Kereső toggle

Ingyenkolbász és aranyrúd

Olimpiai bajnokok jutalmai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mennyi lehet egy olimpiai érem értéke, és vajon hol éri meg a legjobban olimpiai bajnoknak lenni? Nagyon eltérnek erről a vélemények, vannak olyan országok, ahol eurószázezreket kasszíroznak a bajnokok, de van olyan is, ahol egy fillért sem kapnak - maximum egy sorozatnyi bélyeget.

Az abszolút legmagasabb jutalmat Örményországban kaphatják a sportolók, ahol állítólag 750 ezer eurót kaszálhat a bajnok, Szingapúrban 650 ezer euró a tarifa, de a Dominikai Köztársaságban is nagyon megbecsülik az aranyérmet, itt 200 ezer euró jutalmat kaphatnak a győztesek. Ezeket az összegeket azonban nem kell túl sokszor kifizetni, szemben a németekkel, ahol már most öt aranyérem van a tarsolyban. Náluk „csak" 15 ezer eurót kaphatnak a bajnokok, ám emellett azért jár 1500 euró havi apanázs is, és a negyedik helyezettek egy hétvégét eltölthetnek egy türingiai hotelben.

Vannak igazi csemegék is, szó szerint. Például a fehéroroszoknál a 123 ezer eurós egyszeri juttatás mellett a bajnokok egész éle-tükre bőségesen el lesznek látva kolbásszal és felvágottal, a nigériai győztes sportolók pedig a 7500 euró mellé egy évig ingyen kapják a tejet. Malajzia viszi itt a prímet, ahol a 260 ezer eurós pénzjuttatás mellett a bajnokok egy félmillió euró értékű aranyrudat is kapnak, amit az egyik aranybánya tulajdonosa ajánlott fel. Egyelőre még nincs meg a gazdája az első rúdnak, ugyanis Malajzia egy ezüstéremmel az éremtáblázat 49. helyén áll.

Az angolok és a norvégok is igencsak a fogukhoz verik a garast. Még Észak-Korea is több jutalmat ad a bajnokainak az aranyéremért járó 240 euróval; az olimpia házigazdájánál viszont pénzjutalom egyáltalán nincsen, hanem a Királyi Posta egy bélyegsorozatot szentel a győztesnek. Az amerikaiak sem sokkal nagylelkűbbek, mint a németek, ugyanis itt 20 ezer eurót „ér" egy aranyérem. A szponzorok kicsit javítják azért a helyzetet, a birkózóknál 200 ezer eurós extra jutalmat ad a Living The Dream éremalap, az úszóknál 60 ezer euróval, a kerékpározóknál pedig 80 ezer euróval toldják meg az állami jutalmat a sportszövetségek.

Mindezek mellett nem egyszerű egy sportoló élete az Egyesült Államokban sem, ha ugyanis nem sikerül kiemelkedő teljesítményt nyújtania, akkor nagyon gyorsan továbbállnak a szponzorok, akik természetesen csak a legjobbakat támogatják. Őket viszont nagyon. Michael Phelps négy éve egymillió dolláros jutalmat kapott a Speedótól azért, mert sikerült túlszárnyalnia Mark Spitz 1972-ben felállított rekordját, aki akkor 7 érmet nyert. Phelps ezt megtoldotta még kettővel, begyűjtötte a pénzt, és egy alapítványt hozott létre. Az „átlagos" amerikai sportolók közül, akik egy vagy két érmet nyernek a világversenyeken, azaz saját sportágukban az első tízben szerepelnek, minden második 15 ezer eurónál kevesebb bevételt szerez a sportból évente. Ez azonban kevés ahhoz, hogy jobb eredményeket érjenek el - így aki bekerül az ördögi körbe, kénytelen munka mellett sportolni tovább, ha szeretne megélni.

Nálunk egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen összegek várnak majd azokra, akik érmet szereznek Magyarországnak. A MOB elnöke elmondta, hogy a játékok végéig nem ismertetik a jutalmakat, csak annyit lehet tudni, hogy többet kapnak majd a pekingi összegeknél, ahol egy aranyért 20 millió forintot, az ezüstért 18 millió forintot, míg a bronzért 14 millió forintot kaptak a sportolók. Mindemellett 35 éves korától minden érmes sportoló olimpiai járadékot kap, ami a mindenkori magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg.

Aranyérem ezüstből

A pénzjutalmak mellett az érmek is értékesek. Utoljára 1912-ben kaptak a bajnokok tiszta aranyból készült érmet, de a mostani aranyérmek is legalább 6 gramm aranyat tartalmaznak. A londoni érmek 375-400 grammosak, 85 mm átmérőjűek, és 7 mm vastagok. Az aranyérem 92,5 százaléka ezüst, 1,34 százaléka arany, a maradék pedig réz. Az ezüstérem is ugyanennyi ezüstöt tartalmaz, itt a fennmaradó rész rézből van, a bronzéremben pedig 97 százalék réz, 2,5 százalék cink és 0,5 százalék ón található. Az érem első oldala minden olimpián ugyanaz: Niké, a győzelem istennője kilép a Parthenonból, és belép a nyári játékokat rendező városba, az érem kerek formája pedig a világ szimbóluma.

Olvasson tovább: