Kereső toggle

ATP-tenisztorna Budapesten

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

E sorok lejegyzésekor is szinte hihetetlennek tűnik, hogy a magyar sportkedvelők és teniszrajongók ilyen ajándékhoz juthattak: a teniszvilág egyik központi bázisává erősödtünk. A Gazprom Hungarian Open top 50-es, top 30-as és top 20-as teniszezőket utaztatott fővárosunkba. Mindenki számára lehetségessé vált, hogy élőben megtapasztalhassa, hogyan is néz ki a mai férfi tenisz.

Történelmet írt a Magyar Tenisz Szövetség azzal, hogy igazi ATP-tornát hozott Magyarországra, Budapestre. A wimbledoni páros bajnok Taróczy Balázs által szervezett Tennis Classics piciny csemegéi, valamint Davis-kupa csapatunk hősies találkozói jó alkalmak voltak arra, hogy ne felejtsük el azt, hogyan is néz ki a mai tenisz, azonban a teniszverseny éles küzdelmeit nem válthatták ki. A versenytenisz, ahogyan azt a legjobbak teszik, más műfaj, ezt most láthatjuk. Valóságosan, élőben, és nem a képernyő zsugorított másolatában, hanem az eredetiben.

Már a 32-es főtáblára jutásért szombaton olyan küzdelmet láthatott a nagyérdemű, mintha az a döntőbe jutásért zajlott volna. Azonban illik szót ejteni azokról, akik sokat tettek azért, hogy ez megvalósulhasson. Dr. Szűcs Lajos elnök és Richter Attila főtitkár előbb álmodott, majd megvalósított. Leírva másfél sor, de a valóságban öt-hat év elkötelezett, falakat ledöntő áldozatos, küzdelmes munkája, valamint néhány kedvező körülmény kiváló kezelése. Itt szükséges megemlíteni Ion Tiriac jégkorongozó, teniszező üzletembert, aki nem mellesleg a legjobb anyagi helyzetben lévő román férfiú a maga szerény 2,3 milliárd dollárjával. Röviden ő, mint az ATP-tornák egyik tulajdonosa, főszervezője – aki egyébként bírja az angol, német, francia, olasz, spanyol és magyar nyelvet – Nastaséval párosban Roland Garrost is nyert, és nem lényegtelen, hogy kedvel minket. Jelentős részben neki köszönhető, hogy ez esetben nem Bukarest, hanem Budapest Kelet-Európa teniszfővárosa.

Szükséges szólni azokról, akik végül is a főszereplői az „előadásnak”.  

Lucas Pouille  (23), francia, világranglista helyezése 14. A jövő egyik kiemelkedő tehetsége, Roger Federer edzőpartnere.

Ivo Karlović  (39), horvát, 22., 211 centi magasságával szórja az ászokat, már 11 000 felett jár, a legmagasabb teniszező, aki nemcsak az adogatásaiból él, eredményes a hálójátéka is.

Fabio Fognini (30), olasz, 29., de volt 13. is a világranglistán, és játszott negyeddöntőt a Roland Garroson, és négy ATP-tornát nyert.

Gilles Simon (32), francia, 30. a ranglistán, és 12 trófeát emelhetett a feje fölé. Top tízes játékosként volt 6. is az ATP-ranglistán.

Fernando Verdasco (33), spanyol, most 36. Több mint 800 profi mérkőzésén 13 millió dollárt ütögetett össze. 2009-ben emlékezetes, több mint öt órás mérkőzést vívott az Australian Open elődöntőjében Rafael Nadallal.

A top 40-et képviseli még Diego Schwartzman Argentínából, Paolo Lorenzi Olaszországból, Viktor Troicki Szerbiából. Top 50-es Robin Haase, Florian Mayer, Borna Ćorić, Ryan Harrison. De Mannarino, Darcis, Veselý, Kližan, Medvedev, Youzhny, Bedene neve is jól cseng azok számára, akik látogatják a teniszközvetítéseket, mert mind a legjobb 70-en belüli. Vannak, illetve voltak magyar indulók is. Nem kellett szégyenkeznie a 17 éves Piros Zsombornak, aki a korábban Federert is legyőző Sztahovszkyval játszott egy szoros szettet. Még több élményt nyújtott a nézőknek Balázs Attila, aki a selejtező első körében elütötte a továbbjutástól a ranglista 79. Dušan Lajovićot három szettben, és küzdelmes, szintén három szettes mérkőzésen kapott ki az amerikai Fratangelótól, aki azóta Gilles Simont (30.) is megverte.

Egy külön bekezdést érdemel éljátékosunk, Fucsovics Márton, aki a hátán vitte az utóbbi időben sikereket halmozó Davis-kupa csapatot.  Korábban Wimbledonban junior Grand Slam-bajnokságot nyert, majd sokáig adós maradt a tartós jó szerepléssel.  Most 154. az ATP-rangsorban, de erre a versenyre wild carddal főtábláról rajtolhatott. A bizalmat meghálálva ripsz-ropsz 6:2; 6:2-re verte azt a Mikhail Youzhnyt, aki most „csak” 86. ranglistás, de volt korábban 6. (!) is. Nem beszélve a számtalan negyed- és egy GS-elődöntőjéről. A következő fordulóban (lapzártánk után) – a nyolc közé jutásért a már bemutatott Verdascóval kell meccseznie. Verdasco, picike túlzással, bárkit képes legyőzni. Csak reméljük, ez alól lesz kivétel, a mi jó formában lévő Marcink.

Egy ilyen hazai rendezésű tenisztorna sok-sok hozadékkal járhat, például lehetőséget kaphatott a Balázs Attila–Borsos Gábor páros egy jó szereplésre. A jó nevű Schwartzman–Montello páros csak kereste a labdát, és így 6:3; 6:2-vel Attila és Gábor már a legjobb nyolc között van, ahol a nem verhetetlen Baker–Mektic párossal játszhat az elődöntőért. Ne fejtsük el, mindez egy ATP 250-es tornán történik, Budapesten.

Ez a Gazprom Hungarian Open méltó folytatása lehet a tenisztörténelmünknek, amit olyan világhírű magyarok írtak, mint Asbóth József, aki hetven éve nyert egyéni döntőt a Roland Garroson. Gulyás Pisti, aki ugyanott döntőzött. Körmöczy Zsuzsa egyéni, és Temesvári Andrea páros bajnokok, szintén Párizsban. A hagyományok folytatója, Taróczy Balázs wimbledoni páros győzelmével. A sikeres kezdés és a jó szervezés alapja, záloga lehet a jövőnek.

Villáminterjú

Ion Tiriac, az ATP versenyigazgatója
Minek köszönhetjük, hogy ide hozta a versenyt?
– Nem én hoztam ide, ezt önök szerezték meg!
Hogyan tetszik, amit eddig látott?
– Tetszik, ügyesek. Tudtam, hogy nem csalódok.
Jut-e idő még a teniszjátékra?
– Azt meghagyom páros társamnak, Ilienek. (Nastase – a szerk.)

Olvasson tovább: