hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A dc Talk szólóban
CD-ajánló

2001. 09. 17.
Amikor kitudódott, hogy a dc Talk mindhárom tagja saját szólólemezén munkálkodik, nagy volt a riadalom az együttest kedvelők körében. A hír először olyan sokkolónak tűnt, mintha Madonna azt közölte volna: mostantól csak gospelt énekel.

Szerencsére a messze legnépszerűbb amerikai keresztény együttes "szólósodása" nem a széthullás rémét vetítette előre. Az 1998-as, minden várakozást felülmúlóan sikeres Supernatural után a trió egy válogatáslemezzel lepte meg híveit, és persze a már említett információval. És nem is olyan régen hozzánk is eljutott a már említett szólóalbumok első darabja: a jó hangú fekete énekes, Michael Tait alkalmi (?) együttesének, a Taitbandnek Empty cím? albuma.

Itt érdemes megállni egy-két szóra. Nyilvánvaló, hogy a dc Talk zenei és szövegvilága a három tag (plusz a producer Mark Heimermann) ízlésének valamiféle elegye. Általában akkor fordulnak a zenészek saját projektjeik felé, amikor "anyaegyüttesük" irányvonalától eltérő produktumot szeretnének létrehozni. Ilyenkor egyszersmind az is kiderül, hogy az adott egyén melyik stílus nagy barátja az együttesen belül.

Szó se róla: Michael Tait odavan a rockért.

Az Empty aranykorongján klasszikus, dallamcentrikus rockszámokat hallhatunk, egészen pontosan tizenhármat. A klasszikus természetesen nem újradolgozott, second hand dalokat takar, hanem vadonatújakat. A zenei világ színtelenebb a bravúros megoldásokat tartalmazó Supernatural-nél, de a maga m?fajában nagyon is kellemes. Előtérben a gitár, kisebb a szerepe az elektronikus hangzásnak. A szövegvilág, ha lehet, még személyesebb, mint a dc Talk esetében.

Az igazi meglepetés azonban az, hogy néhány dal társszerzője nem más, mint Toby McKeehan, Kevin Max és a már említett Heimermann – vagyis a dc Talk, ha kicsiben is, de rajta hagyta keze nyomát az albumon.

Végezetül egy jótanács: ha netán az olvasó e recenziót olvasva felbátorodik, majd megveszi a 67 percnyi zenét ígérő albumot, de a hangszóró süket marad – mint a késői Beethoven –, a hiba nem az ő készülékében lesz!

Az album címe Empty, vagyis Üres. A csel: néhány CD-tokban üres lemez található. Ezek tulajdonosait játékra invitálja az együttes: az empty Empty-lemezeket visszaküldők exkluzív CD-ket, CD-lejátszókat és dedikált Empty-albumokat nyernek.

Hát, nem kicsi a Tait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!