragikus sorsú Polanskit egész családjával deportálták a második világháború idején Lengyelországba, ahol anyja életét vesztette. Később feleségét Sharon Tate-et brutálisan lemészárolta a Manson-klán, majd az 1974-es Kínai negyed világsikere után pe-dofíliával vádolták meg, s a börtön elől Európába menekült. A Szövetség nem kockáztatta meg a politikai balfogást, s vélhetően ezért mellőzte az alkotást. Kérdés, hogy az Amerikai Filmakadémia méltányosabb lesz-e… (Kárpáti György)

Olvasson tovább: