Kereső toggle

Zanetti Magyarországon

Egy látogatás háttere

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Európában először Magyarországon jelenik meg az FC Internazionale Milano ifjúsági futball-programja. Az új futballakadémia a Szent Pál Akadémia FC és az olasz FC Internazionale Milano között szakmai megállapodás megkötése alapján jött létre, és első bemutatkozó edzését is megtartotta a Groupama Arénában. A program fővédnöke Javier Zanetti, a 2010-es BL-győztes Inter csapatkapitánya, 143-szoros argentin válogatott, aki csaknem húsz évig szolgálta a klubot.

A Szent Pál Akadémia FC-t közel 20 évvel ezelőtt alapították azzal a céllal, hogy amatőr és hivatásos sportolási és versenyzési lehetőséget biztosítson a Hit Gyülekezete tagjai és iskoláinak diákjai, valamint mindazok számára, akik az alapítók felfogásával és céljaival azonosulni tudnak.

A Gyülekezet iskolahálózata partneri kapcsolatot ápol a Szent Pál Akadémia FC–Hit SE sportegyesülettel, a gyülekezet felsőoktatási intézménye a Szent Pál Akadémia név használatát is engedélyezte a sportklub számára. A diákok nagy számban sportolnak az egyesület különböző szakosztályaiban, sőt az egyház intézményei alapító tagjai a sportegyesületnek. Jelenleg nyolc utánpótlás és két felnőtt, hivatalosan leigazolt játékosokkal rendelkező csapata van. Az utánpótlás korosztályban jelenleg összesen körülbelül 150 gyerekkel foglalkozik Budapesten az egyesület, amely évente több játékost továbbít a nemzeti első osztályú klubok korosztályos utánpótlás csapataiba (például Újpest FC, Ferencváros TC, Budapest Honvéd SC, Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia). Az egyesület az elmúlt két évtizedben folyamatosan, lépésről lépésre fejlődött.

A megállapodás

A Szent Pál Akadémia FC és az FC Internazionale Milano (Inter) között a szaktudás átadását célzó megállapodás megkötésével Európában először nálunk jelenik majd meg az Inter Academy, az Inter ifjúsági futballprogramja. A program amellett, hogy képzést nyújt a professzionális futballkarrierre készülő fiataloknak, minden labdarúgást kedvelő és bármilyen szinten focizni kívánó fiatalt vár az óvodáskortól a serdülőkorig bezárólag.

A program részeként Milanóban, az Inter Academy sportközpontjában egyhetes turnusokban lesznek továbbképzések edzők és egy-egy utánpótlás csapat számára, amely komoly inspirációt jelent majd a résztvevőknek. Lehetőség nyílik az Inter Academy által irányított nyári táborok szervezésére. A tábor idején 3-4 olasz edző foglalkozik majd a gyerekekkel, ahol új tehetségek tűnhetnek fel és kapcsolódhatnak be az aktív futball világába. Lehetőség nyílik az Inter Academy szakedzői által tartott továbbképzési kurzusok megszervezésére, ahol a résztvevők a képzésen kívül kreditpontokat is szerezhetnek.

Zanetti: elsősorban emberré kell válnunk, és csak másodsorban sportemberré

„Elsősorban azért választottuk Magyarországot, mert nagyon komoly és profi szakemberekkel találkozhattunk itt, akik amellett, hogy komolyak és látszik rajtuk a profizmus, osztoznak azokon az értékeken, amiket mi is vallunk. Pontosan ezért gondolom, hogy kiváló eredményeket tudunk majd elérni” – mondta erről Javier Zanetti, az Inter alelnöke, 143-szoros argentin válogatott a HitRádiónak.

„Komoly hangsúlyt kell fektetni a fiatalok képzésére, ezen belül is konkrétan a sport által képviselt értékekre. Emellett folyamatosan oda kell rájuk figyelni. A fejlődésük különböző szakaszaiban más-más utakon kell őket elkísérni.  Elsősorban emberré kell válniuk, karakterré, és csak másodsorban lehet valaki jó sportember. Szerintem nekünk felnőtt embereknek különösen nagy a felelősségünk abban, hogy kiemeljünk olyan értékeket, amit a sport csak erősíteni tud. Ilyen a hűség, a felelősségtudat és az áldozathozatal. Ezek nélkül ugyanis nem vihetik semmire” – tette hozzá az Inter legendája.

Tavaly szeptember óta zajlottak a tárgyalások

Tavaly szeptemberben keresett meg minket az Inter – mondta el a megállapodás megkötésének hátteréről Horváth András, a Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, hozzátéve: a kapcsolatfelvétel során többször találkoztak az Inter különböző rangú és szakmájú képviselőivel, labdarúgó menedzserekkel, jogászokkal, pénzügyesekkel, akik kíváncsiak voltak az egyesület hátterére. „Többször Budapestre jöttek, megnézték az iskoláinkat, kimentek edzésekre, beszéltek az edzőinkkel, tanárokkal, iskolai vezetőkkel. Fél éven át folyamatosan tárgyaltunk, részükről és részünkről is tucatnyi munkatárs vett benne részt. Ez alatt az interesek egy professzionális nemzetközi futballklub alaposságával gyakorlatilag átvilágították az iskolánkat a saját sportszakmai, pénzügyi, jogi és nem utolsósorban pedagógiai szempontjukból, és a sokadik látogatásuk végén decemberben felajánlották hivatalosan is az Inter Academy – Szent Pál Hungary megalapítását” – mondta a tárgyalások időszakáról Horváth András.

A kapcsolat Horváth András elmondása szerint „úgy kezdődött, hogy egy olasz keresztény közösség konferenciát tartott tavaly ősszel Budapesten, és egy szerda este többen közülük eljöttek a Hit Parkba a Hit Gyülekezete összejövetelére.  Az istentiszteleten kívül volt velük egy találkozó is, és ott hallottak arról, hogy van az egyházunknak egy iskolahálózata tíz iskolával. Akkor az egyikük – civilben az Inter egyik menedzsere – felvetette Németh Sándornak, hogy tudna-e együttműködni az Inter és az iskolánk”.

Olaszországi visszhang

Micsoda ünnep!
Javier Zanetti alelnök tegnap nyitotta meg a Inter Academy magyarországi létesítményét. Magyarország a tizenhatodik ország, amelyben a kék-fekete klubcsapat szakismeretei átadását szolgáló projektet indított. A helyi akadémia 200 tanulóval indul, de népes keretből meríthet, így létszáma mindenképpen növekszik majd. Corriere dello Sport
Budapesten megszületett az első kék-fekete Akadémia
„[…] Minden kisgyerek álma, hogy focizhasson. Aki sportol, a sport révén emberként, karakterként is fejlődhet. […] Előbb emberré kell lenniük, jellemmé, s csak azután bajnokká. Nagyon örülök, hogy az Inter Academy révén ez valósággá válhat sok magyar kisfiú és kislány számára is. […] Hiszek benne, hogy ez a magyarországi együttműködés remek eredményekhez vezet, mert itt komoly partnerre találtunk, amely jól szervezett iskolahálózattal rendelkezik; ez ugyanis az ideális háttér ahhoz, hogy – a sportoktatáson túl – etikai és erkölcsi értékeinket is megosszuk, s így ne csak focistákat gyártsunk, hanem embereket formáljunk!” – jelentette be Zanetti. Calcio e Finanza
Partnerség egy budapesti iskolával
Tovább terjeszkedik az Inter Academy hálózata. Tegnap került bemutatásra a partneri szerződése a kék-fekete klubcsapat és a budapesti Szent Pál Hungary között, amely egy 6000 diákot számláló iskolahálózat az általános iskolától az egyetemig. […]
Suning nagy hangsúlyt fektet az Inter ifjúsági utánpótlás-képzésére; nem is véletlen, hogy az utóbbi időszakban az Inter Academy jelentős növekedésen ment át. Tuttosport
A magyarországi Akadémia Zanettivel
Budapesten megalakult az Inter Academy Szent Pál Hungary, az ország [egész Európa – a szerk.] első kék-fekete akadémiája. Az alakuló ülésen Zanetti alelnök is részt vett. La Gazzetta dello Sport

Olvasson tovább: