Kereső toggle

Szájápolási hónap Magyarországon

Fogas kérdések

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szeptember végéig ingyenes fogászati szűrővizsgálaton vehetnek részt, és ajándék fogkefét, fogkrémet kapnak mindazok, akik az ország 130 városának 180 kijelölt rendelője egyikében vizsgálatra jelentkeznek. 

A magyarok nem igazán szeretnek fogat mosni: nemzetközi kutatási eredmények szerint átlagban két év alatt használunk el egy fogkefét (szakemberek szerint pedig ajánlatos lenne havonta cserélni, de betegségek után feltétlenül), és egy év alatt két-három tubus fogkrémet, összességében legfeljebb ezer forintot költve évente szájápolásra. S bár az emberek többsége tisztában van a helyes fogápolás mikéntjével és fontosságával, mégsem ennek megfelelően éli mindennapjait. Hazai felmérések szerint a nők aránylag többet törődnek fogaik állapotával, mint a férfiak, vélhetően esztétikai megfontolásból – a lakosságnak így is csak negyven százaléka tartja be a na-

pi minimum kétszeri fogmosást. 

A rendszeres, megelőző célú fogászati szűrés, amely egyébként ingyenes, nálunk nem annyira divat, az emberek – akárcsak egyéb problémák esetén – többnyire akkor keresik csak fel a rendelőt (ügyeletet), amikor baj van. 

A fogszuvasodás és a fogágybetegség még mindig népbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a már maradandó fogakkal bíró tizenkét éves magyar gyerekeknek átlagosan több mint három szuvas foguk van, míg például Svédországban ez az adat: nem egészen egy. Hazánkban sajnos a lyukas tejfogak is elég gyakoriak. 

A hatvanöt év feletti magyar lakosság majdnem fele teljes protézissel él, míg például a skandináv államokban alig található fogatlan ember. A szájápolás területén több évtizedes a lemaradásunk az élen járó skandináv országokkal szemben, ahol ezek az adatok messze kedvezőbbek, köszönhetően az ötvenes években elindított prevenciós programoknak. 

A tarthatatlan hazai állapotok felszámolása érdekében a Magyar Fogorvosok Egyesületének és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának támogatásával idén negyedik alkalommal kerül sor a prevenciós célú Colgate-programra. A széleskör? kampány célja: felhívni a vidéki és városi lakosság, s különösen a fiatalabbak figyelmét a szájápolás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés fontosságára. További információk és szaktanácsadás a szeptember 30-áig működtetett forródróton: 06(40)200-260. (T. E.)

Olvasson tovább: