hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ferguson 70
Vajon mi lehet a skót sztáredző titka?

2012. 01. 05.
December 31-én töltötte be 70. életévét a Manchester United sztármenedzsere, Sir Alex Ferguson. Ezzel a teljesítménnyel egy év és 194 nap választja el attól, hogy túlszárnyalja Sir Bobby Robsont, akinek 71 évesen és 194 naposan ért véget edzői pályafutása a Newcastle United kispadján, éppen Ferguson fergeteges sikereinek köszönhetően. Éppen ő az, aki korábban azt tanácsolta Sir Alexnek, hogy amíg egészsége engedi, ne vonuljon vissza – Robson 2009-ben bekövetkezett haláláig visszavágyott a kispadra.

Vajon mi az a titok, ami ilyen hosszú ideje a csúcson tartja Sir Alex Fergusont? Skót honfitársai szerint heves versenyszelleme, és ennek megfelelő temperamentuma a kulcs sikeréhez. Nem elvetendő szempont az sem, hogy rendszeresen 18 órát dolgozik naponta. Játékosai szerint a „Ferguson-hajszárítók" azaz a hajleüvöltő letolások teszik hozzá azt a pluszt, ami másnál nincs meg, és emellett a ritka mosolyok, amelyek „olyanok, mint az első napsugarak egy esős glasgow-i hétvégén". Az viszont tagadhatatlan, hogy kiváló érzékkel ismeri fel a rá bízott játékosok erősségeit, és kíméletlen őszinteséggel bánik velük - ezt a tulajdonságát az interjúkban feltűnő rövid és tömör válaszaiból is ismerhetjük. Arrigo Sacchi, az olasz válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint Ferguson egyedülálló módon képes bánni az emberekkel, mivel az olyan világklasszisokat, mint Gordon Strachan, Paul McGrath, Paul Ince, Eric Cantona, Roy Keane, David Beckham vagy Ruud van Nistelrooy, akik önmagukban is bárhol megállnák a helyüket, csapattá kovácsolta, ahol az egyéni érdekeket mindig háttérbe szorította a csapatérdek.

A Manchester United menedzsmentje szerint azért utánozhatatlan, mert nem egyszer, nem is kétszer, hanem háromszor épített mindenkit legyőző sikercsapatot. Először a '93/'94-es szezonban döntött meg minden addigi rekordot a klub csapata, ahol többek között Peter Smeichel, Roy Keane, Ryan Giggs és a legendás Eric Cantona halmozott sikert sikerre. A második „csodacsapat" leginkább a klub utánpótlásából került ki, miután a '94-es tizenegyből heten távoztak. Ekkor olyan nevek kerültek a kezdőcsapatba, mint Andy Cole, Teddy Sheringham vagy Ole Solksjaer. Ezzel a csapattal 1999-ben megnyerték a Premier Ligát, a Bajnokok Ligáját és az angol labdarúgókupát, az FA-kupát is.

Miután 2002-ben Rio Ferdinandot leigazolta a Manchester, és a 2005/2006-os szezonig megszerezték még Edwin van der Sart, Patrice Evrát és Nemanja Vidicet is, összeállt az újabb mindenkin átgázoló kezdő tizenegy, amely végül Wayne Rooneyval és Christiano Ronaldóval lett teljes. A kiváló légiósok mellett megmaradt a manchesteri „vérvonal" is, Scholes, Giggs, Gary Neville és Wes Brown továbbra is oszlopai maradtak a csapatnak, amivel 2008-ban Moszkvában Bajnokok Ligája-győzelmet aratott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!