Kereső toggle

Élet a KO után

Az Universumon múlhat Balzsay Károly visszatérése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Egy pillanatig sem fordult meg a fejemben a búcsú lehetősége” – nyilatkozta lapunknak a múlt szombati címmérkőzésen technikai KO-val leléptetett Balzsay Károly. A WBO bokszvilágszervezet exvilágbajnoka a német Robert Stieglitz ellen elszenvedett vereséget követően már a visszatérésen töpreng, azonban a „felfelé vezető úton” mégis könnyen egyedül találhatja magát: klubja, az Universum Box Promotion weboldalának fejlécéről a mérkőzést követően levették az arcképét. Helyére Stieglitz képmása került.

Ilyen a boksz, mondják. Ennek rideg igazságtartalmát most Balzsay Károly is megtapasztalhatta. A szimpatikus budapesti fiatalember az év elején, az addig 34 meccsen keresztül veretlen, szibériai Dennis Inkin elleni ütközetet követően hódította el a nagyközépsúly WBO szervezetének vb-övét. A Robert Stieglitz elleni meccsen „eszébe sem jutott" elveszíteni azt, s egyértelmű a szakma állásfoglalása is: megdöbbentő eredménnyel zárult a budapesti bokszgála fő címmeccse. A mérkőzésen teljesen kifáradó Balzsayt az utolsó előtti, 11. menetre ki sem engedte edzője a ringsarokból. A technikai KO-val leléptetett bokszolónk képletesen is földre került. Csak fel lehet-e állni onnan?

„Természetesen igen!" - válaszolta határozottan kérdésünkre idősebb Peturek János, bokszszakíró és -menedzser. „Nagyon sok világsztárt kiütöttek már, ez önmagában nem jelent semmit. Ott van például a nagy Lennox Lewis vagy a legendás Muhammad Ali, ők is szenvedtek el vereséget. Azért különleges ez a sport, mert itt a gyengébb is nyerhet egyetlen jó ütéssel. Karcsi visszatérése sok dologtól függhet, s ez a kérdés nagyon összetett. Először is ott van ő maga. Kérdés, hogyan tud regenerálódni, hogyan heveri ki testileg, lelkileg a vereséget. És persze a pénztelenséget" - utalt a Balzsayval személyes kapcsolatban álló szakember a sportág kegyetlen törvényszerűségére, a meghalt oroszlán esetére: vagyis, hogy egy kiütött bajnok már nem hoz annyi pénzt a konyhára sem a támogatóknak, sem az egyesületnek. És ha már az Universum Box Promotionnál tartunk...

„Én, bevallom, semmire nem tartom az Universumot. Mindig is egy pökhendi társaság volt, amely körül az utóbbi időben elég sok zavaros dolog történik" - utalt Peturek a németországi székhelyű bokszteam hírnevének gyors mélyrepülésére. Köztudott, hogy az Universumot a közelmúltban többek között két nagy sztárja, az egyaránt világbajnok Felix Sturm és Sergei Dzindziruk is elhagyta. Ezenkívül a pénzügyileg meggyengült klub visszás viszonya a világbajnok Erdei Zsolttal hazai berkekben is közismert. A fenti bokszolók egyaránt arra panaszkodtak, hogy az egyesület nem hajlandó segíteni őket pályafutásuk építésében.

„Balzsay menedzsmentjétől függ szinte minden, attól, hogy ők mit akarnak. Talonban akarják majd tartani, vagy jönnek felhozó meccsek, esetleg egyből következik egy visszavágó Stieglitzzel? Ezek kulcskérdések, amelyekre a válaszokat csakis az Universumnál tudják - fejezte be Peturek, végül hozzátette: - Drukkolok Karcsinak, de elég faramuci a helyzet, amit az is jelez, hogy például Stieglitz meccseit is az Universum szervezi meg."

Az Universum honlapján Stieglitz győzelmét valóban mint saját bokszolójuk sikerét szerepeltetik, ráadásul a „bajnokaink" menü alatt Balzsay arcképét azonnal le is cserélték Robert Stieglitzére. Balzsay tehát a visszatérésben könnyen magára maradhat. A múltat figyelembe véve kijelenthetjük: történt már ilyen az univerzumban.

Olvasson tovább: