Kereső toggle

Nem tudta, hogy világhírű

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A National Geographic Magazine révén vált világszerte ismertté az Afgán lány cím? 1985-ös felvétel, mely egy 12-13 éves kislányt, Sharbat Gulát ábrázolja. A fotó egy pakisztáni menekülttáborban készült néhány nappal azután, hogy szovjet katonák megölték a kislány szüleit. A háború és az elnyomás egyik szimbolikussá vált fényképe bejárta aztán a világsajtót. 

A fotós, Steve McCurry kalandos kutatómunkát követően, közel két évtizeddel később talált rá egykor ismeretlen modelljére. Kiderült, Sharbat Gula nem sokkal a kép elkészülte után ment férjhez, és ma Afganisztán egy távoli részén él a családjával. Pastuként egész életében szorosan kötődött a helyi hagyományokhoz, népszokásokhoz és a valláshoz. Az 1984-ben készült híres fotót idén januárig nem is látta, és nem tudott arról sem, hogy ilyen nagy port vert fel a róla készült felvétel. 

A különleges tekintet? lány időközben élő jelképpé vált, alakja az afgán anyák és gyermekeik felnövekvő generációjának szenvedését szimbolizálja. Sharbat Gula igaz történetéről bővebben a National Geographic Magazine áprilisi számában olvashatnak az érdeklődők. (K. G.)

Olvasson tovább: