Kereső toggle

Nagy pályán a Fulham

Wembley, Wolfsburg: kupameccsek előtt Geráék

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Juventus elleni bravúr után harmadszor is a Wembley-be készül Gera Zoltán. A legismertebb magyar labdarúgó lapzártánk után játszik csapatával az FA- kupa negyeddöntőjében, egy hét múlva pedig a német bajnok Wolfsburg ellen lépnek pályára az Európa Ligában. A tét itt is a legjobb négy közé jutás.

„Zollee the Great" kiütötte az olasz gigászokat - így kommentálta a Daily Express a Fulham londoni győzelmét. „Gera két gólja eltemette az itáliai álmokat" (The Times), „A magyar csatár áttörte a torinói gátat" (UK Express).

A brit lapok nemzeti hősként írtak a Fulham csapatáról a Juventus elleni győzelem után. „Csodálatos futballeste Londonban" - írta a BBC, kiemelve, hogy a két éve még a kiesés ellen harcoló klubot a tapasztalt, kiváló pedagógiai érzékkel megáldott Roy Hodgson edző európai klasszis csapattá formálta. A visszavágó második percében a Juventus vezetést szerzett. „Rosszabbul nem is kezdődhetett volna - mondta Hodgson - de tudtuk, hogy még 89 perc hátra van."

A Fulhamnek ekkor négy gólra volt szüksége a továbbjutáshoz, miközben egyet sem volt szabad kapnia. A hihetetlen fordulat mégis bekövetkezett: a londoni csapat 4-1-re legyőzte a torinói sztárcsapatot. A mérkőzés bebizonyította, hogy - a Skysport brit kommentátorának a szavaival - „a futball ma is a legfelemelőbb játék". A Fulham a szezonban mutatott eddigi teljesítménye alapján a Telegraph leszögezi: ha a világbajnokság után Fabio Capello nem vállalja a hosszabbítást, a következő angol szövetségi kapitány nem lehet más, mint Roy Hodgson.

A mezőny legjobbja

Az értékelések elsősorban a három gólszerzőt emelték ki a csapatként is példamutatót alkotó Fulhamből. Bobby Zamora volt az, aki a 9. percben szerzett egyenlítő góljával visszahozta a csapatot a sír széléről, és az ő átadásából szerezte meg Gera Zoltán a vezetést a 40. percben a Fulhamnek, majd a magyar középpályás a második félidő elején büntetőből is betalált. A továbbjutást érő gólt egy szenzációs íveléssel Clint Dempsey szerezte meg. A mérkőzés kulcsembere azonban Gera volt, aki a goal.com szaklap értékelése szerint 9-es osztályzattal a mezőny legjobbja volt.

A brit futballszurkolók a mérkőzés után klubszimpátiától függetlenül dicsérték a Fulham csupaszív és feladást nem ismerő játékát. A klub honlapján indult fórumban egy Chelsea-szurkoló egyenesen azt javasolta, hogy cseréljék el Gera „Zollee"-t az Európa-bajnok francia Nicolas Anelkával. Ezt a „Falusiak" drukkerei egyöntetűen visszautasították.

A Juventus elleni mérkőzés még a labdarúgás iránt mérsékelt lelkesedést mutató Egyesült Államokban is nagy visszhangot váltott ki. Persze nekik is volt mire büszkének lenniük, hiszen Clint Dempsey a nyári világbajnokságra készülő amerikai válogatott egyik erőssége.

Gera számára hatéves angliai légióskodása legsikeresebb időszaka az idei év, amelynek még távolról sincs vége. Tíz góljával (betalált többek között a Chelsea-nek, a Manchester Unitednek és a Romának) és számos gólpasszával a magyar légiós meghatározó oszlopává vált a Fulhamnek.

Félszáz mérkőzés

A Fulham az idei szezonban már több mint ötven mérkőzést játszott, többet, mint a legtöbb csapat egész évben. A következő nemzetközi kihívásra április elsején kerül sor, amikor a német bajnok ellen lépnek pályára az Európa Ligában. A Fulhamnek a kiscsapatból Bundesliga-győztessé előrelépő, sztárokkal teletűzdelt  Wolfsburg ellen kell kiharcolnia az elődöntőbe jutást.

„Szerintem a német futball kedvezni fog nekünk, jobban mint a spanyol futball, ezért örülök, hogy nem onnan kaptuk a következő ellenfelünket. Nagyon várom a mérkőzést, remélem, hogy sikerül őket is kiütni a kupából!" - mondta lapunknak Gera Zoltán. A Fulham lapzártánk után játszik negyeddöntőt az FA-kupában is. Az idén 140. alkalommal kiírt angol labdarúgótornáról jó emlékei vannak Gerának, hiszen előző csapatával, a West Bromwich-csel 2008-ban az elődöntőig jutottak, amelyet a hagyományok szerint a Wembley-ben rendeznek. A Fulham viszont legutóbb harmincöt éve játszhatott elődöntőt az FA-kupában, így Geráék egy harmincöt éves rossz sorozatot törhetnének meg sikerükkel.

„A Fulham nagyon régen nem szerepelt már a Wembley-ben, és ezt elérni a csapat tagjaként fantasztikus lenne. Ez egy különleges pálya, egyike a legjobbaknak. Szerencsés vagyok, hogy korábban kétszer is játszhattam ott, és ezúttal a Fulhammel mennék vissza oda" - mesélt a Wembley-vel kapcsolatos élményeiről Gera a Fulham honlapjának.

Olvasson tovább: