Kereső toggle

Natasa, a kemény dió

Szappanopera lett az átigazolási ügyből

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Menedzsere szerint egyfajta „mexikói szappanoperaként” akár hónapokig elhúzódhat még Dusev-Janics Natasa Szerbiába történő hazatelepülésének ügye. Lapzártánk után, szerdán zárul ugyan a határidő, ameddig a szerbeknek ki kellene fizetniük a 150 ezer eurót a háromszoros olimpiai bajnokért, ám ha ez nem is történik meg, még számos forgatókönyv létezik arra, hogy Natasának ne kelljen két évet kihagynia. Ha mégis így alakulna, akkor szülni fog.

Újabb és újabb variációk látnak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Dusev-Janics Natasa miként tudna a magyar helyett szerb színekben versenyezni a jövőben. Az egyértelmű, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) 150 ezer euró felkészülési támogatást kér a 2001 óta Magyarország dicsőségét öregbítő háromszoros olimpiai bajnokért. Ebből nem engednek, sőt a londoni olimpiát követően felerősödő átigazolási hullámra reagálva a szövetség elnöksége nagy többséggel megszavazta, hogy valamennyi 17 évesnél idősebb magyar vb- vagy Eb-érmesért pénzt kér, ingyen nem távozhat senki. Ha a Szerbiai Kajak-Kenu Szövetség (KSS) vagy a Szerbiai Olimpiai Bizottság (OKS) nem fizet, akkor a nemzetközi jogszabályok szerint a 30 éves versenyzőnek két évet ki kell hagynia az országváltás miatt. 

Eközben a szerbek azon háborodtak fel, hogy egyes hírek szerint Janics Bulgáriába távozna, ahol férje állampolgársága nyomán nevelési díj vagy kihagyás nélkül azonnal vízre szállhatna. Milorad Cavic, Szerbia legsikeresebb úszója, aki a szerb olimpiai bizottság élére is aspirált – sikertelenül –, Twitter profilján úgy fogalmazott: „Hihetetlen szappanopera az, ami Natasa Janics körül zajlik. Egyes embereknek a nemzeti lobogó egyáltalán nem fontos, s ha már nem hűséges senki felé, akkor miért ne versenyezne katari színekben?” A KSS Facebook-oldalán viszont a szövetség elnöke, Mirko Nisovic azt nyilatkozta, hogy Natasa hamarosan edzésbe áll Szerbiában, hiszen már a kajakok átszállításáról egyeztettek. Egy újabb fordulatként pedig megjegyezte: „Nem hivatalosan úgy tudjuk, hogy van arra lehetőség, hogy ha minden kötél szakad, Andrian Dusev szerb állampolgár legyen, ennek pedig az lenne a célja, hogy a felesége a következő év elejétől gond nélkül a szerb válogatott színeiben indulhatna a nemzetközi versenyeken…”

Natasa a szerb Blicnek adott interjújában igyekezett tisztázni a helyzetet. „Ábrahám Attilának, az MKKSZ főtitkárának azt mondtam, olyan helyzetbe hoztak, hogy csakis bolgár színekben tudnék indulni, s nem azt, hogy ott is folytatom a pályafutásomat. Andriannal, a férjemmel úgy döntöttünk, hogy mindketten azt csináljuk, amiben a legjobbak vagyunk: ő edzősködik, én kajakozok. (…) Szerbiában most kiváló a helyzet, ami a sportot illeti, elsősorban Vlade Divacnak (az OKS elnöke – a szerk.) köszönhetően, így azon ország mellett döntöttünk, amelyikben felnőttem, s amelyben a családom is él. Itt nincs semmiféle dilemma” – mondta.

Janics továbbra sem érti, hogy az MKKSZ miért ragaszkodik a felkészülési pénzhez. „Nagyon rossz hozzáállás ez részükről. Viszont azt már tudniuk kellene rólam, hogy kemény vagyok, mint a dió, és nem fogok engedni. Mivel a mostohafiam, Krisztian Dusev már megkapta az MKKSZ-től a szükséges papírokat, s ő már biztosan szerb színekben fog indulni, így nincs értelme annak, hogy ő és én is Bulgáriába menjünk” – rögzítette.

Ami a Szerbiába vezető út részleteit illeti, Dusev-Janics Natasa menedzsere szerint még semmi nem dőlt el, egyelőre variációkról érdemes beszélni. „A szerbek jogorvoslatért fordultak a nemzetközi szövetséghez, hiszen itt nem sima átigazolásról van szó, hanem hazatelepülésről. Néhány héten belül derülhet ki, hogy az érveik mennyire megalapozottak. Ha elutasítják a keresetüket, a 150 ezer eurót akkor is kifizethetik, még ha ennek a határideje most szerdán le is jár” – magyarázta Csonka Gábor. Hozzátette, hogy Vlade Divacot, a szerb olimpiai bizottság elnökét belső ellenzéke is a fizetésre ösztönözheti, hiszen ha nem jön össze Janics nagy csinnadrattával beharangozott átigazolása, akkor könnyen számon kérhetik.

A menedzser megerősítette, hogy az is a lehetőségek között szerepel, hogy a kajakos férje, Andrian Dusev kap szerb állampolgárságot. „Ha a szerbek számára állami érdek, akkor feltehetően könnyen és gyorsan megtörténhet” – latolgatta az esélyeket Csonka Gábor, aki Janics nyilatkozatára alapozva kizárta a Bulgáriába igazolás lehetőségét.

„Ha úgy alakulna, hogy Natasának két évet ki kellene hagyni, az mindenképpen nagy kiszúrás lenne vele. Hogy ezért ki lenne a felelős, az nézőpont kérdése. Az biztos, hogy a mai profi sportban 150 ezer euró nem nagy tétel egy olyan sztárért, mint ő” – fogalmazott.

Dusev-Janics Natasa akkor is ragaszkodna szülőhazájához, ha két évet ki kellene hagynia. „Ha ez így történne, akkor azon lennénk, hogy a kislányunknak, Milanának legyen egy testvére. Tudom, hogy ha az MKKSZ kitart az álláspontja mellett, akkor az azt jelentené, hogy 2015-ig nem indulhatnék a nemzetközi versenyeken, de remélem, hogy erre nem kerül sor” – mondta a Blicnek.

Olvasson tovább: