hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világ legjobb sajtófotói
World Press Photo kiállítás Budapesten

2001. 10. 28.
Hollandiában minden évben sor kerül a World Press Photo cím? nemzetközi sajtófotó-pályázatra és -kiállításra. A díjazottak közé bekerülni a jelentős pénzjutalom mellett óriási szakmai és erkölcsi presztizst is jelent. A nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb munkákból vándorkiállítást szoktak rendezni, amely a világ minden részén megtekinthetővé teszi az előző év legjobb alkotásait. A sajtó- vagy riportfotó fő jellegét mindenek előtt aktuális, sokszor pillanatnyi hírértéke adja, alapvetően ez különbözteti meg a művészfotótól. 

Ahogy azt a kiállítások is jól szemléltetik, a két m?faj természetszerűleg nem választható szét élesen egymástól. 

A World Press Photo Alapítvány 1955-ben Amszterdamban alakult meg, s az évek során a színvonalas fotós újságírás és a szabad információáramlás független fórumává nőtte ki magát. Az idei pályázatra 121 országból mintegy 42 ezer m? érkezett a szokásos, rendkívül gazdag tematikát érintve, ebből láthat most bőséges ízelítőt az érdeklődő, ha november 18-ig ellátogat a Néprajzi Múzeumba. A háborús konfliktusok, a szegénység, a kiszolgáltatottság, a kisebbségi lét, a környezetszennyezés, a betegség, a természeti katasztrófák dokumentumai mellett olykor megpillanthatjuk – néha egyazon képen belül – az élet derűsebb oldalának tükröződését is, egy kedves civilportré vagy a gyógyítás újabb csodáinak láttán. Idén az év képe az USA-beli Lara Jo Regan Mexikói bevándorló család cím? felvétele lett. Bár magyar fotósok ezidáig ritkán kaptak elismerést, Friedmann Endre, Török László és Soós Lajos művei szerepeltek már a kiállításokon. (Makki Marie-Rose)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!