Kereső toggle

Sztárok mozgatták az Arénát

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

13 színpadon több mint 60 fitnesz- és aerobikedző, -oktató irányításával 52-féle óratípusban egyszerre több mint 4000 ember mozgott, tornázott az egészségéért múlt vasárnap a Papp László Arénában. Sokan voltak, akik tettek azért, hogy ne csak sportnemzetté, hanem sportoló nemzetté is váljunk.

A fitneszipar legjobbjai jöttek el, és tettek meg mindent azért, hogy a 7. Tesco FittAréna különleges hangulata tudatosítsa minél több emberben, hogy mozgással milyen sokat tehetnek az egészségükért.

Kocsis Árpád, a rendezvény főszervezője csaknem 25 éve foglalkozik tömegsport rendezvényekkel, utcai futóversenyekkel. 22 IBUSZ, illetve Budapest maratont rendezett. A 7. Tesco FittAréna céljáról lapunknak azt mondta, hogy a lakosság jelentős része tespedt, nem mozog eleget, a magyaroknak csupán 9-14 százaléka mozog rendszeresen, ami az uniós átlaghoz (30 százalék) képest is nagyon alacsony, nem beszélve az északi nemzetekről, ahol ez a szám eléri a 60 százalékot. Céljai között szerepel, hogy ne csak a kereskedelmi televíziók szaporodásában érjük el Európát, hanem az egészséges életmód kultúrájában is, ami szükséges része kell hogy legyen életünknek. Évente 35-40 rendezvényt szervez, melyeknek közel 100 ezer résztvevője van. Tudja, hogy még nem vetekszik a New York-i vagy londoni maratonnal, de Közép-Európa legszínvonalasabb rendezvényével hozzájárulhat Zwack Péter életfelfogásának népszerűsítéséhez: „Megszenvedtetem a testemet, mert ha ezt nem teszem, a testem fog megszenvedtetni engemet.”

Reményét fejezte ki, hogy az élsport támogatása után következő lépésként sor kerülhet a tömegsport támogatására is, melyhez sokkal kevesebb forrás is elegendő. Példaként említette Monspart Saci mondását: „Ahhoz, hogy a fotelből felállj, egy fillér sem kell”, vagy hogy „A láb mindig kéznél van”. Ezt szolgálta a vasárnapi fittnap, melyen minden eddiginél többen voltak. Mikor arról kérdeztük, mi motiválja, mi volt a legmaradandóbb emléke, elmondta: számára minden egyes esemény sikernek számít, de néhány évvel ezelőtt az egyik – a SUHANJ! Alapítvánnyal közösen szervezett – maratonversenyen tolószékben ülő mozgássérülteket futók toltak 42 kilométeren keresztül, végig szakadó esőben. A verseny végén érmet akasztott a bőrig ázott, tolószékben ülők nyakába. „Azt a mosolyt, amit az eső áztatott arcukon láthattam, nem felejtem, és ha nehézségek vannak, ez a kép továbblendít” – mondta a főrendező.

Katus Attila edző, az oktatás mellett maga is hetente 3-5 alkalommal végez erősítő gyakorlatokat, illetve futóedzéseket. 39 évesen azt vallja, hogy ha ráncok gyülekeznek is a szeme alatt, a jó közérzet és a harmónia alapja az, hogyan érzi magát belül az ember. A rendszeres mozgás, a sokoldalú edzés kortól függetlenül biztosíthat az egyén számára egy friss, fiatalos érzést. Fontosnak tartja, hogy akik mások felkészítésével foglalkoznak, elméletben és gyakorlatban egyaránt felkészültek legyenek. Az embernél 30 évesen kezdődik meg az izomvesztés, és ha nem végez erősítő gyakorlatokat, megkezdődik egy folyamatosan gyorsuló sorvadás. Meggyőződése azonban, hogy szembe lehet menni az idő múlásával is, és akár 65 felett is eredményt lehet elérni jó programokkal.

Schobert Norbert mondhatni vendégként volt jelen. Nem színpadról vezényelte a bemutató gyakorlatokat, mert egy veleszületett rendellenesség miatt szívműtéten esett át a közelmúltban, melyet egy vírusfertőzés is bonyolított. Elmondta, hogy jól érzi magát, mert sok embert lát mozogni Réka előtt (a felesége – a szerk.), sokan vannak a standjuk előtt is. Amit lát és hall, arra készteti, hogy minél előbb újra a régi önmaga lehessen, és a dobogón dolgozhasson.

Béres Alexandra hatéves korában ritmikus gimnasztikával kezdte a gazdag, sportos élethez való kötődését. Majd fitneszszakágban lett Európa- és világbajnok. Harmadik sportágként a curlingbe szeretett bele, és lett a válogatott erőssége. Éppen a fellépése előtt adott a Heteknek tájékoztatást programjáról. A 40 perces aerobikmozgás során a nők számára fontos izmok erősítése mellett a zsírégető gimnasztikára helyezi a fő hangsúlyt. Három évvel a szülés után kitűnő formában van. Elmondta, hogy már három hónappal a szülés után elkezdte a rendszeres edzéseket, mivel fontosnak tartotta, hogy minél hamarabb folytathassa azt, ami az életének szerves része, a mozgás és annak oktatása. Azt mondta, boldog, hogy részese lehet ennek a napnak, mert ritka látvány a sok vidám, mosolygós tekintet.

Rubint Réka 40 perces, rendkívül intenzív bemutató programja után nyilatkozott lapunknak. A színpadról lejövet másodperceken belül több százan vették körül, hogy dedikáljon. „Amit most átélek – mondta –, az olyan siker, mint az Oscar-díj, ez a szeretet, elismerés, amit most kapok, számomra ezzel ér fel.”  Általában 250-300 résztvevő számára szokott edzést tartani, most ennek tízszeresének diktálhatta a ritmust. „Készültem, és teljesítettem a magam elé kitűzött programot. Ez fontos, mert ha ezt érzem, már bármire képes lehetek” – állítja a fitneszsztár.

Cseresnyés Beáta nemzetközi prezenter, évek óta kedvelt óraadó ezen a megarendezvényen. 2010-ben és 2011-ben Nagyszínpadon, 1000-1200 fő előtt fejlesztette a lelkes résztvevők mozgását, idén szakosodott programmal, lélekemelő környezetben tanította vendégeit. Közel húsz éve tevékenykedik a fitnesz-wellness piacon, és több mint 10 ezer órát tartott már. Bea nemcsak a lakosságot, kollégáit is képezi, tanítja.

Olvasson tovább: