hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A célért mindent
– mondja Fucsovics Márton, Wimbledon ifjú bajnoka

2010. 07. 30.
Négy és fél évesen kis híján hazaküldték a teniszpályáról, mert alig bírta el az ütőt, és alacsonyabb volt a hálónál. Ma ő a hazai teniszsport egyik legígéretesebb tehetsége. A tizennyolc esztendős Fucsovics Márton július elején nyerte meg a wimbledoni juniortornát, amivel olyan egykori junior bajnokok közé iratkozott fel, mint Roger Federer.

A győzelem estéjén még Wimbledonban ünnepelték Fucsovics Mártont, másnap pedig már a Tálentum Nyíregyházi Tenisz Egyesület bázisán edzett. Ott, ahol annyiszor álmodott arról, hogy egyszer majd az ő sikereiről is szólnak a hírek. Marci négy és fél évesen jelent meg a pálya szélén, hogy szeretne teniszezni. Mikor az edző, Gyuricsku Enikő meglátta a szinte a hálónál is alacsonyabb, vékony, szőke kisfiút, azt gondolta, el sem bírja az ütőt. A kisfiú nézegette a nagyokat, hogyan játszanak, és annyira vágyakozott arra, hogy ő is ütőt fogjon a kezébe, hogy az edzőnek nem volt szíve elküldeni.
„Mindent úgy csinált, ahogy kértem. Gyorsan tanult, pár óra alatt megcsinálta azt, amit társai hónapok alatt tanultak meg. Fáradhatatlan volt, engem sem hagyott békén, mindig előrébb akart lépni. A gyerekek nem szeretik összeszedni a labdát, de Marci pillanatok alatt megtette, mert tudta, hogy akkor megint játszhat” – idézte fel Gyuricsku Enikő a kezdeteket. Marci alig-alig emlékezhet erre az időszakra, hiszen még kisgyerek volt, amikor – mint mondja – egy ismerősük lánya elkezdett teniszezni, és ennek kapcsán ő is kedvet kapott ehhez a játékhoz. Egykori edzője szerint már kiskorában is kiemelkedően tudott koncentrálni, és kiváló fizikai és mentális tehetsége jelezte, hogy igazi bajnoktípus.
Enikő a sikerhez szükséges pozitívumként említi, hogy Marci nem nézi le az ellenfeleit, mert tudja, hogy neki is lehet rossz napja. Ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy ilyenből minél kevesebb legyen. „Tudja, hogy nem bulizhat éjszakákon át, mint a kortársai, hiszen az élsportnak vannak korlátai. Most tarthatna pihenőt, strandolhatna,
de a kánikula ellenére már edz. Ráadásul a családja is mellette áll, és szilárd hátteret biztosítanak számára” – magyarázza a tréner.
Marci három éve Németországban, Stuttgartban él, ahol a First Line teniszakadémiára jár. És hogy milyen egy tehetség élete a szürke hétköznapokban? „Napi hat-hét órát edzünk. Ebből csak két, két és fél óra a tenisz, a fennmaradó négy-öt órában futunk és kondizunk. Négy edző és sok-sok edzőpartner segíti a munkánkat. Néha monoton a sok tréning, de a cél érdekében mindent vállalok. Ha van egy kis szabadidőm, internetezek, és Skype-on, MSN-en keresztül beszélgetek az itthoni barátaimmal, barátnőmmel” – mondja a fiatalember, hangsúlyozva, hogy neki tetszik ez az élet, nem gond az utazás sem. A versenyek két-három hetes időszakai után három-négy nap pihenőnapot kap itthon, utána újra kezdődik a munka. Az ifjú tehetség elszántan készül a sportolói pályára, olyannyira, hogy azokra a kérdésekre, hogy mit tervez a pályafutása utáni időszakra, tovább akar-e tanulni, rendre azt feleli, hogy belőle teniszező lesz. „Jövőre már a felnőttek között kell bizonyítanom. Célom, hogy a TOP 10-be kerüljek. Eddig két felnőtt versenyem volt, szereztem egy pontot, és az 1500. helyen állok az ATP ranglistán” – nevet Marci. Magabiztosan hozzáteszi, hogy nincs gyenge pontja, erősek a szervái, bár még sokat kell fejlődnie.
„Tavaly párosban a US Openen elsők lettünk. Ez hatalmas  siker, de sajnos ezt követően pár hónapig tartó holtpont következett. Wimbledonra sikerült felkészülni. Jól ment a játék, így a juniorok között most már én vagyok a világelső. Azért a nagyoktól még rengeteget kell tanulnom” – tudtuk meg Marcitól, akinek Roger Federer a példaképe. „Tetszik az elegáns stílusa, könnyedén teniszezik. Én is a felszabadult játékot szeretem, így jobb eredményre vagyok képes, mintha feszülten, »túlkoncentráltan« lépnék pályára, ami egyébként ritkán fordul elő.” Most az amerikai nyílt teniszbajnokságra készül (US Open), azzal a céllal, hogy azt egyéniben és párosban is megnyerje.
És mik a távolabbi céljai? Az angol nyílt teniszbajnokságon a juniorok után a felnőttek között is győzedelmeskedni szeretne. Ez pedig nem lesz könnyű. 1968 óta mindössze nyolcan értek mindkét korosztályban a csúcsra.

Babos Tímea, Wimbledon páros bajnoka

Fucsovics Márton mellett más fiatal is bizonyított a wimbledoni füves világbajnokságon. A tizenhét éves Babos Tímea az amerikai Sloane Stephensszel az oldalán a Roland Garros után Wimbledonban is bajnokságot nyert. „Párizs salakpályája után nyolc nap intenzív edzés kellett a füves pályára való átálláshoz. Bár partneremmel nem voltunk igazán jó formában, ez is elég volt ahhoz, hogy a döntőt megnyerjük. Egy nagy álmom is beteljesedett: a záróvacsorán találkozhattam Nadallal és Williamsszel” – árulta el lapunknak Tímea.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!