Kereső toggle

Sipos Zoltán szakács receptjei:

Tonhal aszalt szilvával 5 fő részére

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hozzávalók:

800 g tonhal vagy busa, 3 dl halalaplé (lehet halászlé
kockából is), 25 g Rama margarin, 150 g aszalt szilva, 1,5 dl
tejföl, 1/4 g bazsalikom, 1/4 g kakukkfű, 1/4 g fehérbors,
citrom, só



Az étel elkészítése annak felismerésével kezdődik, hogy
hiába indultunk hajnalban a ködös tópartra, ma sem fogtunk
semmit. A szégyenérzet leküzdése után az első közértben
vásároljunk tonhalat. Otthon az alaposan megmosott aszalt
szilvát langyos vízbe beáztatjuk. A felengedett, szeletekre
vágott halat megsózzuk, és szűrt citromlével meglocsolva egy
órán át pihentetjük. Ezután minden szeletbe
belegöngyölünk 1-2 szem kimagozott szilvát, s a szeleteket
hústűvel vagy fogvájóval összetűzve margarinnal kikent
tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk.
Megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal, őrölt borssal. A
megmaradt szilvát is rárakjuk. A halalaplevet tejföllel
elkeverjük, enyhén sózzuk, reszelt citromhéjjal ízesítve a
halszeletekre öntjük. Alufóliával lefedve, előmelegített
sütőben kb. 30 percig sütjük. Petrezselymes burgonyával vagy
rizzsel, esetleg burgonyapürével tálaljuk.


Túrós guba (5 fő részére)

Hozzávalók:

10 db kifli, 8 dl tej, 300 g tehéntúró, 100 g porcukor, 20 g
margarin, 25 g mazsola, 10 g vaníliáscukor, 1 db citrom



Az ujjnyi vastag szeletekre vágott kiflit meglocsoljuk
a cukor felével, a vaníliás cukorral és a reszelt
citromhéjjal ízesített langyos tejjel.

Lazán összekeverjük a szitán áttört túróval és a
megmosott mazsolával, majd egy margarinnal kikent mély
hőálló üvegedénybe öntve előmelegített sütőben
átmelegítjük. A maradék cukorral meghintve tálaljuk.

Olvasson tovább: