Kereső toggle

Bajnokok közt

Ronaldo magának adná az Aranylabdát

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Real Madrid portugál sztárja, C. Ronaldo nem rejtette véka alá: ha tehetné, saját magára adná le voksát a 2013-as Aranylabda-szavazáson. Legnagyobb vetélytársa, Messi ezzel szemben egyelőre még csak nem is gondol a díjátadóra.

Az már előre borítékolható, hogy a szavazás ezúttal is megosztja majd a futballközvéleményt, hiszen egyértelműnek tűnik, hogy a győztes az előző évekhez hasonlóan a Cristiano Ronaldo–Messi párosból kerül majd ki. Az idei év elején immár sorozatban harmadszor díjazott argentin csillag sikereit eddig sem tolerálta reálos vetélytársa, aki egy, a napokban a France Footballnak adott interjúban kifejtette: ha lehetséges lenne, saját magára adná le a szavazatát. C. Ronaldo azt is elmondta, hogy fárasztják már a Messihez való hasonlítgatások, kettejük rivalizálását pedig szerinte csak a sajtó provokálja. „Olyan játékos, aki nagy tiszteletet érdemel, nincs vele semmilyen problémám” – mondta a portugál, majd a gondolatsort azért egy rá jellemző mondattal zárta: „Nem szeretem, ha bármely más futballistával összevetnek.”

„Két játékos közül kerülhet ki a végső győztes: Cristiano Ronaldo és Messi” – formált véleményt a fifa.com megkeresésére a korábbi brazil válogatott „másik” Ronaldo (Ronaldo Luis Nazário de Lima). „Iniesta és Xavi is nagyszerű játékosok, ők azonban a középpályán játszanak, így a játékuk nem tűnik olyan szenvedélyesnek a nézők számára” – nyilatkozta a brazil csillag, aki 1997-ben és 2002-ben maga is megkapta az elismerést. Ronaldo azt is elmondta, ő személy szerint Messinek adná az Aranylabdát, mert bár Cristiano is nagyon technikás, argentin vetélytársa viszont különleges és másfajta futballra képes, ráadásul egészen váratlan húzásai vannak a pályán.

A portugálok korábbi karmestere ezzel szemben nem hasonlítaná egymáshoz a két futballistát. „Úgy gondolom, nem lehet őket összehasonlítani. Ezen a szinten semmi értelme a hasonlítgatásnak, hiszen mindketten kiválóak, de egyikük hazaviszi a díjat, a másikuk pedig nem” – mondta Figo, aki 2000-ben kapta meg a France Football elismerését. „Ha lehetőség lenne összeállítani egy csapatot, mindkettejüket szeretné az ember, hiszen fantasztikus játékosok, de teljesen különbözőek és más szisztémában, eltérő stílusban játszanak.”

Az alig húszéves, brazil válogatott Neymar már nem hagyta ennyire nyitottan a kérdést, ő egyértelműen Messi kezébe adná az aranylasztit: „Senki más nem képes azokra a dolgokra, amire ő” – mondta az argentin játékosról, majd azt is elárulta: egyik legnagyobb álma válna valóra azzal, ha egy csapatban játszhatna Messivel.

Lionelt azonban egyelőre, úgy tűnik, hidegen hagyják az efféle hírek. A közelmúltban a spanyol Marcának arról beszélt: egyelőre nem gondol az Aranylabdára. „Amikor közeleg a díjátadó, na akkor, talán igen, de ki tudja. Voltam olyan szerencsés, hogy elnyertem háromszor, ami szinte hihetetlen volt, de változnak az idők, én is pontosan tudom, hogy ez a sorozat nem folytatódhat a végtelenségig” – mondta a Barcelona 25 éves klasszisa, akinek a figyelmét egészen más köti le az utóbbi napokban, hiszen november 3-ától immár boldog apának mondhatja magát. „Köszönöm Istennek ezt a fantasztikus ajándékot, mindenkit ölelek, nincs nálam boldogabb ember a földkerekségen” – írta Twitter-oldalán. Kisfiát Thiago Messi Rocuzzónak keresztelték, és apja szerint csakis Barca-drukker lehet majd.

A történethez azért hozzátartozik, hogy a Marca puhatolódzására Messi elmondta: az Aranylabda elnyerésére Casillast, a Real Madrid kapusát látja a legesélyesebbnek, de a spanyol sportújság szerint Cristiano Ronaldót is megemlítette a lehetséges befutók között.

A FIFA és a France Football október végén szűkítette 23 fősre a jelöltek listáját, akik közül hatan a Real Madrid, öten a Barcelona játékosai. A spanyol válogatottat hét játékos képviseli a „huszonhármak” között, ám érdekes, hogy miért éppen az Európa-bajnokságon remekül játszó David Silva maradt ki. A BL-győztes Chelsea-ből egyedül a most már Sanghajban játszó Drogba fért be a jelöltek közé, az olasz, a német és a francia bajnokságból pedig csak egy-egy futballista izgulhat majd november 29-én, amikor nyilvánosságra hozzák a három dobogós névsorát. A díjátadóra január 7-én Zürichben kerül majd sor. A legjobb játékosra ezúttal is a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai és országonként egy-egy szakújságíró adhatja le a voksát. Az Aranylabda mellett kiosztásra kerül a FIFA Fair Play-díj és az év góljáért járó Puskás-díj. Megnevezik az év edzőjét és az év női játékosát is. Előbbi nagy eséllyel a Real Madrid portugál trénere, José Mourinho, míg utóbbi a brazil válogatott csillaga, Marta lehet.

Olvasson tovább: