Kereső toggle

Ferguson 70

Vajon mi lehet a skót sztáredző titka?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

December 31-én töltötte be 70. életévét a Manchester United sztármenedzsere, Sir Alex Ferguson. Ezzel a teljesítménnyel egy év és 194 nap választja el attól, hogy túlszárnyalja Sir Bobby Robsont, akinek 71 évesen és 194 naposan ért véget edzői pályafutása a Newcastle United kispadján, éppen Ferguson fergeteges sikereinek köszönhetően. Éppen ő az, aki korábban azt tanácsolta Sir Alexnek, hogy amíg egészsége engedi, ne vonuljon vissza – Robson 2009-ben bekövetkezett haláláig visszavágyott a kispadra.

Vajon mi az a titok, ami ilyen hosszú ideje a csúcson tartja Sir Alex Fergusont? Skót honfitársai szerint heves versenyszelleme, és ennek megfelelő temperamentuma a kulcs sikeréhez. Nem elvetendő szempont az sem, hogy rendszeresen 18 órát dolgozik naponta. Játékosai szerint a „Ferguson-hajszárítók" azaz a hajleüvöltő letolások teszik hozzá azt a pluszt, ami másnál nincs meg, és emellett a ritka mosolyok, amelyek „olyanok, mint az első napsugarak egy esős glasgow-i hétvégén". Az viszont tagadhatatlan, hogy kiváló érzékkel ismeri fel a rá bízott játékosok erősségeit, és kíméletlen őszinteséggel bánik velük - ezt a tulajdonságát az interjúkban feltűnő rövid és tömör válaszaiból is ismerhetjük. Arrigo Sacchi, az olasz válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint Ferguson egyedülálló módon képes bánni az emberekkel, mivel az olyan világklasszisokat, mint Gordon Strachan, Paul McGrath, Paul Ince, Eric Cantona, Roy Keane, David Beckham vagy Ruud van Nistelrooy, akik önmagukban is bárhol megállnák a helyüket, csapattá kovácsolta, ahol az egyéni érdekeket mindig háttérbe szorította a csapatérdek.

A Manchester United menedzsmentje szerint azért utánozhatatlan, mert nem egyszer, nem is kétszer, hanem háromszor épített mindenkit legyőző sikercsapatot. Először a '93/'94-es szezonban döntött meg minden addigi rekordot a klub csapata, ahol többek között Peter Smeichel, Roy Keane, Ryan Giggs és a legendás Eric Cantona halmozott sikert sikerre. A második „csodacsapat" leginkább a klub utánpótlásából került ki, miután a '94-es tizenegyből heten távoztak. Ekkor olyan nevek kerültek a kezdőcsapatba, mint Andy Cole, Teddy Sheringham vagy Ole Solksjaer. Ezzel a csapattal 1999-ben megnyerték a Premier Ligát, a Bajnokok Ligáját és az angol labdarúgókupát, az FA-kupát is.

Miután 2002-ben Rio Ferdinandot leigazolta a Manchester, és a 2005/2006-os szezonig megszerezték még Edwin van der Sart, Patrice Evrát és Nemanja Vidicet is, összeállt az újabb mindenkin átgázoló kezdő tizenegy, amely végül Wayne Rooneyval és Christiano Ronaldóval lett teljes. A kiváló légiósok mellett megmaradt a manchesteri „vérvonal" is, Scholes, Giggs, Gary Neville és Wes Brown továbbra is oszlopai maradtak a csapatnak, amivel 2008-ban Moszkvában Bajnokok Ligája-győzelmet aratott.

Tavaly novemberben ünnepelték Ferguson 25. évfordulóját a Manchesternél, ahol már szóba került, hogy vajon hogyan tovább. Ekkor a sztárkapitány még annyit nyilatkozott, hogy legalább három évig maradni szeretne a csapatnál. A skót futballklub, az Aberdeen kapitánya, Craig Brown egyenesen túl öregnek nevezte Fergusont a visszavonuláshoz. Brown egyébként az egyetlen, még aktív edző az Egyesült Királyságban, aki idősebb Fergusonnál. Szerinte tíz éve, amikor már felmerült a visszavonulás kérdése, még lett volna esély arra, hogy Sir Alex valóban váltani tud a fociról a lovakra és a golfra, most viszont már késő. „Már annyira együtt rezdül a Manchester Uniteddel, hogy ezt semmi más nem tudja helyettesíteni. Talán tíz éve még lett volna erre esély, nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy most már nincs. Minél tovább marad, annál nehezebb lesz számára a távozás."

Úgy tűnik, családja sem igazán szeretné, ha nyugdíjba vonulna. Felesége köztudottan nem esik hanyatt férje sikereitől, Sir Alex még egy fociról szóló könyvet sem vihet be a házukba, nem is beszélve a trófeákról. Sőt, két szezon előtti barátságos mérkőzésről is hiányoznia kellett, mert éppen költöztek. Amikor 1999-ben lovaggá ütötték, a hölgy egyetlen kérdést tett fel Alastair Campbell munkapárti képviselőnek: „Nem gondolják, hogy már elég díjat kapott?" Mégis Cathy volt az, aki 2002-ben három fiukkal egyetértésben lebeszélte a visszavonulásról. Három gyermekük közül csak egy választotta hivatásnak a futballt. Ő jelenleg a Peterborough United FC menedzsere.

Klubja és kollegái sem szeretnék, hogy távozzon a Manchester kispadjáról a világhírű kapitány. Paul Scholes, a Manchester korábbi középpályása elmondta, hogy „elképzelhetetlen volna nélküle az élet a Unitednél. Biztosan eljön majd az a nap, ezt mindannyian tudjuk, és amikor eljön, az nagyon fájdalmas lesz, mindazok miatt, amit elért."

Valóban, amikor 1986-ban átvette a Manchester menedzseri posztját, annyit mondott, hogy „ki akarom ütni a Liverpoolt a nyeregből." Ez nagyon is sikerült neki, mivel a 25 év alatt a Manchesterrel összesen 12 Premier Liga-győzelmet, két Bajnokok Ligája-győzelmet, öt angol kupagyőzelmet (FA), és négy Angol Liga kupagyőzelmet ért el.

Rafa Benitez, aki a Liverpool vezetőedzője volt 2004 és 2010 között, nem is kifejezetten kedveli Fergusont. A következőket nyilatkozta születésnapja alkalmából: „Sir Alex? Csodálatos ember. Csodálatos, csodálatos ember. Ez tény. De hadd mondjak el még egy tényt. Minden este, amikor lefekszik, beosonok a házába, és beleköpök a borosüvegeibe. Minden este. Hogy ettől jobban érzem-e magam? Kicsit. De most bocsássanak meg, mert az a vodoo baba nem fogja saját magát teleszurkálni."

Vitathatatlan, hogy távozásával nagy űrt hagyna maga után. De hogy ki tudná pótolni? Ezt egyelőre senki nem tudja. Úgy tűnik, hogy Jose Mourinho, aki a Chelsea-t dirigálta 2004 és 2007 között, aspirál a posztra, mivel a következőket nyilatkozta Ferguson 70. születésnapja alkalmából: „Nagyon kedves Sir Alextől, hogy melegen tartotta nekem a Manchester United menedzseri székét. Ha kész leszek rá, majd átveszem, és két év alatt több címet nyerek, mint ő a 25 év alatt. Aztán elmegyek, talán egy másik csapathoz, talán csak azért, hogy felhergeljem az embereket."

 

Olvasson tovább: