Kereső toggle

Több mint ígéret

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Győzött Milánóban a 16 évesek legrangosabb versenyén. Országos felnőtt bajnokságot nyert 2016-ban, majd csupán 15. kiemeltként – alig több mint 17 évesen – nagy meglepetésre megnyerte januárban az Australian Open junior Grand Slam-bajnokságát. A média – amúgy érthető – rendkívüli érdeklődése sem zavarta meg, Piros Zsombor megmaradt csöndes, szerény, kedves fiúnak, aki edzéseinek egy részét a Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium teniszpályáján végzi. A Hetek számára adott interjút.

Szomorú vagy-e, hogy a selejtező első fordulójában kikaptál attól a Stahovszkytól, aki csupán 105. az ATP-ranglistán, de négy éve Wimbledonban  R. Federert ütötte el a továbbjutástól?

– Nincs okom a szomorúságra, az 1294 hellyel magasabban rangsorolt teniszező jobb volt nálam. Az első szettben valóban megilletődöttebb voltam a kelleténél, mégiscsak életem első ATP-tornáján léptem pályára, de a másodikban már kezdtem rátalálni a játékomra. Valamelyest felszabadultabban teniszeztem, sikerült lelazulni, és egy szoros 5:4-es állásig tartottam magam.

Gondolom segített a nézők buzdítása is.

– Nagyon jó volt a szurkolók szeretetét érezni. Először játszhattam itthon több sok néző előtt.

Egy évvel ezelőtt mit tűztél ki célul erre az évre?

– A junior GS-bajnokságokon eljutni a nyolc közé, és esetleg ATP-tornákon néhány pontot begyűjteni. Igyekeztünk nem túltervezni ezt az évet, és nem sok teherrel versenyezni.

Mennyire változtatta meg az életedet az AO bajnoki cím?

– Pár hétig valóban más lett az életem. Sajtótájékoztatók, interjúk, amik eltérőek voltak a megszokott mindennapoktól, de nem hiszem, hogy ettől más emberré váltam volna. Majd szép lassan visszasodródtunk a megszokott mederbe. Lényegi változás a versenyprogramom módosításában található. Igyekszünk a felnőtt ATP-versenyekre összpontosítani, és a junior versenyek közül csak a GS-bajnokságokra tervezzük a részvételt.

A média igencsak felkapott, de kérdezem, hozott ez számodra, számotokra jelentősebb támogatást is?

– Igen, a Tenisz Szövetség eddig támogatott, és az elkövetkezendőkben is számíthatok a támogatásukra.

Mit fog jelenteni ez a mindennapokban?

– A fejlődésemhez elengedhetetlenül fontos a versenyzés, ami rendkívül költségigényes, a többlettámogatás segítségével több versenyen vehetek részt, és ez nagyon fontos lehet a jövőre nézve.

Nagy sikert értél el. Ez könnyebbé vagy nehezebbé tette az életedet, eddigi sportpályádat?

– Gondolom arra céloztál, hogy most akkor nagyobb teherrel kell pályára lépnem. Nem tartok ettől. Hiszem, hogy én azok közé a játékosok közé tartozom, akik számára ez inkább az önbizalom növelését eredményezte. Azaz arra gondolok, hogy ha erre az eredményre egyszer már képes voltam, akkor ez ott van bennem, és ezt meg tudom máskor is ismételni.

Látjátok-e a téged segítőkkel azt az utat, amin haladnod szükséges?

– Igen, a minél több felnőtt versenyen való indulás lehet a fejlődés, a megerősödés, a helyes irány. Nem felejthetem el azt a hatalmas megtiszteltetést az Australian Open versenyigazgatóságától, hogy a junior bajnokság megnyerésével kaptam egy szabadkártyát a 2018-as bajnokság selejtezőtáblájára. Egyébként erre többször is visszakérdeztem, mert alig akartam elhinni.

Azért fogsz indulni junior versenyeken is?

– Természetesen, nem szabad elszakadnom a korosztá-lyomtól, hogy stabilan lássam a helyzetemet.

Miként alakulnak a napjaid, mennyit segít a sikered a napi nehézségek leküzdésében, az életben és az edzések során?

– Sokan azt gondolák, hogy akkor most mindent másképpen csinálok. Nem. Minden maradt a régiben. A felkészülés, az edzések ritmusa, rendje semmit nem változott, minden ugyanúgy zajlik, ahogy azt korábban tettük. Talán az edzések intenzitásán emeltünk szükségszerűen. Sikerült valamelyest már erősödnöm is, ami segít a nagyobb terhelések tűrésében.

Mik a legfontosabb hiányosságok, amiben javulnod szükséges?

– Ugyan már sikerült begyűjtenem néhány kilónyi izmot, azért továbbra is itt van a legtöbb pótolnivalóm, valamint az adogatásom sebessége az, amiben javulnom kell.

Miként óvjátok az egészséged, hogy ne terheld magad túl, és elkerüljenek a sérülések?

– Most kellemetlenkedett egy húzódás a derekam környékén, de eddig elkerültek a sérülések. Igyekszünk a jövőben is figyelni arra, hogy a koromnak megfelelő, optimális terheléssel készüljünk, ez lehet a kulcsa annak, hogy egészséges maradhassak.

Ki állítja be azt, hogy ne legyél túlterhelve, de azért meglegyen a szükséges terhelés?

– Elsősorban a kondiedzőm, illetve akik még foglalkoznak velem.

Miként áll össze a csapatod?

– Apukám és Szatmári Tibor a teniszedzőim és Simai Péter az erőnléti trénerem, így velem együtt négyen vagyunk. Ennél nagyobb csapata csak top húszasoknak van.

Kikkel szoktál edzeni, esetleg pontra játszani?

– Valkusz Mátéval, Szintai Dáviddal és Marozsán Fábiánnal. Mátéval nagy és szoros csatákat vívunk, azért általában ő szokott nyerni.

Mik a rövid és mik a hosszú távú terveid?

– Az ez évre szóló tervem a junioroknál, hogy ranglista első szeretnék lenni, most csak negyedik vagyok. A felnőtt ATP-ranglistán szeretnék az 500-ba kerülni, ami most még messze van a jelenlegi 1399 helyemtől.  Távolabbra tekintve szeretnék úgy tíz év múlva top tízes játékos lenni, és nyerni legalább egy Grand Slam-trófeát.

Olvasson tovább: