Kereső toggle

Babos és Fucsovics szenzációs szereplése

A tenisz belépett az életünkbe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 2018-as Ausztrál Open közel hétszázötvenezer nézője megtanulta a Babos és Fucsovics nevet. 32 év után van újra Grand Slam-bajnokunk, Babos Tímeának köszönhetően. Fucsovics Márton pedig az első férfi teniszezőnk, aki 2004 óta a legjobb 16-ba jutott.

Babos Tímea idén ausztráliában végre révbe ért

Babos páros világbajnokként (2017) érkezett a Melbourne Parkba. Korábban háromszor is pályára léphetett Grand Slam-döntőben (méghozzá Wimbledonban; 2014-ben és 2016-ban női párosban, 2015-ben vegyes párosban), juniorként pedig 2010-ben háromszor volt GS-győztes Sloane Stephens partnereként (Roland Garros, Wimbledon, US Open).

Tímea 2009-ben nagyjából a 750.-ként kezdte meg profi karrierjét az egyéni ranglistán és év végéig 200 helyezést javított, 2010 decemberére pedig már 270-en belül jegyezték. A következő évben tovább javította ranglista helyezését 116 pozícióval. 2012 februárjában történelmi ugrás volt kevesek által remélt WTA-győzelem a mexikói Monterey-ben, amivel a 107. helyről a 68.-ra tört előre.

A páros ranglistán is szépen csökkentek a helyezési számok, úgy, hogy 100-on belülre került ott is. 2013–14-ben váratlan vereségekkel hullámzó volt a teljesítménye, amit a ranglistahelyezések – 70 és 133 közötti – ingadozása is jól mutatott. Párosban ez idő alatt is begyűjtött különböző társakkal 7 trófeát, amivel a 21. helyre került a páros ranglistán. 2015-ben (Tajpej) ismét egyéni tornát nyert, és Marrakeshben is döntőbe jutott. Ezekkel az eredményekkel az év végére újra a Top 70 tagja lehetett. Nem mellesleg mostani páros társával, Mladenoviccsal szereztek 3 páros tornagyőzelmet is. (Dubai, Marrakesh, Róma).

2016  a felemelkedés éve

A 2016-os évre biztos szívesen emlékszik vissza Timi: Rómában megverte Venus Williamst, párosban döntőbe jutott Wimbledonban Svedovával, Brazíliában WTA-tornán egyéni döntős volt, és ennek köszönhetően olimpikon lehetett Rióban. Szeptemberre a 25.(!) helyet foglalta el a világranglistán (ez a legjobb egyéni helyezése), míg párosban már 11. volt. 2017-ben győzött a budapesti Hungarian Ladies Openen, döntőben azt a Safarovát verte meg, aki korábban volt GS-döntős is. Kellemetlen egyéni vereségek közt kétszer jutott döntőbe (Québec és Taskent). Így a 25. helyezéséről visszacsúszott 60 fölé, majd az év végéig picit javítva az 55. helyen kötött ki. Párosban viszont 5 tornán győzött a cseh Hlavackovával, aminek köszönhetően a világbajnokság nyolcas döntőjének résztvevői lehettek. Az elődöntőben a ranglistavezető svájci Hingis és a kínai Csan Ju-zsan párost ejtették ki, majd a döntőben Bertens–Larsson holland–svéd kettőst győzték le, ezzel Babos Tímea lett a magyar teniszsport első világbajnoka.

2018-ban az egyéni ranglistán már az 55. helyezésről „rajtolt”. A kínai Sencsenben és az ausztrál Hobartban készült az AO-re. Az egyéni sorsolás nem sok jóval biztatta. Az első fordulóban a kellemetlen viselkedésű és stílusú Top tízes amerikai Coco Vandeweghe-t kapta. Bár érthetően nem Timi volt az esélyes, mégis elverte Cocot. A második körben a spanyol Suarez Navarro következett, aki ugyan „csak” 39. kiemelt volt, de kitűnő, labdabiztos játékos. A szép, egykezes fonákot ütő spanyoltól 3 szettben kikapott Tímea.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: