Kereső toggle

Babos és Fucsovics szenzációs szereplése

A tenisz belépett az életünkbe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 2018-as Ausztrál Open közel hétszázötvenezer nézője megtanulta a Babos és Fucsovics nevet. 32 év után van újra Grand Slam-bajnokunk, Babos Tímeának köszönhetően. Fucsovics Márton pedig az első férfi teniszezőnk, aki 2004 óta a legjobb 16-ba jutott.

Babos Tímea idén ausztráliában végre révbe ért

Babos páros világbajnokként (2017) érkezett a Melbourne Parkba. Korábban háromszor is pályára léphetett Grand Slam-döntőben (méghozzá Wimbledonban; 2014-ben és 2016-ban női párosban, 2015-ben vegyes párosban), juniorként pedig 2010-ben háromszor volt GS-győztes Sloane Stephens partnereként (Roland Garros, Wimbledon, US Open).

Tímea 2009-ben nagyjából a 750.-ként kezdte meg profi karrierjét az egyéni ranglistán és év végéig 200 helyezést javított, 2010 decemberére pedig már 270-en belül jegyezték. A következő évben tovább javította ranglista helyezését 116 pozícióval. 2012 februárjában történelmi ugrás volt kevesek által remélt WTA-győzelem a mexikói Monterey-ben, amivel a 107. helyről a 68.-ra tört előre.

A páros ranglistán is szépen csökkentek a helyezési számok, úgy, hogy 100-on belülre került ott is. 2013–14-ben váratlan vereségekkel hullámzó volt a teljesítménye, amit a ranglistahelyezések – 70 és 133 közötti – ingadozása is jól mutatott. Párosban ez idő alatt is begyűjtött különböző társakkal 7 trófeát, amivel a 21. helyre került a páros ranglistán. 2015-ben (Tajpej) ismét egyéni tornát nyert, és Marrakeshben is döntőbe jutott. Ezekkel az eredményekkel az év végére újra a Top 70 tagja lehetett. Nem mellesleg mostani páros társával, Mladenoviccsal szereztek 3 páros tornagyőzelmet is. (Dubai, Marrakesh, Róma).

2016  a felemelkedés éve

A 2016-os évre biztos szívesen emlékszik vissza Timi: Rómában megverte Venus Williamst, párosban döntőbe jutott Wimbledonban Svedovával, Brazíliában WTA-tornán egyéni döntős volt, és ennek köszönhetően olimpikon lehetett Rióban. Szeptemberre a 25.(!) helyet foglalta el a világranglistán (ez a legjobb egyéni helyezése), míg párosban már 11. volt. 2017-ben győzött a budapesti Hungarian Ladies Openen, döntőben azt a Safarovát verte meg, aki korábban volt GS-döntős is. Kellemetlen egyéni vereségek közt kétszer jutott döntőbe (Québec és Taskent). Így a 25. helyezéséről visszacsúszott 60 fölé, majd az év végéig picit javítva az 55. helyen kötött ki. Párosban viszont 5 tornán győzött a cseh Hlavackovával, aminek köszönhetően a világbajnokság nyolcas döntőjének résztvevői lehettek. Az elődöntőben a ranglistavezető svájci Hingis és a kínai Csan Ju-zsan párost ejtették ki, majd a döntőben Bertens–Larsson holland–svéd kettőst győzték le, ezzel Babos Tímea lett a magyar teniszsport első világbajnoka.

2018-ban az egyéni ranglistán már az 55. helyezésről „rajtolt”. A kínai Sencsenben és az ausztrál Hobartban készült az AO-re. Az egyéni sorsolás nem sok jóval biztatta. Az első fordulóban a kellemetlen viselkedésű és stílusú Top tízes amerikai Coco Vandeweghe-t kapta. Bár érthetően nem Timi volt az esélyes, mégis elverte Cocot. A második körben a spanyol Suarez Navarro következett, aki ugyan „csak” 39. kiemelt volt, de kitűnő, labdabiztos játékos. A szép, egykezes fonákot ütő spanyoltól 3 szettben kikapott Tímea.

Páros sikerek

Babos ezt a vereséget követően a női és a vegyes párosra kezdett koncentrálni. A páros VB után szakított a cseh Hlavackovával, és összeállt régi jó barátnőjével, Kiki Mladenoviccsal. Mindig is szerettek egymással játszani, csak a riói olimpia miatt a Francia Tenisz Szövetség választotta őket szét. Mindketten bíztak a jó szereplésben, nem is alaptalanul. „Az egyéni találkozóm után éjjel 1-kor kerültem ágyba, és talán 3 órakor csukódhatott be a szemem, és 10-re már pályán kellett lennem. Győztünk és jól éreztük magunkat”– mondta Babos.

A második fordulóban egy hosszú és egy rövid nevű spanyol kettőssel meccseltek, és el is vesztették az első játszmát 6:3-ra, ám a folytatásban egymásra lelt a két jó barátnő, fordítottak, és így már is a legjobb 16 között voltak. Babos: „Kiki nem annyira érezte a hálót, emiatt sok adogatást buktam. Utána térfelet cseréltünk, és feljavultunk.” A vegyes páros az indiai Rohan Bopannával – aki páros specialista – is jól működött. Egy ausztrál párost verve, itt is a legjobb 16 közé kerültek. A 8 közé jutásért a Golubic–Sztojanovics svájci–szerb kettőssel mérkőztek. Az első játszmában break hátrányból nyertek, a második játszma viszont „sima volt”.

A negyeddöntő első meccsén nem kis meglepetés volt, a pálya túlsó oldalán az a Hlavackova állt, akivel vébét nyert Tímea. Emellett a páros társával, Latishával vezeti a női párosok világranglistáját. Szoros első játszmát egy-egy break nyerés, vesztés után még egy fogadó gémnyeréssel a magyar–francia páros hozta (6:4). A második szettet sikerült rekord sebességgel 6:0-ra elveszteni. Következett a döntő játszma. Magas színvonalú, izgalmas, szoros szett volt, melynek végén tie-break döntött, amiben Babosék voltak jobbak.

„Sikerült néhány jó nyerőt is ütnöm”– nyilatkozta Babos. Aznapra még hátra volt egy vegyespáros-mérkőzés is az amerikai–horvát King–Skugor ellen, amit az indiai hibátlan játékával hoztak. Kicsit több mint öt órát töltött Timi a pályán – a bemelegítést nem számítva – a „kellemes 36-38 fokos ausztrál napsütésben”. Babos páros társaival lendületbe jött, és a női páros elődöntőjében a tajvani–kínai párost, akik korábban GS-bajnokok és világbajnokok is voltak, 6:4; 6:2-re „mosták le”. A vegyes párost Bopannával 6:4; 7:5-re nyerték, így már a „Kiki–Timi”-páros Grand Slam-döntős, és Timi a vegyes párosban is elődöntős lett. Milyen könnyű ezt így lepötyögni, és milyen iszonyatos munka van mögötte, amivel ezt ki lehet vívni.

Babosék a döntőt a Makarova–Vesznyina az orosz olimpiai bajnok és többszörös Grand Slam-győztes ellen vívták. Az első szettben 5:4 után breakeltek, a másodikban 3:3-ig volt egy-egy fogadó nyerés, de 4:3-as vezetésüknél breakeltek ismét, és az adogatásuk megnyerésével két szettben nyerve, Grand Slam-bajnokok lettek, Kristina Mladenoviccsal, 32 évvel Temesvári Andrea sikere után. „Timi eredménye azért volt fontos, mert Magyarország ezzel újra felkerült a tenisz térképére”– nyilatkozta utóbb Temesvári Andrea. A nap levezetéseként még az indiai Bopannával Babos bejutott a vegyes páros döntőjébe, nem simán, 7:5; 5:7; majd szuper tie-breakben 10:6-ra nyerve. Lehet, ezekkel az embert sokszor megpróbáló teljesítményekkel, eredményekkel Babos Tímea már januárban jogosan bérli ki Magyarország legjobb női sportolójának járó címet. Világbajnokként, Grand Slam-győztesként már beteljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat, és még csak pályafutásának harmadánál járhat.

Fucsovics népszerűsége a legjobb magyar sportolókéval vetekszik

Magasba ugrott a magyar tenisz- és sportkedvelők népes tábora tavaly februárban, amikor kiderült, hogy idegenben legyőztük Szlovákiát Fucsovics klasszis játékával. Szeptemberben meg – ugyanazok – leültek a csodálkozástól, mikor a Davis-kupa világcsoportba jutásáért Marci elverte az oroszok két éljátékosát, Khachanovot (32) és Rublevet (37). Pár héttel később pedig a világranglistán 4. Marin Ciliccset szorongatta meg úgy, hogy csak két pontra volt a történelmi győzelemtől. (Fucsovics, a magyar klasszis, Hetek 2018. 01. 26.) Ezek után joggal reménykedtünk, hogy Fucsovics az AO-n is jól fog szerepelni. A moldován Radu Albot elleni első mérkőzése kulcsfontosságú volt a sikerhez vezető úton. Tekintve, hogy Fucsovicsnak GS-főtáblán még nem volt győztes mérkőzése. Végül a kritikus pillanatokban klasszis megoldásokkal győzött, és áttört egy ledönthetetlennek tűnő falat. Furcsának hat, de a 13. kiemelt Sam Querrey és az argentin Kicker legyőzése már könnyebb feladat volt. Federer elleni tisztes, jó játékkal való helytállása a szakemberek szerint is várható volt.

A szakma véleménye

Fucsovics: „Federer mindenre képes a labdával, kiszámíthatatlan, ezért nehéz ellene játszani. A mérkőzés végén gratulált, és további sikereket kívánt.”
Siklós Erik tenisz szakíró: „Marci kiemelkedőt nyújtott, és teljesen vállalható volt, amit a világ legjobb játékosa ellen nyújtani volt képes.” 
Taróczy Balázs: „Marci tehetsége ismert volt eddig is. Mikor a Davis-kupában súllyal a vállán is kiemelkedőt tudott nyújtani, láthatóvá vált a Sávolt Attilával végzett közös munka eredménye.”
Sávolt Attila: „Az együttműködésünk kezdetén megmondtam, hogy csak úgy tudunk együtt dolgozni, ha 100 százalékban elfogad, és 100 százalékban végrehajtja, amit mondok. A kezdeti nehézségek után ez működött, ezért az eredményeknek jönniük kellett.”
Köves Gábor Davis-kupa kapitány: „Ismert volt, hogy az eredmény benne van. Sávolt Attila megértette vele, hogy a teniszkarrier véges, ezért elfogadta Marci a munkával járó felkészülést. Sokat javult a fonákja, és az adogatása is biztosabb lett. Van játékstratégiája, és önállóan is képes jó döntésekre. Már tud hinni a tudásában, és ez fontos.”
Richter Attila a teniszszövetség főtitkára: „Marci szuper tehetség, aki Melbourne után közönségkedvenc lett. Sávolt munkája visszaadhatja a hitet, hogy magyar teniszező magyar edzővel is képes lehet jó eredményre. Sávolt Attila egy 200-on kívüli játékosból – két év alatt – Top 60 körüli játékost formált, amiért is rászolgált erre a véleményre.”

Olvasson tovább: