Kereső toggle

Rio, a második hét

Hosszú és Cseh is történelmet írt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A héten a magyar olimpikonok folytatták az éremgyűjtést Rióban. Bár a várt és meglepetéseredmények mellett voltak csalódások is, lapzártánk idején Magyarország a 12. helyet foglalta el az éremtáblázaton – és lakosságarány tekintetében ezzel a legeredményesebb a nemzetek versenyében. Jó esélyünk van arra, hogy a londoninál jobb eredménnyel zárjuk a riói játékokat.

Múlt csütörtökre virradóan a magyar olimpiai csapat egy újabb aranyéremmel lett gazdagabb. Szilágyi Áron, a Vasas kardvívója virtuóz vívással megvédte londoni olimpiai bajnoki címét. Az olimpiai vívóversenyeken a végső győzelemhez, a bajnoki címhez, ötször szükséges – veretlenül – győzni. Szilágyi Áron számára a mexikói Ayala 15:9 arányú legyőzése egyszerű feladat volt. Az ukrán Bujkevics feletti 15:12-es győzelme viszont kifejezetten a bonyolult leckék közé tartozott. Az ukrán mindent bevetett a cipőfűzéstől a kis halálig, és sikerült is Áront – rövid időre – kizökkenteni, ezért a technikai repertoár mellé a mentális kapacitását is teljes fokozatra kellett kapcsolnia. Sikerült.

A román Dolniceanu elleni (15:10) asszónak csak a vége lett szebb, addig azonban igazán küzdelmes volt. Viszont ekkor már a legjobb négy között érezhette magát a címvédő, és ez mindenképpen megkönnyebbülést hozott számára. A dél-koreai Kim Dzsung Hvan ellen már a döntőért asszózhatott. A koreai, mint általában az ázsiaiak, gyors volt, mint a japán maglev mágnesvonat. Az egész asszó során szoros, idegfeszítő, nagyon éles harc folyt a döntőbe jutásért. Szilágyinál volt, amikor a küzdeni tudás és az akarat dominált, de a legvégén briliáns technikai fölénye segítette ahhoz, hogy döntőt vívjon. A döntő hasonlított a londonihoz, amikor Áron felszabadultan a kardvívás minden szépségét felvonultatta. Láthattunk védésből indított tust, számtalan akciótalálatot és több kombinatív, eredményes támadásbefejezést is. Végeredményben az amerikai 15 kapott találat mellett 8-ig jutott. Áron győzelme után azt mondta „nagyon áldott ember vagyok”. Szilágyi Áron Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf után a harmadik olyan kardvívónk, aki meg tudta védeni az olimpiai bajnoki címét, és a 14. egyéni győztes ebben a számban. A riói olimpiai csapat zászlóvivője egyben egy tradíciót is áttört, mivel a zászlóvivők nem igazán szoktak jól szerepelni a versenyek során. Nem mellékesen ez Rióban a Vasas SC ötödik aranyérme (az ötből).

Úszunk a boldogságban

Tekintsünk vissza röviden a múlt szerda hajnali úszódöntőkre, amikor Hosszú Katinka 200 vegyesen begyűjtötte a harmadik aranyát, és ezzel beérte Egerszegi Krisztinát az egy olimpiai játékon szerzett aranyakat tekintve. Az maradt kérdésként, hogy a 200 háton, amiben esélyesként rúgja majd el magát a faltól, szintén verhetetlennek bizonyul-e? Akkor ugyanis beéri Keleti Ágnes 1952-ben elért négy aranyát is. Közben Kenderesi Tomi pillanatok alatt média-sztár lett. Egyfelől azzal, hogy Phelpstől összesen 0,26 szekundummal kapott csak ki 200 pillangón, másfelől 19 évesen elengedett néhány könnyed szlenget – például a „sajtbureszről”, amivel országszerte fellendíthette a McDonald’s forgalmát.

Kötelező megemlíteni, hogy Katie Ledecky a 800 gyorsot világcsúccsal nyerte, és a 4 x 200-as gyorsváltóval együtt a negyedik aranyánál tart. Továbbá, hogy Szerbia 6:5-re kikapott Brazíliától, és ez nem labdarúgó-, hanem vízilabda-mérkőzés volt. Szerbia 48 mérkőzéses veretlenségének mondhatott búcsút. Az országúti kerékpárversenyek egyenkénti időfutam versenyében a nők között az amerikai Kristin Armstong – 42 évesen – míg férfiaknál a 36 éves svájci Fabian Cancellara győzött, bizonyítva, hogy az öregek is használhatók még.

A múlt péntek hajnali órák álmatlanságot, sok örömet és izgalmat tartogattak azoknak, akik szurkolnak a magyar éremesőért. Hosszú Katinka ugyan már számtalan országot megelőzött aranyérmek termelésében, mi azért reménykedtünk a negyedik győzelmében, egyébként nem alaptalanul. Néhány korábbi riválisa nem hozta a formáját, de az amerikai Maya DiRado már a középdöntőben is jelezte, miért is úszhat a – legjobb középdöntős időnek járó – 4-es pályán. Katinka a tervek szerint teljesítette a hosszakat, így 175 méternél (25 méterrel a cél előtt) fél testhosszal vezetett, ám ezúttal az amerikai klasszis 0,06 századdal (azaz hat századdal) hamarabb állította le a „stoppert”. Katinka nem örült ennek a meglepetésezüstnek, de a „játékok” előtt aláírta volna a 3 arany és 1 ezüstöt az éremtermelés tekintetében. Mindez mit sem változtat azon, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup jelentős értéke a magyar sportéletnek.

Következett az a 100 pillangó, ahol Cseh Lacinak kötelező volt bizonyítani, tekintélyét helyreállítani, és negyedik olimpiáján is érmet szerezni. Negyedik idővel érkezett a döntőbe, és ott úszott mellette a címvédő Chad le Clos és Michael Phelps, a „földönkívüli”. A pillangós haboktól alig volt felfedezhető, mi történik a táv végén, de mintha egyszerre zuhantak volna be a célba. Bár némi meglepetésre a szingapúri Joseph Schooling volt a leggyorsabb, a második helyre érkezők történelmet jegyeztek, századra azonos idővel hármas holtversenyben csaptak célba – közöttük Cseh Laci is.

A kedves és szimpatikus Kapás Boglárka 400 gyorson negyedik helyével már jelezte, hogy kitűnő formában van. Nagyon készült, hogy 800 gyorsról érmet vigyen haza. Kitűnő irambeosztással megszerezte a harmadik helyet új országos csúccsal és mindössze két tized másodperccel elmaradva a második helyezett angol Jazz Carlintól, és ezzel összesen 7 olimpiai pontot gyűjtött csapatunknak.

Michael Phelps közben fölényesen hozta a 200 vegyest is, mert azt általában ő szokta nyerni, majd sokat tett pillangón ahhoz, hogy a 4 x 100-as vegyesváltó után is az amerikai csillagos zászlót húzzák a legmagasabb árbocra. Rióban 5 arany- és egy ezüstérmet szerzett, összesített termése 29 olimpiai érem, amiből 23 arany – ezt alighanem csak ő tudná felülmúlni, ha Tokióban is folytatná.

Az új úszókapitány meglepő módon nem tudott különbséget tenni a jó, a kiemelkedő és a gyengén tejesített versenyzők között. Azt nyilatkozta, hogy az úszócsapat jól szerepelt, de ez így részigazság, mert a több mint 30 fős csapat nagy része messze elmaradt az egyéni legjobbjától, többen 3-5 másodperccel is, ami nem kevés. A 2017-es budapesti világbajnokságra szerencsés lenne a most „megégett” úszók jobb formaidőzítése.

Csúcsra járatva

Pénteken betoppant az arénába a sportok királynője, az atlétika. Azonnal egy szenzációs világcsúccsal női 10 ezer méteren. Az etióp Almaz Ayana 14 másodperccel javította meg a kínaiak még 1993-ból származó világcsúcsát. Nekünk is volt kikért szorítanunk. Márton Anita súlylökő 2016-ban már többször is átírta a magyar csúcsot, de a ranglista alapján a reális cél a pontszerzés, azaz a hatodik, talán az ötödik hely megszerzése volt. Jól vette már a selejtezőt is. Majd másnap a döntőben is hozta idei kiemelkedő formáját. Sorozatonként javított, és feljött a holtversenyes harmadik helyre, majd az utolsó kísérletére ismét országos csúcsot lökött 19,87 méterrel – mikor, ha nem az olimpián – bebiztosítva a bámulatos sikernek számító bronzérmet. Kővágó Zoltán a csapatunk rangidőse, aki már Athénból (2004) hozott magával egy olimpiai ezüstérmet. Döntőbe került, és már az első dobásával (64,50 méter) jól kezdett. Második kísérlete pedig dobogós helyezést érhetett volna egy 66 méter feletti dobással, de rálépett a dobókör szélére, és ez kilépésnek minősült. Az utolsó sorozatig így is az ötödik helyen állt, mikor ketten is túldobták – ám az atlétikában egy hetedik helyezés igen értékesnek számít. Kiválóan szerepelt női hétpróbában Zsivoczky-Farkas Györgyi. Edzője és férje, a volt világbajnoki bronzérmes tízpróbázó jól felkészítette az olimpiára. Három számban javított, és másik három számban beállította legjobb eredményét, így érte el összetettben a kitűnő nyolcadik helyezését.

A sok sikert hozó vívás utolsó versenynapján, a férfi párbajtőrözők csapatversenyében is érintettek voltunk. A hosszú kvalifikációs sorozatban elért jó eredmény tette lehetővé, hogy az olimpián a nyolc résztvevő egyik helyét megszerezzük. A világranglistán előttünk lévő Dél-Koreával kellett ki-ki meccset vívnunk a négy közé jutásért. A végig kiélezett mérkőzésen hátrányból fordítva nyertünk végül 45:42-re. A döntőbe jutásért a ranglistaelső franciák következtek. Az övék volt a kiegyensúlyozottabb csapat, ami azt jelentette, hogy a 2015-ös világbajnoki címet védő ukránokat kell megvernünk a bronzéremért. A gyengébben teljesítő Boczkó Gábort Somfai Péter váltotta. A sikeres csere és az olimpiai ezüstérmes Imre Géza vezette csapat 39:37-re győzött. A befejező Rédli András az utolsó asszóban a „frászt” hozta ránk, előbb elment plusz 8-ra, majd visszaengedte őket plusz 1-re, és ekkor felsejlett Imre Géza 14:10-re elvesztett döntője. Végül András csak megszúrta a villámléptű ázsiait, és ezzel a vívók minden várakozást felülmúló 2 arany- 1 ezüst- és 1 bronzéremmel zártak.

Az olimpiai teniszversenyekre általában csak egy szűrt fény vetődik a megszokotthoz képest. Miután az első fordulóban az argentin Del Potro a világelső Djokovicsot sírásra kényszerítette, az elődöntőben a 14-szeres GS-győztes Nadallal vívott csatát. Önmagában már az is szenzációszámba ment, hogy a találkozót nem egy kórházi váróban, hanem az olimpián rendezték, tekintve, hogy az argentinnak az elmúlt 18 hónapban háromszor, a spanyolnak pedig néhány hete operálták a csuklóját. Del Potro kétszer vesztette el, de háromszor nyerte meg a csatát, végül a döntő szett rövidítésében. Az olimpiai döntőt, négy játszmában a skót-angol Andy Murray nyerte egyben történelmet írva, hiszen megvédte londoni bajnoki címét. A hölgyeknél nem kis meglepetést keltve a Puerto Ricó-i Monica Puig az ez évi ausztrál GS-győztes német Angelica Kerbert győzte le, megszerezve országa első olimpiai aranyérmét.

Kikerülhetetlen, hogy ne érintsük a küzdősportok örömet nem szerző eredményeit. Cselgáncsban a londoni ezüst után Ungvári Miklós ötödik helye az egyetlen pontszerző. A többi négy fiú helyezetlen lett, a három hölgy pedig szerzett egy hetedik helyezést. Birkózóink a korábbi olimpiákon sok érmet gyűjtöttek be (második legeredményesebb sportágunk). A világ- és Európa-bajnok Bácsi Pétertől és Lőrincz Viktortól joggal reméltünk az ötödik helynél előkelőbbet. Sajnos miután a hazai szövetség éléről a politika kipöckölte Hegedüs Csabát, nincs képviseletünk a nemzetközi szövetségben, és ez ebben a roppant szubjektív sportágban meghatározó. Botrányos és indokolatlan ítélettel fosztották meg Lőrinczet a bronzéremtől. Azért még van néhány birkózónk, akik ezután lépnek szőnyegre, és javíthatnak az összképen. A gyakran meglepetésérmeket szállító sportlövészet most csak egy ötödik helyet szerzett, Sidi Péter légpuskás eredményével. A szabadpuskás 34. helye pedig, mint korábbi világbajnoknak, igazi csalódás.

Sok csapatsportban esélyünk sem volt kijutni az olimpiai játékokra, csupán a férfi és női vízilabda képviselhette országunkat. Előbbi bevallottan aranyért utazott a dél-amerikai földrészre, ám nem jutottak be a négy közé. A csoportküzdelmeket három véleményes döntetlennel kezdtük, amit minden alkalommal vezetésről ajándékoztunk el, majd megszépítettük két győzelemmel a gyengébbnek számító japánokkal és a brazilokkal szemben. A másik csoportban negyedik helyen végző Montenegró várt csapatunkra. Gyenge kezdés után a gödörből keservesen kikecmeregve 9:9-es döntetlenre mentettük a végét. Ötméteresek döntöttek a továbbjutásról: míg Vámos és Hosnyánszky hasba lőtte a kapust, a másik oldalon csak egyet hibáztak. Így arany helyett az ötödik helyért kaparhatunk. Van négy évünk felkészülni Tokióra.

Lányaink a csoportban egy győzelemmel, két verséggel harmadikak lettek, és a másik csoport második helyén végző ausztrálokkal meccsezhettek a négy közé jutásért, akik már 5:1-re is vezettek, így jönnie kellett az igazi magyar virtusnak, hogy utolérjük őket még a végső dudaszó előtt. Egy jól sikerült kapuscserének is köszönhetően (Kasó Orsolya) időben egyenlítettünk 8:8-ra. A lányok mind az öt ötméterest a sarokba szórták, az ellenfél viszont egyet hibázott, vagyis mi jutottunk az éremvárományosok négyese közé, ahol az amerikaiak állították meg őket 14:10-zel. Marad a bronzmérkőzés.

Nyíltvízi úszásban a Copacabana strandjáról Risztov Éva címvédőként csobbant a tengerbe. Erősen kezdett, de végül tizenharmadikként ütött a táblára. A fiatal Olasz Anna egy hellyel végzett mögötte. Papp Márk az erős férfimezőnyben végzett az előkelő 12. helyen.

Eközben az atlétikai stadionban megszületett a második világcsúcs is. A női kalapácsvető lengyel Anna Wlodarczyk 81,08 méterre vetette a sulykot, pontosabban a kalapácsot, közel 4,33 méterrel verve a második helyezett kínai Waqngot. Nem sokkal később hatalmas szenzációt hozott a férfi 400 méter. A dél-afrikai Wayde van Niekerk 43,03 másodperces idejével Michael Johnson 17 évvel ezelőtt felállított – 43,18-as, felülmúlhatatlannak hitt – világcsúcsát döntötte meg.

Földünk leggyorsabb emberének címéről ezúttal is a férfi 100 méter döntött. A jamaikai Usain Bolt nyerte meg ezt a számot Pekingben (2008) és Londonban (2012). Most is ő volt az elsőszámú esélyes az amerikai Justin Gatlin mellett. Az amerikai kétszer, összesen nyolc évre volt eltiltva doppingvétség miatt. Gatlin idén jobb időket repesztett Boltnál, de a döntőben Bolt egy közepes rajt után is egyértelműen bizonyította, hogy még mindig ő a leggyorsabb ember a planétán.

Az angol Mo Farah viszont azzal jegyeztette be magát a sporttörténelembe, hogy a 10 ezer méteren szerzett aranyérmével ő az első háromszoros aranyérmes brit. Egyébként nem volt könnyű dolga, miután féltávnál buktatás miatt fekvőtámaszból kellett az élboly után igyekeznie.

Folytatása következik

Igazán kiéheztetett minket, sportszerető magyarokat a néhány napos aranyszünet. Ezért is vártuk nagyon kajak-kenus versenyzőinket. Az első nap nem a felhőtlen öröm jegyében telt. A szakemberek részéről alapelvárás volt, hogy egységeink bekerüljenek a döntőbe. Férfi kenu egyes 1000 méteren Vasbányai Henrik erőtlenül evezett, és másnap a B döntőből is kizárták. A háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa kajak egyes 200 méteren nem tudta hozni azt, amit az évek során megszoktunk tőle. Csak a B döntőbe jutott be, amit végül megnyert, és így a 9. lett. Férfi kajak egyes 1000 méteren a 19 éves Kopasz Bálint alig maradt le az A döntőről, és B-ben is nagyszerűen küzdött. Összesítésben tizedik lett.

A felhőket a szél elfújta, hiszen Szabó Gabi és Kozák Danuta győzelmének örülhettünk. Kajak kettes 500 méteren az előfutamban és középdöntőben némi fintort váltottak ki a szokottnál szűkebb győzelmek, ám kiderült: Danuta gyomorfertőzést kapott. Aztán a döntő maga volt a dráma: 50 méterre a céltól még minden szép volt, aztán az a német hajó, amely már Londonban is megverte a mi lányainkat, kellemetlenül közelített, annyira, hogy a hajóban ülők sem tudták, ki érte el hamarabb a célvonalat. A technika segítségével kiderült: megszületett a magyar küldöttség hatodik aranyérme. (A különbség mindössze 51 ezred másodperc volt, ami közel 18 kilométer per órás sebességnél nem egészen 5 centiméter.) Kajak-kenusaink második etapjai lapzártánk idején kezdődtek, így az örömteli hírek csak az előfutamot és középdöntőt érinthetik. Férfi kajak kettes 1000 méteren Hufnágel Tibor és Ceiner Benjamin jól eveztek az előfutamban, és középdöntős harmadik helyükkel elérték az A döntőt. A junior Vb-győztes Hajdú Jonatán is nagyon szeretett volna odaérni, de a mostani eredménye csak B-hez volt elég. Tótka Sándor és Molnár Péter, a kajak kettes 200 méter tavalyi világbajnokai – akiket a Balaton partjáról hívtak vissza, hogy mégiscsak nekik kell utazniuk, mert ők biztos „tiszták” – odatették magukat. Középdöntőt nyerve reménykedhetünk egy jó eredményben.

Kozák Danuta éppen hogy levette az aranyérmet a nyakából, és máris hajóba kellett ülnie, hogy fő számában (K–1 500 m) is kiharcolja a címvédés lehetőségét. A gyomorfertőzés a múlté, egy arany a szekrényben, és Danuta ismét a döntőben – az előfutam és a középdöntők legjobb idejével.

Letartóztatták az Európai Olimpiai Bizottság elnökét

B-kategóriás vígjátékba illő történet főszereplője lett Rióban az Európai Olimpiai Bizottság – és egyben az Ír Olimpiai Bizottság – elnöke. A 71 éves Patrick Hickey-t a brazil rendőrség szerda reggel őrizetbe vette illegális jegyárusítás gyanújával. A nyomozók elő - ször csak a feleségét találták meg a hotelszobájukban, aki azt mondta, a férje már a hétvégén visszautazott Írországba. Végül a sportdiplomatára a szomszédos szobában bukkantak rá – a nyilvánosságra hozott videofelvétel tanúsága szerint meztelenül nyitott ajtót a rendőröknek. A letartóztatás közben Hickey rosszul lett, ezért kórházba kellett szállítani. A nyomozók elmondása szerint a jegyüzérkedésben legalább hat másik személy is részt vett, köztük a szintén ír Kevin James Mallon, a THG Sport nevű cég igazgatója, akinél több mint 700 egyértelműen eladásra szánt jegyet találtak korábban. A névértéknél drágábban árusított tikettekből a gyanú szerint csaknem 900 millió forintnyi hasznot remélhettek a jegyüzérek – bár nem világos, hogy ez az összeg hogyan jött ki, illetve, hogy valójában mennyi jegyet értékesítettek a gyanúsítottak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megerősítette a letartóztatás tényét, amihez annyit tettek hozzá, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal. Eközben Patrick Hickey minden olimpiai bizottsági tisztségéről lemondott, amíg az „ügyet teljesen meg nem oldják”.

Olvasson tovább: