hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ingyenkolbász és aranyrúd
Olimpiai bajnokok jutalmai

2012. 09. 14.
Mennyi lehet egy olimpiai érem értéke, és vajon hol éri meg a legjobban olimpiai bajnoknak lenni? Nagyon eltérnek erről a vélemények, vannak olyan országok, ahol eurószázezreket kasszíroznak a bajnokok, de van olyan is, ahol egy fillért sem kapnak - maximum egy sorozatnyi bélyeget.

Az abszolút legmagasabb jutalmat Örményországban kaphatják a sportolók, ahol állítólag 750 ezer eurót kaszálhat a bajnok, Szingapúrban 650 ezer euró a tarifa, de a Dominikai Köztársaságban is nagyon megbecsülik az aranyérmet, itt 200 ezer euró jutalmat kaphatnak a győztesek. Ezeket az összegeket azonban nem kell túl sokszor kifizetni, szemben a németekkel, ahol már most öt aranyérem van a tarsolyban. Náluk „csak" 15 ezer eurót kaphatnak a bajnokok, ám emellett azért jár 1500 euró havi apanázs is, és a negyedik helyezettek egy hétvégét eltölthetnek egy türingiai hotelben.

Vannak igazi csemegék is, szó szerint. Például a fehéroroszoknál a 123 ezer eurós egyszeri juttatás mellett a bajnokok egész éle-tükre bőségesen el lesznek látva kolbásszal és felvágottal, a nigériai győztes sportolók pedig a 7500 euró mellé egy évig ingyen kapják a tejet. Malajzia viszi itt a prímet, ahol a 260 ezer eurós pénzjuttatás mellett a bajnokok egy félmillió euró értékű aranyrudat is kapnak, amit az egyik aranybánya tulajdonosa ajánlott fel. Egyelőre még nincs meg a gazdája az első rúdnak, ugyanis Malajzia egy ezüstéremmel az éremtáblázat 49. helyén áll.

Az angolok és a norvégok is igencsak a fogukhoz verik a garast. Még Észak-Korea is több jutalmat ad a bajnokainak az aranyéremért járó 240 euróval; az olimpia házi­gazdájánál viszont pénzjutalom egyáltalán nincsen, hanem a Királyi Posta egy bélyegsorozatot szentel a győztesnek. Az amerikaiak sem sokkal nagylelkűbbek, mint a németek, ugyanis itt 20 ezer eurót „ér" egy aranyérem. A szponzorok kicsit javítják azért a helyzetet, a birkózóknál 200 ezer eurós extra jutalmat ad a Living The Dream éremalap, az úszóknál 60 ezer euróval, a kerék­pározóknál pedig 80 ezer euróval toldják meg az állami jutalmat a sportszövetségek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!