Kereső toggle

Galaktikus világrekord

Mintegy 46 milliárdot költött két új játékosra a Real Madrid

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy hét alatt mintegy 46 milliárd forintot költött két új játékosra a Real Madrid új elnöke, Florentino Pérez. Kakával és Cristiano Ronaldóval véget érhet a „királyi gárda” vesszőfutása a nemzetközi porondon, ugyanis hat éve nem jutottak túl a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjén.

Júniusban választották meg három év elteltével újra Pérezt a gárda elnökévé, aki már első elnöksége alatt is azt az elvet vallotta, hogy minél drágább és híresebb játékosokat vásárol meg, annál jobban megtérül a befektetés (az ő elnöksége alatt érkezett Figo, Zidane, Beckham és Ronaldo is a Realhoz). Ennek szellemében ajánlott rekordösszegnek számító 94 millió eurót Cristiano Ronaldóért (a Manchester elfogadta, már csak formalitások vannak hátra a bemutatásáig), ami egyik csapatnak sem rossz befektetés. Ferguson anno 12 millióért vette a portugál szélsőt, akit most nyolcszoros áron adnak tovább, míg a Madrid a következő években több százmillió eurós bevételre számít csak a mezeladásokból és az ajándéktárgyak értékesítéséből (nem számítva a szponzori szerződéseket). Florentino Pérez spanyol lapok szerint 300 millió eurót költhet új játékosokra, akikből hatot is szeretne vásárolni. A csapat tervei között szerepel még Franck Ribéry, David Villa vagy Zlatan Ibrahimovics leigazolása is.

A pénz egy része 9-10 korábbi igazolás eladásából származna, egy része már megvolt a kasszában, továbbá 150 millió euró kölcsönt is kaptak. Az elnök a hírek szerint főleg a holland légiósoktól szabadulna, Sneijdert már árulják, de Van der Vaart, Drenthe, Huntelaar és Robben pozíciója sem olyan biztos a jövő évi csapatban. A Madridot ugyanakkor többen támadják költekezése miatt, amire a legtöbb csapatnak a gazdasági válság miatt nincsen most lehetősége.

Kaká és Ronaldo igazolásával nemcsak két, a világ legjobbjai között számon tartott labdarúgó érkezett a „galaktikusokhoz", hanem két teljesen különböző életfelfogás került az öltözőbe és a pályára. Kaká keresztény családban született, és súlyos balesetét követően ő maga is újjászületett. „Hiszem, hogy Jézus Krisztus kegyelméből lehetek ma az, ami vagyok" - vallja 2007 Aranylabdása, aki arra a legbüszkébb, hogy keresztényként Jézussal egy csapatban lehet. Kaká elmondta, hogy azt szeretné, hogy jó futballistának és ne egy menő sztárnak lássák, ugyanakkor élharcosa a Krisztus Atlétái nevű keresztény szervezetnek, és 2004-ben ő lett az ENSZ élelmiszerprogramjának az éhezés ellen küzdő legfiatalabb nagykövete.

Cristiano Ronaldo huszonnégy évvel ezelőtt Madeira szigetén született, és világéletében csak a foci érdekelte. Tizenhárom évesen abba is hagyta az iskolát, három évvel később pedig már a Sporting csapatával edzett. Hála Bölöni Lászlónak, hamar a felnőtt csapathoz került. Tizenhét éves korában egy Manchester United elleni mérkőzés után a „vörös ördögök" azonnal leigazolták, és hét év alatt mindent megnyert velük, amit focista elérhet. Négy angol bajnoki cím, egy Bajnokok Ligája, egy Angol Kupa és két Ligakupa győzelem pedig meghozta számára 2008-ban az Aranylabdát is. A Real Madrid már évek óta szerette volna leigazolni, de Sir Alex Ferguson menedzser eddig megakadályozta ebben. Most azonban a Manchester sem tudta visszautasítani az érte ajánlott, világrekordot jelentő 94 millió eurót. A portugál zseni azonban megosztja a szurkolókat: játéktudását senki sem vonja kétségbe, jellemét azonban sok kritika éri.

Ronaldo éppen Los Angelesben tölti szabadságát, ahol éjszakánként más-más nővel kapják lencsevégre a fotósok, legutóbb például a botrányairól elhíresült Paris Hilton társaságában. Ez annak fényében különösen érthetetlen, hogy Ferguson a Manchesternél nagy hangsúlyt helyez arra, hogy játékosai profi focistaként éljenek, és legyen mögöttük rendezett családi háttér. Beckham, aki remekül építgette karrierjét, ennek is köszönheti évek óta tartó jó formáját és azt, hogy szinte a maximumot hozta ki pályafutásából (mostanában újra szerepel a válogatottban, harmincnégy évesen pedig kölcsönvette az AC Milan). Bár korábban a menedzser nem örült annak, hogy Beckham a Spice Girls egyik tagjával ismerkedett, úgy tűnik, hogy házasságuk mára már kiegyensúlyozott, ráadásul Victoria három gyereknek is életet adott.

„Mi mindketten olyan népszerűek vagyunk, hogy ismertségünk, elfogadottságunk meghaladja azt a szintet, amelyen Beckhamék állnak, ráadásul mi jóval fiatalabbak és forróbb vérűek is vagyunk"- nyilatkozta magánéletéről a napokban Ronaldo, aki állítólag hajlandó lenne komolyabb kapcsolatra is a Hilton lánnyal, ha az Madridba költözne. A portugál zsenit az sem zavarja, hogy sokan utálják. „Szórakoztat, amikor látom a gyűlöletet az emberek szemében, és hallom a szidalmaikat. Nem foglalkozom velük" - mondta Ronaldo, aki csak akkor érzi rosszul magát, ha nem megy neki a játék. A jövő kérdése csak az, hogy azon sztárok sorát fogja-e gyarapítani, akik szenvedélyeik miatt már csak árnyékai önmaguknak (pl. Ronaldinho, Adriano), vagy olyan sikereket ér el, mint korábban Zinedine Zidane, aki BL-sikerre vezette a Real Madridot. Egy biztos: Madridban óriási teher lesz Ronaldón.

Átigazolási rekordok

C. Ronaldo    94 millió €    2009
Zidane          73 millió €    2001
Kaká            67 millió €    2009
Figo             59 millió €    2000

Olvasson tovább: